HomeSign UpLog In ....:::: Sjetlost Vjere ::::.... Subota, 23-Jun-2018, 8:23 PM
  Kako jezik posti - Forum Welcome Musafir | RSS

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Ramazan » Kako jezik posti
Kako jezik posti
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 1:18 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Ibn Abbas je svom jeziku običavao reći: "O jeziče! Govori dobro da bi pobijedio, a suzdrži se od ružnog, da bi se spasio.”
Zasigurno, Allah će biti milostiv prema onima koji paze šta pričaju i mjere svoje riječi. Uzvišeni veli: „On ne izusti ni jednu riječ, a da pored njega nije prisutan Onaj koji bdije“ (Qaf 50:18).
Svaka izjava je zabilježena i svaka riječ se broji: „A Gospodar tvoj nije nepravedan prema robovima Svojim“ (Fussilet 41:46).
Koliko samo postača pokvari post zloupotrebljavajući svoj jezik?!
Kako ljudi mogu postiti a da pri tom obuzdaju svoje jezike od ružnog govora?

Smisao posta nije u tome da postač osjeti glad i žeđ, već da bude lijepog ponašanja i smirene duše. Zaista, postoji puno prijestupa kojima je uzrok jezik kada se ne kontroliše. U to spada: laganje, ogovaranje, klevetanje, nepristojno izražavanje, psovanje, davanje lažnih izjava, vrijeđanje i ruganje.
Jezik može biti uzrok dobra ili zla. Oni koji budu jezikom spominjali Allaha, tražili Njegov oprost, hvalili Ga i veličali, zaradit će Allahovo zadovoljstvo. Međutim, oni koji jezikom omalovažavaju i vrijeđaju svetinje, njih će zadesiti velika neprijatnost na oba svijeta.
O postači, neka vaš jezik bude vlažan od sjećanja na Allaha i budite svjesni Njegovog postojanja. Očistite vaš jezik od brbljanja, a vaše tijelo od neposlušnosti.

Preuzeto, uz neke dodatke, sa: www.discover-islam.com.
Šejh `Aa'id Abdullah Al-Qarni je eminentni saudijski učevnjak i misionar. Doktorirao je iz oblasti hadiskih znanosti. Snimio je mnogo audio-snimaka i TV emisija.

 
Forum » Islamske Teme » Ramazan » Kako jezik posti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

 

Copyright @Svjetlost-Vjere © 2018
Free website builderuCoz