HomeSign UpLog In ....:::: Sjetlost Vjere ::::.... Utorak, 22-Maj-2018, 3:14 AM
  Jeste li sigurni da se Muhammed (saws) ne spominje u Bibliji - Forum Welcome Musafir | RSS

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Islam i Hrisćanstvo » Jeste li sigurni da se Muhammed (saws) ne spominje u Bibliji
Jeste li sigurni da se Muhammed (saws) ne spominje u Bibliji
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:46 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
ŠTA KAŽE BIBLIJA O MUHAMMEDU

“Kažite vi Meni: šta će s vama biti ako je Kur'an od Allaha, a vi u njega nećete da vjerujete, i ako je jedan od sinova Israilovih [1] posvjedočio da je Kur'an od Allaha kao što su to Knjige prije njega.” (El-Kur'an, 46: 10)

Gospodine predsjedavajući, dame i gospodo! Tema večerašnjeg predavanja “Šta Biblija kaže o Muhammedu”, sallallahu alejhi ve sellem, biće bez sumnje iznenađenje za mnoge od vas radi toga što je predavač musliman. Kako je došlo do toga da musliman tumači proročanstva iz jevrejskih i kršćanskih svetih knjiga? Kao mlad čovjek, prije trideset godina, ja sam odslušao religiozna predavanja kršćanskog teologa, izvjesnog Rev. Hiten, u “Teatre Royal” (Kraljevsko pozorište, Durban, Južna Afrika).

PAPA ILI KISINDŽER?

Ovaj časni gospodin je tumačio biblijska proročanstva. Nastojao je dokazati da je kršćanska Biblija predskazala nastajanje Sovjetske Rusije i zadnje dane (Kijametski dan). U određenim postavkama je otišao tako daleko, da je dokazao da njegova Sveta Knjiga, u svojim predskazivanjima, nije izostavila čak ni Papu. On je energično i naširoko govorio, da bi uvjerio svoje slušaoce, da je “Zvijer 666", spomenuta u Knjizi Otkrovenja - poslednja knjiga Novog zavjeta - bio Papa, koji je Kristov vikar na Zemlji. Nama muslimanima ne odgovara da ulazimo u kontraverznosti između rimokatolika i protestanata. Uzgred rečeno, poslednje kršćansko otkriće kršćanske Biblije, za ”Zvijer 666", je dr. Henri Kisindžer [2] Kršćanski predavači su dovitljivi i neumorni u njihovim naporima da dokažu svoje tvrdnje. Predavanja Rev. Hitena su me navela da se zapitam; ako Biblija predskazuje toliko stvari - ne isključujući čak ni ”Papu" i “Izrael”, - tada mora biti nešto kazano i o najvećem dobrotvoru čovječanstva [3] -Časnom Poslaniku Muhammedu (neka je na njega mir i spas). Kao mladić krenuo sam u potragu za odgovorom. Sretao sam sveštenike, jedne za drugim, prisustvovao njihovim predavanjima i pročitao sve do čega sam mogao doći, vezano za oblast biblijskih predskazivanja. Večeras ću vam govoriti o jednom dijalogu sa domineom [4] Holandske reformisane crkve.

SRETNO TRINAEST

Bio sam pozvan u Transvaal [5] da održim predavanje povodom jedne svečanosti. Znajući da je u toj pokrajini Republike, rasprostranjen jezik Afrikanera, pa čak i u mom narodu, osjećao sam da trebam bar površno ovladati ovim jezikom, kako bi se među ovim ljudima, bar malo, osjećao kao “kod kuće”. Otvorio sam telefonski imenik i počeo nazivati crkve u kojim se koristi jezik Afrikanera. Naznačio bih sveštenicima svoj interes za dijalog s njima, ali su svi odbili moju molbu s “uvjerljivim” isprikama. Broj 13 je bio moj sretni broj. Trinaesti poziv donese mi zadovoljstvo i olakšanje. Dominee Van Heerden je pristao da se sretnemo u njegovoj kući, u subotu poslije podne, na dan moga odlaska u Transvaal. Dočekao me je prijateljski na svojoj verandi. Kazao je da bi volio, ako nemam ništa protiv, da nam se u diskusiji pridruži njegov sedamdesetogodišnji punac, koji je iz slobodne države (Free state). Nisam imao ništa protiv toga. Nas trojica smo se smjestili u domineovu biblioteku.

ZAŠTO NIŠTA?

Postavio sam pitanje:

“Šta Biblija kaže o Muhammedu?”

Bez oklijevanja je odgovorio:

“Ništa!”

Pitao sam:

“Zašto ništa? U skladu sa vašom interpretacijom, Biblija ima tako mnogo toga da kaže o nastanku Sovjetske Rusije i o Kijametskim danima, pa čak i o rimo-katoličkom Papi?”

Rekao je:

“Da, ali o Muhammedu u njoj nema ništa!”

Pitao sam ponovo:

“Zašto ništa? Sigurno ovaj čovjek Muhammed, koji je odgovoran za stvaranje društva, rasporostranjenog širom svijeta i koje sačinjavaju milioni vjernika, koji na osnovu njegovog autoriteta vjeruju u:
1)čudotvorno rođenje Isusa (Isaa, alejhisselam)
2) da je Isus Mesija [6]
3) da je oživljavao mrtve Božijom dozvolom, i da je liječio one koji su rođeni slijepi,
kao i leprozne (gubavce), sve s Božijom dozvolom.

Sigurno ova Knjiga mora nešto kazati o ovom velikom vođi, koji tako lijepo govori o Isusu i njegovoj majci Mariji (Merjemi)?" Stari čovjek iz Slobodne zemlje je odgovorio: “Sine moj, čitao sam Bibliju poslednjih pedeset godina, i da u njoj ima pomena o njemu, ja bih to znao.”

NIKO PO IMENU!

Raspitivao sam se: “Po vama, zar nema na stotine proročanstava vezanih za pojavu Isusa, spomenutih u Starom zavjetu?” Sveštenik je uskliknuo: “Ne na stotine, nego na hiljade!” Ja rekoh: “Nemam namjeru prepirati se oko ”hiljadu i jedno" proročanstvo pomenuto u Starom zavjetu, vezano za dolazak Isusa jer ga je već sav muslimanski svijet prihvatio bez svjedočenja i jednog biblijskog proročanstva. Mi muslimani,prihvatili smo Isusa “de facto” tj. samo na osnovu Muhammedovog, sallallahu alejhi ve sellem, autoriteta. A danas u svijetu ima ne manje od jedne milijarde Muhammedovih, sallallahu alejhi ve sellem, sljedbenika, koji vole, uvažavaju i duboko poštuju ovog velikog Božijeg Vjerovjesnika - Isusa Krista - bez potrebe da ih kršćani u to uvjeravaju biblijskom dijalektikom. Između “hiljada” proročanstava o kojim govorimo, možete li mi reći samo jedno u kojem je Isus spomenut po imenu? Termin Mesija, preveden kao Krist, nije ime nego naziv[7] Postoji li i jedno proročanstvo koje kaže da će Mesijino ime biti Isus; da će ime njegove majke biti Marija; da će se roditi u vrijeme vladavine kralja Heroda, itd. itd.? Ne! Nema takvih detalja! Pa kako onda zaključujete da se onih hiljadu proročanstava odnose na Isusa?!"

Bilješke:
[1] Ovo se odnosi na Mojsija. Vidi Jusuf Alijev komentar br. 4783/ uz ovaj stih.
[2] Kršćanski egzegezisti daju progresivne brojčane vrijednosti sa šest, engleskom alfabetu i sabiraju kako bi dobili zbir 666.To jest A=6, B=12, C=18, D=24 itd. Progresija je sa 6-ticama, radi toga što je Zvijer u Bibliji “666" Probajte to za dr. Kissinger.
[3] Pisac je upravo održao drugo predavanje u gradskoj vijećnici, Durban,10.12.1975, na temu - “Muhammed najveći”. Knjiga na ovu temu je već izašla.
[4] "Dominee" je ekvivalent za sveštenika na afrikanskom.
[5] Jedna od provincija Južne Afrike.
[6] Riječ ”mesija" dolazi i u arapskom i u hebrejskom od glagola “masaha” što znači: trljati, masirati, pomazati. Religiozno značenje je “Onaj koji je pomazan” - sveštenici i kraljevi su bili pomazani pri postavljanju na njihove položaje.
[7] Mesija, prevedeno kao Krist ne znači Bog. Čak je neznabožac Kiru zvan “Krist” u Bibliji, (Isaija, 45:1)

 
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:46 PM | Poruke # 2
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
ŠTA JE PROROČANSTVO?

Sveštenik je odgovorio: “Vidite, proročanstva su riječi-slike nečega što će se desiti u budućnosti. Kada se ta stvar stvarno pojavi, mi vidimo u ovim proročanstvima, živo ispunjenje onoga što je predskazano u prošlosti.” Ja sam rekao: “Ono što vi u stvari radite je, da rezonujete, zaključujete i sastavljate dva i dva.” On je rekao: “Da.” Rekao sam: “Ako je vama zadatak da hiljadu proročanstava opravdate tvrdnjom o ispravnosti i originalnosti Isusa, zašto mi ne bismo prihvatili potpuno isti pristup i za Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem?![8] Sveštenik se složio s tim da je to fer prijedlog i razuman način pristupa problemu.

Zamolio sam ga da otvori Ponovljeni zakon, poglavalje 18, stih 18, što je on i uradio. Izgovorio sam napamet ovaj stih na jeziku Afrikanera, radi toga što je bila moja namjera da malo vježbam jezik vladajuće klase Južne Afrike[9]

NI PROFEET SAL EK VIR HULLE VERWEK UIT DIE MIDDE VAN HULLE BROERS, SOOS JY IS, EN EK SAL MY WOORDE IN SY MOND LE, EN HY SY SAL AAN HULE SE ALLES WAT EK HOM BEVEEL.

(Ponovljeni zakon 18: 18)

Prevod ovog stiha (sa engleskog) glasi: “Podignuti ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću Svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim.”

VJEROVJESNIK SLIČAN MOJSIJU (Musau alejhisselam)

Nakon recitovanja ovog stiha na afrikanskom, izvinio sam se zbog mog nesigurnog naglaska. Sveštenik me je uvjeravao da sam to uradio dobro. Raspitujem se: “Na koga se ovo proročanstvo odnosi”? Bez imalo oklijevanja, odgovorio je: “Na Isusa”! Pitao sam: “Zašto Isus - njegovo ime ovdje nije spomenuto?” Sveštenik na to odgovara: “Pošto su proročanstva riječi-slike nečega što će se desiti u budućnosti, mi smatramo da ga riječi ovog stiha adekvatno opisuju. Vidite najvažnije riječi ovog proročanstva su ”Soos jy is" (likom na tebe) - kao što si ti - kao Mojsije, a Isus je kao Mojsije." Ja pitam: “Na koji način je Isus bio sličan Mojsiju?” Odgovor je glasio: “Na prvom mjestu, Mojsije je bio JEVREJ, i Isus je bio, takođe, JEVREJ; drugo, Mojsije je bio PROROK, a Isus je bio, takođe, PROROK - radi toga je Isus sličan Mojsiju, a to je tačno ono što je Bog prorekao Mojsiju - ”Soos jy is". Ja upitah: “Možete li zamisliti i jednu drugu sličnost između Mojsija i Isusa?” Sveštenik reče da on ne može smisliti ni jednu. Odgovorio sam: “Ako su ovo jedina dva kriterija za otkrivanje kandidata za ovo proročanstvo u ”Ponovljeno zakonu 18:18:", onda u tom slučaju, kriterij bi mogao odgovarati bilo kom od slijedećih biblijskih ličnosti poslije Mojsija; Samuel, Izaija, Ezekija, Danijel, Hosea, Joel, Malahija, Ivan Krstitelj itd. radi toga što su svi JEVREJI I PROROCI. Zašto se to proročanstvo ne bi odnosilo na jednog od ovih proroka, i zašto samo na Isusa? Zašto pravimo od jednog ribu, a od drugog pticu?" Sveštenik nije imao odgovora. Ja sam nastavio: “Vidite, moji zaključci su da je Isus najmanje sličan Mojsiju, a ako griješim, volio bih da me korigujete”.

TRI RAZLIKE

Tako u razgovoru rezonujemo zajedno: “Kao prvo Isus nije sličan Mojsiju, radi toga, što prema vama - ”Isus je bog", ali Mojsije nije bog, je li to tačno"? Odgovorio je: “Da”. Rekao sam: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!”

Drugo; prema vama - “Isus je umro za otkup ljudskih grijeha”, ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijehova svijeta. Je li to istina?" Ponovo je rekao “Da.” Rekao sam: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!

Treće; prema vama - ”Isus je otišao u pakao na tri dana", a Mojsije nije morao tamo ići. Je li ovo tačno? Odgovorio je nevoljno: “D-a-a”. Zaključio sam: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju! Ali svešteniče - nastavio sam - ovo nisu pravi dokazi istine, dokučive istine; ovo su stvari uvjerenja na koje se i djeca mogu navesti. Prodiskutirajmo nešto veoma jednostavno, veoma lagano: Recimo nešto što i mala djeca, ako bi bili saučesnici diskusije, ne bi imali problema da shvate, hoćemo li? Sveštenik je bio veoma zadovoljan sugestijom.

OTAC I MAJKA

(1) “Mojsije ima oca i majku. Muhammed, takođe, ima oca i majku. Ali, Isus je imao samo majku, a ne i oca čovjeka. Je li to tačno?” Rekao je: “Da” . Ja nastavih: “DAAROM IS JESUS NIE SOOS MOSES NIE, MAAR MUHUMMED IS SOOS MOSES!” što znači: “Radi toga Isus nije kao Mojsije, ali je Muhammed kao Mojsije.” (Do sada je čitalac shvatio da sam koristio afrikanski jezik, samo radi prakticiranja. Prekinut ću njegovu upotrebu u daljnjem toku ove priče.)

(2) “Mojsije i Muhammed su se rodili na normalan, prirodan način, tj. iz fizikalne veze između čovjeka i žene a Isus je stvoren posebnim čudom. Sjetit će te se da nam je rečeno u Jevanđelju po Mateju, 1:18

“Ali prije nego se zajedno nastaniše, pokaza se da je začela po Duhu Svetome.”

A Sv. Luka nam kaže da kada su joj lijepe vijesti, o rođenju svetog sina, najavljene, Marija je rezonovala:

“Kako će to biti - reče Marija Anđelu - jer se ja ne sastajem s mužem? ”Duh sveti sići će na te" - odgovori joj Anđeo - “Sila Previšnjega zasjeniće te.” (Luka, 1:34,35)

Časni Kur'an potvrđuje Isusovo rođenje plemenitijim i uzvišenijim riječima. U odgovoru na njeno logično pitanje:

“O moj Gospodaru, kako ću imati dijete, kad me ni jedan muškarac nije dodirnuo?” - “Eto tako”, -reče - “Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo rekne: ”Budi" - i ono bude.[10]
(Časni Kur'an 3:47)

Bogu nije nužno da posije sjeme u čovjeka niti u životinju. On to samo poželi i to postane stvarnost. Ovo je muslimansko poimanje Isusovog rođenja." (Kada sam uporedio Kur'ansku i biblijsku verziju Isusovog rođenja, čelniku Biblijskog udruženja u našem najvećem gradu, i kada sam ga upitao: “Koju verziju bi vi voljeli dati svojoj kćerki, Kur'ansku ili biblijsku verziju?” Čovjek je pognuo glavu i odgovorio: “Kur'ansku.” Da skratim, rekao sam domineu: “Je li tačno da se Isus rodio čudotvorno, nasuprot prirodnom rođenju Mojsija i Muhammeda?” On je odgovorio ponosno: “Da” A ja sam na to rekao: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, nego je Muhammed sličan Mojsiju.” A Bog kaže Mojsiju u knjizi “Ponovljeni zakon 18:18" ”KAO ŠTO SI TI" (sličan tebi, kao Mojsije), a Muhammed je sličan Mojsiju."

Bilješke:

[8] Muhammed je spomenut po imenu u pjesmi od Solomona, 5:6. Hebrejska riječ koja je tamo korištena je Mahammudim. Zadnja slova IM je množina od uvažavanja slave i veličine. Bez “im” ime bi bilo Mahammud prevedeno kao “sveukupno privlačan” u Autorizovanoj verziji Biblije ili “Hvaljeni” - “vrijedan hvale tj. MUHAMMED”.

[9] Ako se ova knjiga prevodi na bilo koji drugi jezik, molim da se afrikanske riječi promijene u lokalni dijalekat; i ne pokušavaj slobodni prijevod biblijskih navoda. Nabavi Bibliju na jeziku na koji se vrši prijevod i prepiši tačno kako se riječi javljaju u toj Bibliji.
[10] Molim da otvorite časni Kur’an, 3:42 i 19:16 gdje se govori o Isusovu rođenju; pročitaj sa komentarom i upozori svoje kršćanske prijatelje o visokom položaju koji Isus i njegova majka imaju u Islamu

 
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:46 PM | Poruke # 3
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
BRAČNE VEZE

(3) “Mojsije i Muhammed su oženjeni i imaju djecu, ali Isus ostaje neženja cijelog života. Je li ovo tačno?” Sveštenik je odgovorio: “Da”. Ja sam rekao: Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

ISUS ODBAČEN OD SVOG NARODA

(4) “Mojsije i Muhammed su prihvaćeni kao proroci u svome narodu, u njihovom životnom vijeku. Bez sumnje, Jevreji su Mojsiju zadali beskrajne brige gunđajući u divljini, ali kao nacija, prihvatili su Mojsija kao Božijeg poslanika, koji je njima poslan. Arapi su, također, učinili Muhammedov život nemogućim. Veoma mnogo je pretrpio od njihovih ruku. Nakon 13. godina poslanstva u Mekki, morao je napustiti svoj rodni grad. Ali prije njegove smrti, arapska nacija ga je u potpunosti prihvatila kao Allahova Vjerovjesnika. Prema Bibliji –

“K SVOJIMA DOĐE (Isus), I SVOJI JE (istinitu svjetlost) NE PRIMIŠE.” (Ivan, 1:11)

Pa čak i danas, nakon dvije hiljade godina, njegov narod - Jevreji - kao cjelina, odbacuju ga. Je li ovo istina?" Sveštenik je odgovorio “Da. A ja sam kazao: ”Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

“DRUGAČIJE REČENO” KRALJEVSTVO

(5) “Mojsije i Muhammed su bili poslanici, kao što su bili i kraljevi. Pod Poslanikom ja smatram čovjeka koji dobije božansku objavu, kao uputu ljudima, a on tu uputu prenosi drugim Božijim stvorenjima, onakvu kakvu je dobio bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja. Kralj ima moć da ostavi u životu ili osudi na smrt svoje podanike. Nebitno je da li osoba nosi krunu ili ne, ili da li je ona ikada oslovljena kao kralj ili vladar; ako čovjek ima pravo na izricanje smrtne kazne - on je kralj. Mojsije je imao takvo pravo. Sjećate li se Izraelca koji je otkriven kako uzima drva za loženje, na dan subotnji, a Mojsije je odredio njegovo kamenovanje do smrti? (Brojevi, 15:36) Postoje i drugi zločini, takođe spomenuti u Bibliji, za koje je Jevrejima određena smrtna kazna, na Mojsijevu zapovijed. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je, takođe, imao pravo na izricanje presude na život kao i smrtne presude nad svojim narodom. Postoje, takođe, u Bibliji primjeri osoba, kojima je dat samo dar proročanstva, ali oni nisu bili u prililci da primjenjuju svoje direktive. Neki od ovih časnih ljudi, koji su bili bespomoćni u očitom i tvrdokornom odbijanju njihove poruke, bili su proroci: Lot (Lut a.s.), Jonah (Junus a.s.), Danijel, Ezra i Džon baptis (Ivan Krstitelj ili Jahja a.s.). Oni su mogli samo prenijeti poruku, ali nisu mogli sprovoditi zakon. Sveti poslanik Isus, nažalost, spada u tu kategoriju. Kršćansko jevanđelje to jasno potvrđuje: Kada je Isus dovučen pred rimskog kralja Pontius Pilata, optužen za pobunu, Isus se ubjedljivo odbranio i odbacio lažnu optužbu. Isus odgovori:

“MOJE KRALJEVSTVO NE PRIPADA OVOME SVIJETU. KAD BI MOJE KRALJEVSTVO PRIPADALO OVOME SVIJETU, MOJI BI SE DVORANI BORILI DA NE BUDEM PREDAN ŽIDOVIMA. ALI MOJE KRALJEVSTVO NIJE ODAVDE.” (Ivan, 18:36)

Ovo je uvjerilo Pilata da Isus, mada nije bio u punoj mentalnoj kontroli, nije opasan za njegovu vladavinu. Isus je samo polagao pravo na duhovno kraljevstvo; drugim riječima, on je samo polagao pravo na poslanstvo. Je li to tačno?" Sveštenik je odgovorio: “Da”. Ja sam kazao: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju.”

NEMA NOVIH ZAKONA

(6) “Mojsije i Muhammed su donijeli nove zakone i pravila za svoje narode. Mojsije, ne samo da je dao deset zapovijedi Izraelcima, nego i veoma obiman obredoslovni zakon, radi upute svoga naroda. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, dolazi narodu ogrezlom u barbarstvu i neznanju. Ženili su svoje maćehe; zakopavali svoje žive kćeri; pijanstvo, brakolomstvo, idolopoklonstvo i kocka su svakodnevna pojava. Gibbon opisuje pred islamske Arape u svom ”Pad i propast Rimske imperije" kao: “Ljudske zvijeri, skoro bez osjećaja, teško se razlikuju od ostalih životinjskih stvorenja.” Jedva da je bilo išta da se uoči kao razlika između “čovjeka” i “životinje”, bili su životinje u ljudskom obliku. Od ovog niskog barbarizma, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, ih je uzdigao, prema riječima Thomasa Carlyslea, “u bakljonoše svjetlosti i učenja.” On kaže: “ZA ARAPSKU NACIJU JE TO BILO ROĐENJE IZ MRAKA U SVJETLOST. ARABIJA JE PO PRVI PUT OŽIVJELA POMOĆU TOGA; SIROMAŠNI STOČARSKI NAROD, LUTAJUĆI NEPRIMJEĆEN KROZ SVOJE PUSTINJE, OD SAMOG STVARANJA SVIJETA VIDI DA NEUOČLJIVO POSTAJE UOČLJIVO, MALO JE NARASLO U SVJETSKU VELIČINU. JEDNO STOLJEĆE NAKON TOGA, ARABIJA JE BILA U GRANADI S JEDNE STRANE, A U DELHIJU S DRUGE STRANE. BLJESKAJUĆI U SRČANOSTI I SJAJU, I SVJETLOSTI GENIJA, ARABIJA OBASJAVA VELIKI DIO SVIJETA...” Činjenica je da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, dao svome narodu zakon i red, koji nisu imali nikada prije. Što se tiče Isusa, kada su Jevreji postali sumnjičavi u to da bi on mogao biti varalica koji pokušava da iskvari njihova učenja, Isus se potrudio da ih uvjeri da on nije došao sa novom religijom - nema novih zakona niti novih pravila. Navodim njegove vlastite riječi:

“NEMOJTE MISLITI DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON I POSLANIKE. NE DOĐOH DA IH UKINEM, VEĆ DA IH OSTVARIM. JER, ZAISTA, KAŽEM VAM DOK OPSTOJI NEBO I ZEMLJA, NI JEDNA JOTA, NI JEDNA KOVRČICA SLOVA IZ ZAKONA SIGURNO NEĆE NESTATI, A DA SE SVE NE OSTVARI.” (Matej, 5:17,18)

Drugim riječima, on nije došao sa novim zakonima ili propisima; došao je samo da upotpuni stare zakone. To je ono što je on jasno stavio do znanja Jevrejima - osim ako nije govorio drsko, pokušavajući navesti Jevreje da ga prihvate kao od Boga poslanog čovjeka, i pod izgovorom pokušao nametnuti im novu religiju. Ne! Ovaj Božiji Poslanik se ne bi nikada poslužio takvim sredstvima da podvali Božiju vjeru. On je samo upotpunjavao zakone. On je praktikovao Mojsijeve Zapovijedi, poštovao subotu. Niti jedan Jevrej nije upro prst u njega govoreći: “Zašto ne postiš?”, ili “Zašto ne pereš ruke prije nego što komadaš hljeb?”, dok su ove optužbe uvijek iznosili protiv njegovih apostola (učenika), ali nikada protiv Isusa. To je zbog toga što je on kao dobar Jevrej uvažavao zakone poslanika prije njega. Ukratko, on nije stvorio novu religiju, i nije donio novi Zakon, kao što su Mojsije i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.

Je li ovo istina?" - pitao sam sveštenika, a on je odgovorio:
“Da.”
Rekao sam:
“Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju.”

KAKO SU ONI UDALJENI

(7) “Obojica, Mojsije i Muhammed, su umrli prirodnom smrću, a po kršćanskim izvorima Isus je nasilno ubijen, na krstu[11] Je li to istina?" Sveštenik reče: “Da.” Ja potvrdih: “Zbog toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju.”

NEBESKI DOM

(8) “Obojica, Mojsije i Muhammed, sallallahu alejhi vesellem, su pokopani u zemlji, ali po vama, Isus se odmara na nebu. Je li tačno?” Sveštenik se složio. Ja sam rekao: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju.”

ISMAIL – PRVENAC

Pošto se sveštenik bespomoćno saglašavao sa svakom tačkom, ja sam rekao: “Svešteniče, ovo što sam ja učinio do sada je samo radi dokazivanja jedne tačke iz cijelog proročanstva - tj. dokazivanje fraze ”KAO ŠTO SI TI" - sličan tebi - “kao Mojsije”. Proročanstvo je mnogo više od ove jedne fraze, koja glasi: “PODIGNUĆU IM PROROKA IZMEĐU NJIHOVE SABRAĆE, KAO ŠTO SI TI...” Naglasak je na riječima: “Između njihove sabraće.” Mojsije i njegov narod Jevreji su ovdje oslovljeni kao rasni entitet, a kao takvi, njihova “sabraća” bi bez sumnje bili Arapi.Vidite, sveta Biblija govori o Ibrahimu, alejhisselam, (Abrahamu) kao “Božijem prijatelju.” Ibrahim ima dvije žene - Saru i Hadžeru. Hadžera je rodila Ibrahimu sina - njegovog prvenca -

“...A Abram[12] SINU ŠTO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL.” (Ismail, alejhisselam) (Postanak, 16:15)

“Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, Jismaela...” (Postanak, 17:23)

“A NJEGOVU SINU Jismaelu bijaše trinaest godina kad ga obreza.” (Postanak: 17:25)

Sve do dobi od trinaest godina Ismail, alejhisselam, je bio JEDINI sin, sjeme
Ibrahimovo, alejhisselam, kada je ratifikovan savez između Allaha, dželle šanuhu, i Ibrahima, alejhisselam, Bog daruje Ibrahimu, alehisselam, drugog sina sa Sarom, po imenu Isak (Ishak, alejhisselam), koji je bio mnogo mlađi od njegovog brata Ismaila.

Bilješke:

[11] Piši za ”Was Christ Cruciffied" od istog pisca. Besplatno na zahtjev.
[12] Prema Bibliji Abrahamovo ime je bilo Abram prije nego što ga je Bog promijenio u Abraham.

 
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:47 PM | Poruke # 4
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
ARAPI I JEVREJI

Ako su Ismail i Ishak, obojica sinovi istog oca, onda su oni braća. I tako su djeca jednog SABRAĆA djeci drugog. Ishakova djeca su Jevreji, a Ismailova djeca su Arapi - tako su oni jedni drugima SABRAĆA. Biblija potvrđuje:

“I pred licem drugih on će stan podići.” (Postanak, 16:12)

“Zatim izdahnu; umrije i bi pridružen svojim precima.” (Postanak, 25:17)

Ishakova djeca su sabraća Ismailove djece. Na sličan način Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, potiče od Izraelćanske sabraće, zato što je on porijeklom od Ismaila sina Ibrahimova. Ovo potvrđuje poslanstvo u kojem se kaže:

“PODIGNUĆU IM POSLANIKA IZMEĐU NJIHOVE BRAĆE” (Ponovljeni zakon, 18:18)

Ovdje poslanstvo izričito napominje da dolazeći poslanik, koji će biti kao Mojsije, ne smije izrasti od “djece Izraelske” ili “između njih samih”, nego od njihove sabraće. MUHAMMED STOGA POTIČE OD NJIHOVE SABRAĆE!

RIJEČI U USTIMA

Proročanstvo se nastavlja dalje: “...I STAVIĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA...” Šta to znači kada se kaže: “Stavit ću moje riječi u tvoja usta?” Vidite, kada sam tražio od vas (od sveštenika), da otvorite Ponovljeni zakon, poglavlje 18, stih 18, i ako sam vas ja zamolio da čitate, i ako ste vi čitali; da li bih ja stavljao moje riječi u vaša usta? Sveštenik je odgovorio: “Ne.” Ali, ja sam nastavio: “Ako bih vas ja učio arapski jezik koji vi ne poznajete, i ako bih vas ja zamolio da ponavljate za mnom ono što ja izgovorim, tj.

1. Kul huvAllahu ehad,
Reci: “On je Allah - Jedan!
2. Allahus-Samed,
Allah je utočište svakom!
3. lem jelid ve lem juled,
Nije rodio i rođen nije,
4. ve lem jekun lehu kufuven ehad.
i niko Mu ravan nije! (Časni Kur'an, 112:1-4)

Ne bih li ja stavljao ove riječi stranog jezika, koje niste čuli a izgovarate ih, u vaša usta?" Sveštenik se saglasio da je to doista tako. Na identičan način, ja sam rekao riječi objavljene u Časnom Kur'anu, objavi dostavljenoj Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, od Svemogućeg Boga. Historija nam kaže da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao četrdeset godina. Bio je u pećini, tri milje sjeverno od grada Mekke. To je bila 27. noć muslimanskog mjeseca ramazana. U pećini mu melek Džibril naređuje na
njegovom maternjem jeziku: “IKRE” - što znači: “Čitaj!” ili “Proglasi!” ili “Recituj!”.

Muhammed je prestravljen i u svojoj zbunjenosti odgovara: “Ma ene bi kari'in,” što znači: “Ja ne znam čitati!” Melek mu naređuje i drugi put, s istim rezultatom. Po treći put melek nastavlja: “Ikre, bismi Rabbikellezi halek.” Sada Muhammed shvata, ono što se od njega zahtijeva je da ponavlja! Da oproba! I on ponavlja riječi, onako kako su stavljene u njegova usta:

1. Ikre’ bismi Rabbikellezi halek.
Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,
2. Halekal-insane min ’alek.
Stvara čovjeka od ugruška!
3.Ikre’ ve Rabbukel-Ekrem.
Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
4. Ellezi ’alleme bil kalem.
koji poučava peru,
5. ’Allemel-insane ma lem ja’lem.
koji čovjeka poučava onome što ne zna." (Časni Kur'an 96: 1-5)

Ovo je prvih pet ajeta koji su objavljeni Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, koji sada zauzimaju početak 96. sure Kur'ana Časnog.

 
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:47 PM | Poruke # 5
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
VJERNI SVJEDOK

Odmah po odlasku meleka, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je požurio kući, prestravljen i sav oznojen, zatražio od svoje voljene žene Hatidže “da ga pokrije”. Legao je gledajući u nju. Nakon što je došao sebi, objasnio joj je šta je vidio i čuo. Ona ga je uvjerila u svoje pouzdanje u njega, i da Allah, dželle šanuhu, ne bi nikada dozvolio da mu se desi neka strašna stvar. Da li su ovo ispovjedi varalice? Da li bi varalice, kada bi ih Allahov melek suočio sa Porukom od Najuzvišenijeg, prestrašeni, prestravljeni i preznojeni, trčali kući i to priznali svojim ženama? Svaki kritičar može vidjeti da njegove reakcije i ispovjedi potječu od jednog poštenog, iskrenog čovjeka, čovjeka od istine -"EL - EMIN" - Pošteni, Pouzdani, Povjerljivi. U naredne dvadeset i tri godine njegovog poslaničkog života, riječi su “stavljane u njegova usta”, a on ih je izgovarao. One su imale neizbrisiv uticaj na njegovo srce i um: i kako je obim časnih spisa (Kur'ana Časnog) rastao to je bivao pisan na palminom lišću, na životinjskim kožama i plećkama: i u srcima njegovih vijernih učenika (tj. pamtili su ih napamet). Prije njegove smrti, ove riječi su poredane redosljedom kakav mi danas nalazimo u Kur'anu Časnom. Riječi (Objave) su u stvari stavljene u njegova usta, tačno onako kako je predskazano u proročanstvu, kao što smo već naveli u diskusiji:

“I STAVIĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA.” (Pon. zakon, 18:18)

NEPISMENI POSLANIK

Muhammedovo, sallallahu alejhi ve sellem, iskustvo u pećini Hira, kasnije poznatoj kao Džebelun-nur - Planina svjetlosti, i njegovo reagovanje na prvu Objavu je tačno ispunjenje drugog biblijskog proročanstva. U knjizi Izaija, poglavlje 29. stih 12, čitamo:

“KNJIGA (el-Kitab, el-Kur'an, Čitanje, Recitiranje) KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI NE UMIJE DA ČITA.” “EN-NEBIJJIL-UMIJJ” što znači:

“...vjerovjesnika koji ne zna da čita i piše..., (Časni Kur'an 7:158)

GOVOREĆI, ČITAJ OVO, JA TE MOLIM." (Riječi “ja te molim”, se ne nalaze u hebrejskim manuskriptima: usporedi sa rimo-katoloičkim “Dauay Version”, i takođe se “Revised Standard Versions”) “I ON REČE: JA NISAM UČEN.” (Riječi: “ja nisam učen” su tačan prijevod riječi: “MA ENE BI KARI'IN” (tj. ja ne znam čitati ni pisati, a to su riječi koje je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, dva puta ponovio “Svetom Duhu”(?) – meleku Džibrilu, kada mu je komandovao: “IKRE” -ČITAJ!) Dopustite mi da citiram stih, bez prekida, kako stoji u “King James Version” ili u “Autoriziranoj verziji”, kako je popularnije poznata:

“ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN” ili po hrvatskom prijevodu Biblije:

A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: “Čitaj to!” - On će odvratiti: “Ne znam čitati.” (Izaija 29:12) Treba uočiti da nije bilo arapske Biblije[13] u šestom vijeku kršćanske ere, kada je živio Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, i propovijedao! Osim toga, on je bio potpuno nepismen i neobrazovan. Ni jedno ljudsko biće ga nije podučilo ni riječi. Njegov učitelj je bio Stvoritelj –

“Ve ma jentiku ‘anil-heva.
3. On ne govori po hiru svomein

huve illa vahjun juha.
4. to je samo Objava koja mu se obznanjuje,

‘allemehu šedidul-kuva.
5. uči ga jedan ogromne snage.” (Časni Kur'an 53: 3-5)

Bez ikakve ljudske poduke, on je natjerao mudrace da se stide.

[13] Danas postoje Arapske Biblije u četrnaest raznih spisa i dijalekata, vezanih samo za Arape. Vidi “The Gospels in many tongues” - “Jevanđelja u mnogim jezicima”, može se dobiti od Biblijskog udruženja.

 
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:48 PM | Poruke # 6
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
VAŽNA OPOMENA

“Vidite”, rekao sam svešteniku, “kako proročanstvo pokriva Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kao rukavica. Ne moramo rastezati proročanstva, kako bismo opravdali njihovo ispunjenje kod Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.” Sveštenik je odgovorio: “Sva vaša izlaganja dobro zvuče, ali su ona bez ishoda, radi toga što mi kršćani imamo Isusa Krista ”otjelovljenog" boga, koji nas je oslobodio robovanja grijehu!" Upitao sam: “Nije važno? Bog nije tako mislio. On se potrudio da se Njegove opomene zabilježe. Bog je znao da će biti ljudi kao što ste vi, koji će lakoumno, veselo otpisati njegove riječi, zato se On koristio u Pon. zakon 18:19, strašnom opomenom: ”A ne bude li tko poslušao Mojih riječi, što ih prorok bude govorio u Moje ime, taj će odgovarati preda Mnom." Zar vas ovo ne prestravljuje? Svemogući Bog prijeti osvetom! Mi crkavamo od straha kada nam zaprijeti kakav propalica, a vi ne strahujete od Božije opomene?! Čudo nad čudima! U Pon. zakonu, poglavlje 18, stih 19, imamo daljnje ispunjenje proračanstava o Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem! Uočite riječi: “...MOJIH RIJEČI, ŠTO IH PROROK BUDE GOVORIO U MOJE IME.” U čije ime govori Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem? otvorio sam Kur'an Časni, prijevod Jusuf Alija, 114. poglavlje, “suretun-nas” ili Ljudski rod - poslednje poglavlje, i pokazao mu formulu na vrhu poglavlja: “Bismillahir-rahmanir-rahim, a što znači: ”U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG. I svako poglavlje unazad 112, 111, 110... je imalo istu formulu i isto značenje na svakoj strani, radi toga što je kraj svih sureta kratak i svaki zauzima od prilike jednu stranicu. “A šta je proročanstvo zahtijevalo?” “...KOJE ĆE ON GOVORITI U MOJE IME,” a u čije ime govori Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem? “U IME ALLAHA MILOSTIVOG, SAMILOSNOG.” Proročanstvo se ispunjava u Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, doslovce! Svako poglavlje Časnog Kur'ana, izuzev devetog počinje formulom: “Bismillahir-rahmanir-rahim, U IME ALLAHA MILOSTIVOG, SAMILOSNOG. Musliman započinje svaki ispravan posao ovom časnom formulom. Ali kršćani započinju: ”U ime oca, sina i duha svetog."[14] Vezano za Ponovljeni zakon, poglavlje 18, dao sam vam više od 15 razloga zašto se ovo proročanstvo odnosi na Muhammeda, sallallahu alejhi vesellem, a NE na Isusa.

[14] Kršćanski teolozi su nemarni čak i u imenu Boga. Radi toga što “Bog” nije ime, i “otac”, takođe, nije ime. Kako je njegovo ime? Vidi “Muhammed - the natural Successor to Christ” od istog autora, mo ’e se dobiti besplatno. Jevreji su očekivali jednog Mesiju a ne dvojicu.

 
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 11:48 PM | Poruke # 7
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
KRSTITELJ PROTIVRIJEČI ISUSU

U Novom zavjetu, više puta, nalazimo da su Jevreji očekivali ispunjenje proročanstva “JEDAN KAO MOJSIJE” - vidi Ivan 1:19-25. Kada je Isus tvrdio da je Vjerovjesnik (Mesija) poslan Jevrejima, Jevreji su se pošli zapitkivati, a gdje je Ilija? Jevreji su imali paralelno proročanstvo, da prije dolaska Mesije, Ilija mora doći prvi u svom drugom dolasku. Isus je potvrdio ovo jevrejsko uvjerenje:

“...ON IM ODVRATI: ”BEZ SUMNJE, ILIJA IMA DOĆI I SVE POSTAVITI OPET NA SVOJE MJESTO. ALI VAM KAŽEM DA JE ILIJA VEĆ DOŠAO, SAMO GA ONI NE POZNADOŠE, NEGO POSTUPIŠE SA NJIM KAKO IM SE PROHTJELO. TAKO ĆE I SIN ČOVJEČIJI MORATI OD NJIH MNOGO TRPJETI." (Matej 17:11-13)

Prema Novom zavjetu, Jevreji nisu bili ti koji bi progutali riječi bilo kojeg mogućeg Mesije. U svom istraživanju prošli su kroz izuzetne poteškoće, kako bi pronašli svog pravog Mesiju. A ovo potvrđuje Ivanovo Jevanđelje:

“A OVO JE IVANOVO SVJEDOČANSTVO, KAD MU ŽIDOVI IZ JERUZALEMA POSLAŠE SVEĆENIKE I LEVITE DA GA UPITAJU: TKO SI TI? ON PRIZNADE; NE ZANIJEKA;PRIZNADE: ”JA NISAM MESIJA. (Ivan, 1:19,20)

(Ovo je jedino bilo prirodno, jer ne mogu postojati dvojica Mesija u isto vrijeme. Ako je Isus bio Krist, onda Ilija nije mogao biti Krist!) “DAKLE, ŠTO - UPITAŠE GA - JESI LI ILIJA?” NISAM, ODGOVORI." (Ivan 1:21) (Ovdje Ivan Krstitelj protivriječi Isusu! Isus kaže da je Ivan “Ilija”, a Ivan negira ono što mu je Isus pripisao. Jedan od DVOJICE (Isus ili Ivan), Bože oprosti, definitivno ne govori ISTINU. Na osnovu ličnog Isusovog svjedočanstva, Ivan Krstitelj je bio jedan od najvećih izraelskih poslanika; “ZAISTA, KAŽEM VAM, IZMEĐU ROĐENIH OD ŽENA NIJE USTAO VEĆI OD IVANA KRSTITELJA.” (Matej 11:11)

Mi muslimani znamo Ivana Krstitelja kao hazreti Jahja, alejhisselam. Mi ga poštujemo kao stvarnog Allahovog poslanika. Časni prorok Isus je nama poznat kao Isa, alejhisselam, koji je, takođe, cijenjen kao najmoćniji Poslanik poslan od Svemogućeg. kako mi muslimani možemo pripisati laži bilo kojem od njih? MI ostavljamo ovaj problem, između Isusa i Ivana, kršćanima da ga razriješe, jer njihovi “sveti spisi” su puni neslaganja, koje oni objašnjavaju kao “nejasne Isusove izreke"[15] Mi muslimani smo, zaista, zainteresovani za poslednje pitanje postavljeno Ivanu Krstitelju od strane jevrejske elite:

“JE SI LI (OČEKIVANI) PROROK? ”NE", ODVRATI.(Ivan 1:21)

TRI PITANJA

Molim vas da uočite tri različita i odvojena pitanja, a na koja je on dao tri naglašena “NE” kao odgovore. Da rekapituliram:

1) Jesi li ti Krist?
2) Jesi li ti Ilija?
3) Jesi li ti Prorok?

Ali, učeni ljudi kršćanstva nekako ovdje vide implicitno samo dva pitanja. Da bi učinili dvostruko jasnim da su Jevreji definitivno imali T-R-I posebna proročanstva u svojim glavama, kada su ispitivali Ivana Krstitelja, pročitajmo prigovore Jevreja u stihovima kako slijede:

“ZAPITAŠE GA DALJE: ZAŠTO TI ONDA KRSTIŠ, AKO TI NISI: a) KRIST b) NI ILIJA c) NIPROROK? (Ivan, 1:25)

Jevreji su očekivali ispunjenje TRI posebna proročanstva: jedan, dolazak KRISTA, dva, dolazak ILIJE i tri, dolazak TOG PROROKA.

“TAJ PROROK”

Ako pogledamo bilo koju Bibliju koja je skladna ili ima unakrsne reference, tada ćemo naći na marginama, gdje se javljaju riječi “prorok” ili “taj prorok” u Ivan,1:25, da se ove riječi odnose na proročanstvo iz Ponovljeni zakon, 18:15 i 18. A da je “taj prorok” - “prorok kao Mojsije” - “KAO ŠTO SI TI”, pokazali smo poraznim dokazima da je to bio Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, a ne Isus! Mi muslimani ne negiramo da je Isusbio “Mesija”, riječ koja je prevedena kao “Krist”[16] Mi ne osporavamo “hiljadu i jedno proročanstvo” čiju mnogobrojnost kršćani potvrđuju u Starom zavjetu, predskazujući dolazak Mesije. Ono što mi kažemo, jeste da se Ponovljeni zakon 18:18 NE odnosi naIsusa Krista, nego je to eksplicitno proročanstvo o časnom Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem! Sveštenik se učtivo rastao sa mnom, rekavši da je to bilaveoma interesantna diskusija i da bi on želio da dođem jednog dana i obratim se njegovoj kongregaciji s istom temom. Dekada i po je prošla, a ja još uvijek čekam na tu privilegiju. Vjerujem da je sveštenik bio iskren kada je to ponudio, ali predrasude teško umiru, a ko bi želio da izgubi svoje ovce?!

[15] Vidi “Times” magazin, decembar 30. 1974, članak “How true is the Bible?” - “Kako je istinita Biblija?” I piši za besplatnu kopiju “50 000 Errors in the Bible” - “50 000 grešaka u Bibliji” - reprodukcija iz kršćanskog magazina “AWAKE!”, SEPTEMBAR 8, 1957.

[16] Kako je riječ Mesija transmutirana u Krist? Piši za gornju knjižicu, refrena 13.

 
Forum » Islamske Teme » Islam i Hrisćanstvo » Jeste li sigurni da se Muhammed (saws) ne spominje u Bibliji
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

 

Copyright @Svjetlost-Vjere © 2018
Free website builderuCoz