....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Saša postao Abdullah - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Pokajnici » Saša postao Abdullah
Saša postao Abdullah
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 1:25 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Polovinom prošlog mjeseca, tacnije 23. ša’bana 1430. hidžretske godine, odnosno 14. augusta 2009., u centralnoj džamiji Sultan Murat II u Rožajama uprilicen je cin prihvatanja islama od strane Saše Tolica iz Cacka. Svecani cin povratka islamu obavljen je pred mnogobrojnim džematom koji je prisustvovao klanjanju džuma-namaza. Tim svecanim povodom...

a pred okupljenim džematlijama, Saša Tolic je rekao: “Potpuno svjestan i bez prisile odlucio sam prihvatiti vjeru islam, cvrsto uvjeren da cu time postici srecu i zadovoljstvo na ovom i buducem svijetu i zato izjavljujem:

vjerujem u Allaha, dž.š., sa svim Njegovim uzvišenim svojstvima,
vjerujem u Božije meleke kao nevidljiva duhovna bica,
vjerujem u objavljene knjige,
vjerujem u Božije poslanike,
vjerujem u Sudnji dan,
vjerujem u Božije odrdjenje, tj. da sve što se dogadja biva Božijom voljom i Božijim odredjenjem.

Vjerujem i izgovaram: EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU - SVJEDOCIM DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA I SVJEDOCIM DA JE MUHAMMED NJEGOV ROB I POSLANIK!

Ovim se obavezujem da ce moj buduci život biti uskladjen sa propisima islama. Želim da se i u islamske maticne knjige uvede ime ABDULAH koje za sebe odabiram.” Sašin prelazak na islam nije prošao neopaženo u Srbiji. Odmah po objavljivanju vijesti na internetskoj stranici Islamske zajednice Crna Gora, u srbijanskim medijima objavljen je komentar o ovom slucaju.

Beogradski list ALO je samo kroz naslov svog komentara rekao šta misli i kako su u Srbiji primili Sašin prelazak na islam: “Poturica: Cacanin otišao u Rožaje i pravoslavlje zamenio islamom”. “U pokušaju da sazna nešto više o Saši i motivima zbog kojih je napustio pravoslavlje, ALO je juce kontaktirao nekoliko porodica s prezimenom Tolic koje žive u Cacku i Pranjanima, odakle vode poreklo, ali niko nije znao da nam kaže o kome se radi. Svi Tolici su našem novinaru odgovorili da niti poznaju prezimenjaka koji se poturcio u Rožajama, niti su ikad ranije culi za njega.”

Uprkos ovakvom odnosu srbijanskih medija, Saša je ostao dostojanstven i dosljedan svoje odluke.

 
Forum » Islamske Teme » Pokajnici » Saša postao Abdullah
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024