....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Definicija sihra - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lijecenje Kur`Anom » O Sihru » Definicija sihra
Definicija sihra
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 14-Sep-2009, 2:38 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Jezicko znacenje sihra

El-Ezheri je rekao: “Sihr je svako djelo putem koga se covjek priblizava sejtanu i kojim se trazi njegova usluga.”

Na drugom mjestu: “Sustina sihra je prikazivanje neke pojave u laznom liku suprotnom njegovoj biti. Kada sihirbaz hoce da prikaze laznu sliku kao istinitu i predstavi nesto u suprotnosti od njegove biti, on to opsihri i ono postane suprotno svojoj sustini.” (Lisanul-Areb)

Prenosi se od Ibnu Ebi Aise da je rekao: “Kada Arapi nazivaju sihr sihrom, onda ga oni tako zovu zato sto on pretvara (preobraca) zdravlje u bolest.” (Lisanul-Areb)

Ibnu Faris je rekao: “Sihr je prikazivanje neistine u vidu istine.” (Lisanul-Areb)

U Mu’dzemul-Vesitu je receno: “Sihr je tajnovit i suptilan.”

U djelu “Muhitul-Muhit” se kaze: “Sihr je prikazivanje stvari u njima suprotnom stanju kako bi se izazvao nered.”

- Sihr u seriatskoj terminologiji

Fahruddin Er-Razi je rekao:

Sihr u seriatskom znacenju se veze za sve ono ciji je uzrok skriven, sto izgleda suprotno njegovoj sustini, i sto se desava u vidu opsjene i varke.[1]

Ibnu Kudame El-Makdisi kaze: “Sihr je vracanje, zapisivanje i vezivanje cvorova. Ima uticaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bracnih drugova. On sprecava covjeka od spolnog opcenja sa svojom zenom itd. Neki od njih se spravljaju da bi razdvojili muza od zene ili da bi omrzli jedno drugom ili da bi omilili jedno drugom.”[2]

A Ibnul-Kajjim je rekao: “To je slozeno djelovanje zlih duhova i podloznost utjecaju natprirodnih sila.”[3]

- Sustina sihra

Radi se o sporazumu izmedu sihirbaza i sejtana koji se sastoji u tome da sihirbaz pocini neke harame ili djela koja vode u sirk (nevjerstvo), a da mu sejtan zauzvrat pomaze i bude poslusan u onome sto trazi od njega.

- Neka sredstva kojima se sihirbazi sluze da bi se priblizili sejtanu

Postoje sihirbazi koji zavezu Mushaf za tabane i sa njime ulaze u klozet. Neki od njih pisu kur’anske ajete necistocom, neki ih pisu krvlju od menstruacije. Jedni opet pisu kur’anske ajete na svojim tabanima, drugi pisu Fatihu naopako. Neki od njih klanjaju bez abdesta, neki su stalno u stanju dzunupluka (necisti), neki kolju u ime sejtana i ne spominju Allahovo ime i nose kurban tamo gdje im odredi sejtan. Neki razgovaraju sa zvijezdama i cine im sedzdu, neki opce sa svojom majkom ili kcerkom, neki pisu talismane nearapskim rijecima koje imaju znacenje nevjernistva.

Sada nam postaje jasno da dzin nece pomoci sihirbaza niti mu sluziti osim uz protuuslugu. Sto je sihirbaz veci kafir, to je sejtan poslusniji i brzi u izvrsavanju njegovih naredenja. A ako sihirbaz uskrati poslusnost sejtanu, ovaj mu nece vise sluziti i ignorisat ce njegova naredenja.

Zbog toga su sejtan i sihirbaz potpuno isti u neposlusnosti prema Allahu. Sam pogled u lice sihirbaza, je potvrda recenog. Na njegovu licu ces vidjeti tamu kufra poput crnog oblaka. A ako ga bolje upoznas, primjetit ces da je u stalnom sukobu sa samim sobom, a tako isto i sa svojom zenom i djecom i ne moze mirno spavati. Dzini uznemiravaju i porodicu toga covjeka, njegovu djecu i zenu, tako da medu njima ucestaju svade i nesuglasice. Istinu je rekao Allah, dzelle sanuhu, u Kur’anu: “A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj ce teskim zivotom zivjeti.” (Ta Ha:124)

 
Forum » Lijecenje Kur`Anom » O Sihru » Definicija sihra
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024