....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Pogledaj oko sebe - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Akida » Pogledaj oko sebe
Pogledaj oko sebe
Mladi-MuslimanDatum: Subota, 31-Okt-2009, 11:17 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Zahvala pripada samo Allahu! Njega slavimo i od Njega pomoć tražimo. Neka je salavat i selam na našeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, njegove drugove i sve one koji ih u dobru slijede. Allahov robe! Neko od nas biva rob svome Gospodaru u mnogim ibadetima kao što su: namaz, zekat, hadždž, sadaka, spajanje rodbinskih veza, istinit govor, pomaganje siromašnim, ispunjavanje obećanja itd. Ali, možda, nikada nije bio rob svome Gospodaru, makar jednom u svom životu i ibadet činio razmišljajući o Allahovim stvorenjima.

Kaže Allah, subhanehu ve te'ala: "Pa zašto oni ne pogledaju kamile – kako su stvorene, i nebo – kako je uzdignuto, i planine – kako su postavljene, i Zemlju – kako je prostrta?! Ti poučavaj – tvoje je da poučavaš" (El-Gašija, 17.–21.); "A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? – kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda!" (Kaf, 6.); "I zašto oni ne pomisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao?" (El-A'raf, 185.).
Ko je od nas, o Allahovi robovi, izašavši iz svoje kuće, šetajući ulicama, parkovima, poljanama, njivama, razmišljao o Allahovim stvorenjima, o Allahovoj moći, diveći se Njegovoj Uzvišenosti?
Ko je od nas gledao u nebo noću, posmatrajući zvijezde, planete, Mjesec, nebeski svod i njegova prostranstva i rekao: "...Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio; hvaljen Ti budi i sačuvaj nas patnje u Vatri!" (Ali Imran, 191.)
Kaže Uzvišeni: "U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene, za one koji i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju..." (Ali Imran, 190.-191.)
Brate moj, da li znaš da grmljavina veliča Allaha slaveći ga? Kaže Allah Uzvišeni: "I grmljavina veliča i hvali Njega..." (Er-Ra'd, 13.)
Da li znaš da ptice veličaju Allaha hvaleći Ga? Kaže Uzvišeni: "Zar ne znaš da Allaha hvale svi koji su na nebesima i na Zemlji, a i ptice širenjem krila svojih..." (En-Nur, 41.)
Da li znaš da voda, bilje, kamenje, drveće, slave Allaha veličajući ga? Kaže Allah, subhanehu ve te'ala: "Njega veličaju sedmera nebesa, i Zemlja, i oni na njima; i ne postoji ništa što Ga ne veliča hvaleći ga, ali vi ne razumijete veličanje njihovo..." (El-Isra, 4.)
Da li znaš da Zemlja čini sedždu Gospodaru svome, a takoðer i zvijezde, Sunce, Mjesec, brda, drveće, kao i sve životinje? Kaže Allah, dželle šanuhu: "Zar ne znaš da se i oni na nebesima i oni na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju..." (El-Hadždž, 18.)

Imam Šafija i ateista

Susreo ateista (bezbožnik) imama Šafiju i pitao ga: "O Šafija, šta je dokaz o postojanju Allaha?" Imam Šafija odgovori: "List duda." "Kako list duda?", upita ateista. Imam Šafija odgovori: "Pogledaj u list duda! Zar nema jednu boju, jedan okus i miris?" "Tako je", kaza ateista. ''Zatim'', nastavi imam Šafija, "taj list pojede svilena buba, pa proizvede nježnu svilu. Pojede taj list pčela, pa proizvede čisti med. Takoðer ga jede stoka, pa izbaci smrdljivu balegu. Pa, ko je Taj koji daje ovakve fabrike u organizmima ovih životinja? Doista je to Allah, Stvoritelj svih bića." "...I nevjernik se zbuni. A Allah silnicima neće ukazati na Pravi put." (El-Bekare, 258.)
Doista, Allah, dželle šanuhu, želi da ne vezujemo srca za povode i uzroke, već da ih vežemo za Stvoritelja tih uzroka i povoda.
Nakon svega rečenog, na tebi je brate (sestro) da zastaneš i istinski razmisliš o svemu: o sebi, svome Gospodaru, o svome ishodu. Na tebi je da ispraviš način svog življenja i da se osvijestiš i shvatiš bit svog postojanja.
Kaže Allah, subhanehu ve te'ala: "...džinne i ljude nisam stvorio osim da Mi ibadet čine..."
Znaj, o Allahov robe, ti si danas na površini ove Zemlje, a već sutra si ispod nje.
Gospodaru naš, pokrij naše mahane, oprosti nam grijehe, očisti naša srca, popravi naš ahlak, uputi nas da činimo djela stanovnika Dženneta, i usmrti nas a da Ti budeš nama zadovoljan, i proživi nas u društvu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Slavljen neka si naš Gospodaru, samo Tebe hvalimo i Tebi ibadete činimo.
Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, Njemu se kajemo i Njega za oprost molimo. I svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov poslanik, neka je na njega Allahov salavat i selam.

 
Forum » Islamske Teme » Akida » Pogledaj oko sebe
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024