....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Allah dž.š. je u prva dva dana stvorio sedam Zemalja - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Dunjaluk i Ahiret » Allah dž.š. je u prva dva dana stvorio sedam Zemalja
Allah dž.š. je u prva dva dana stvorio sedam Zemalja
Mladi-MuslimanDatum: Nedelja, 01-Nov-2009, 2:28 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Allah, dž.š., je rekao: "Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio. Njegovo naređenje na sve njih se odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve, i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!" (Et-Talak, 12.)
Buhari i Muslim navode da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Ko nepravedno oduzme pedalj tuđe zemlje, Allah će mu taj pedalj kroz sedam zemalja o vrat objesiti na Sudnjem danu."
- Allah, dž.š., je u druga dva dana stvorio sedam nebesa.
Prvo od sedam nebesa, je ustvari kosmos, koji obuhvata sve galaksije - grupe zvijezda, a čija veličina izbezumljuje um.
Iz ajeta: "A najbliže nebo smo sjajnim zvijezdama ukrasili i nad njima Mi bdijemo. " (El-Fussilet, 12.), možemo razumjeti da sve ono što se sa Zemlje može vidjeti kao zvijezda pripada prvom nebu ili najbližem nebu, a to je u stvari cijeli kosmos.
Naučnici astronomije su utvrdili da u kosmosu postoji na hiljade galaksija, različitih oblika i veličina i pretpostavljaju da se kosmos proteže na 20 000 000 000 svjetlosnih godina.
Naučnici astronomije su utvrdili da se samo galaksija Mliječni put, koju sačinjava preko 100 milijardi zvijezda, od kojih je jedna Sunce, proteže na 100 000 svjetlosnih godina.
Da bismo potpuno shvatili veličinu kosmosa zamislit ćemo jedno putovanje kroz kosmos, krećući se brzinom svjetlosti, koja iznosi 300 000 km/s.
Da bismo stigli od planete Zemlja do zvijezde Sunce, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 8 minuta.
Da bismo izašli iz naše galaksije, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam više od 50 000 godina. A sa vanjskog ruba naše galaksije čak ni najmoćnijim teleskopom ne može se vidjeti planeta Zemlja.
Da bismo stigli do granice kosmosa, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam više od 10 000 000 000 godina. A sa vanjskog ruba kosmosa čak je i Mliječni put kao čestica prašine u velikoj sobi.
Svih šest nebesa od drugog do sedmog su izvan čovjekovog dometa spoznaje. Allah, dž.š., je uredio sedam nebesa tako da su jedno iznad drugog i da su loptastog oblika. Prema tome, svako naredno nebo okružuje prethodno nebo sa svih strana i mnogo je veće od njega.
Ibn Hibban navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Sedam nebesa i sedam zemalja sa onim što je na njima i meðu njima prema Kursijju je kao jedna halka bačena u prostranu pustinju, a Kursijj sa onim što je na njemu u odnosu na ‘Arš je kao ta halka bačena u pustinji."
- Allah, dž.š., je u druga dva dana stvorio i meleke.
Allah, dž.š., je stvorio meleke od svjetlosti.
Muslim navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Meleki su stvoreni od svjetlosti, džinni od usplamtjele vatre, a Adem je stvoren od onoga o čemu vam je već (u Kur'anu) kazano."
Svijet meleka je ogroman svijet. Njihov broj zna samo Allah, dž.š..
Allah, dž.š., je rekao: "A vojske Gospodara tvoga zna samo On." (El-Mudessir, 31.)
Imam Ahmed navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Zaškripala su nebesa, a kako ne bi i zaškripala, kada na njima nema praznog prostora niti četiri prsta. Sve je popunjeno melekima koji su na kijamu ili ruku’u ili sedždu čine."
Buhari i Muslim navode da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Sedamdeset hiljada meleka svakoga dana uðe u El-Bejtu-l-Ma'mur, koji se, nakon što izaðu, više ne vraćaju ponovo u njega."
Muslim navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Džehennem će na Sudnjem danu biti primaknut ljudima. Imat će sedamdeset hiljada povodaca, a svaki povodac će vući sedamdeset hiljada meleka."
Svi meleki imaju krila, ali ne isti broj krila. Neki imaju dva, neki tri, neki četiri, a neki više krila. Stvorio je meleke ogromnih tijela, kako bi mogli izvršavati ono čime ih je zadužio. Meleki nemaju spola, niti potrebe za hranom, pićem i snom. Melekima je svojstveno samo dobro.
Obožavanje Allaha, dž.š., od strane meleka ne ogleda se samo u slavljenju, hvaljenju i veličanju Allaha, dž.š., nego se ogleda i u izvršenju Njegovih nareðenja, vezanih za ureðenje sedam nebesa i sedam Zemalja.
Ta Allahova, dž.š., nareðenja vezana su za sve živo i neživo, za sve pokrete i stabilnosti, za sve zakone i sile koje postoje i za ostvarenje svih Njegovih odreðenja, onako kako to On želi, za svako stvorenje pojedinačno.
Allah, dž.š., je rekao: "i onih koji naredbe sprovode." (Ez-Zarijat, 4.)
Allah, dž.š., je, takoðer, rekao: "i sreðuju stvari s Allahovom dozvolom." (En-Nazi'at, 5.)
Kao primjeri meleka, koji učestvuju u svemu tome u Kur'anu i Sunnetu su spomenuti:
1. Džibril, zadužen za dostavljanje Allahove objave Njegovim poslanicima.
2. Mikail, zadužen za brigu o oborinama, svemu što je vezano za oborine poput vjetrova i oblaka i izrastanju plodova. On ima svoje pomagače.
3. Israfil, zadužen za puhanje u rog.
4. Hameletu-l-’Arš, zaduženi za držanje ‘Arša.
5. Meleku-l-džibal, zadužen za brigu o planinama.
6. Melaiketu-l-erham, zaduženi za razvoj zametka u maternicama žena sve do poroda.
7. El-Kurena', zaduženi za pozivanje i navraćanje ljudi na dobro. Svaki čovjek ima uz sebe jednog meleka s ovim zaduženjem.
8. El-Mu'akkibat, zaduženi za čuvanje čovjeka od ljudi, džinna, životinja i svih neprilika i nesreća, osim ako se radi o nečemu što je Allah, dž.š., odredio. Allah, dž.š., je za svakog čovjeka zadužio četiri meleka s ovim zaduženjem. Dva meleka ga čuvaju danju, a druga dva meleka ga čuvaju noću.
9. Kiramun Katibun, zaduženi za pisanje djela ljudi. Allah, dž.š., je za svakog čovjeka zadužio dva meleka, s ovim zaduženjem.
10. Meleku-l-mevt, zadužen za odvajanje duše od tijela svim stvorenjima. On ima svoje pomagače.
Allah, dž.š., je nakon stvaranja meleka, stvorio Džehennem i Džennet.
Muslim navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Kada je Allah stvorio Džennet i Džehennem poslao je Džibrila da ode do Dženneta i rekao mu: 'Idi i vidi šta sam pripremio za stanovnike Dženneta u Džennetu!' On je otišao i pogledao, pa se vratio i rekao: 'Tako mi Tvoje moći, za njega neće čuti niko, a da neće činiti sve da uðe u njega.', pa je Allah naredio da se okruži i prekrije neugodnostima, pa mu je rekao: 'Vrati se i pogledaj!', pa je otišao i pogledao. Zatim se vratio i rekao: 'Tako mi Tvoje moći, bojim se da u njega niko neće ući. Zatim ga je poslao da ode do Džehennema i rekao mu: 'Idi i vidi šta sam pripremio za stanovnike Džehennema u Džehennemu!' On je otišao i pogledao, kad tamo vatra jedna drugu uništava, pa se vratio i rekao: 'Tako mi Tvoje moći, za njega neće čuti niko, a da neće činiti sve da ne uðe u njega.', pa je Allah naredio da se okruži i prekrije strastima, pa mu je rekao: 'Vrati se i pogledaj!', pa je otišao i pogledao. Zatim se vratio i rekao: 'Tako mi Tvoje moći, bojim se da ga se niko neće spasiti.' "
- Allah, dž.š., je u treća dva dana uredio Zemlju, tj., učinio pogodnom za život i odredio sve šta će na svakom njenom dijelu biti.
Pri uređivanju Zemlje, Allah, dž.š., je odredio i postavio zakone, koje mi nazivamo prirodnim zakonima. Postavio je planine, kojima je učvrstio Zemlju. Izveo je vode pohranjene u Zem¬lji u obliku izvora, koji su formirali slatke rijeke. A stvorio je i slana mora i okeane. Učinio je Zemlju blagoslovljenom, odredio da se od nje hranimo.
Stvorio je u paru sve vrste biljnog svijet i životinjskog svijeta, na korištenje stvorenjima koja će na Zemlji živjeti, tj. džinnima i ljudima. Odredio je gdje će koje vrste biljnog svijeta uspijevati na Zemlji i gdje će koje vrste životinjskog svijeta živjeti na Zemlji, kao i sve ostalo.
Allah, dž.š., je rekao: "Mi smo nebo moći Svojoj sazda li, a Mi, uistinu, još neizmjerno mnogo možemo, i Zemlju smo prostrli - tako je divan Onaj koji je prostro! - i od svega smo po par stvorili da biste vi razmislili!" (Ez-Zarijjat, 47.-49.)
 
Forum » Islamske Teme » Dunjaluk i Ahiret » Allah dž.š. je u prva dva dana stvorio sedam Zemalja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024