....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Unosna trgovina - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Ahlak » Unosna trgovina
Unosna trgovina
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 01-Dec-2009, 11:30 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Allah je odlikovao čovjeka nad ostalim stvorenjima i posebno mu dao blagodat govora. Jezik je učinio aparatom govora, a to je blagodat koja se koristi u dobru i zlu. Ko ga koristi za dobro, donijet će mu sreću dunjaluka i uzvišena staništa u Džennetu. Ko ovu blagodat upotrijebi u nečemu drugom osim toga, odvest će ga u propast na oba svijeta. Najbolje za što se vrijeme može iskoristiti, poslije učenja Kur'ana, jeste zikrullah (spominjanje Allaha).
Vrijednost zikrullaha. O tome se navode mnogobrojni hadisi, a neki od njih su: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ''Hoćete li da vas obavijestim o vašim najboljim i najčistijim djelima kod vašeg Vladara, koja vas uzdižu na najviše stepene? Bolja su vam nego da dijelite srebro i zlato, bolja su vam nego da se sukobite s vašim neprijateljem pa siječete njihove vratove, a i oni vaše.'' Rekoše: ''Svakako.'' On reče: ''Zikrullah.'' (Et-Tirmizi) Također kaže: ''Primjer onoga koji spominje svoga Gospodara i onoga koji Ga ne spominje je kao primjer živoga i mrtvoga.'' (Muttefekun alejhi) Uzvišeni Allah u hadisi-kudsijju kaže: ''Ja se prema Svome robu odnosim onako kako on o Meni misli. Ja sam sa njim kada Me spominje. Kada Me spomene u sebi, i Ja ga spomenem u sebi, kada Me spomene u društvu, Ja ga spomenem u društvu boljem od njegovog. Ako Mi se približi za jedan pedalj, Ja mu se približim za podlakticu.'' (El-Buhari) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također je rekao: ''Pretekli su muferriduni.'' Rekoše: ''A ko su muferriduni, Allahov Poslaniče?'' Reče. ''Oni koji mnogo Allaha spominju i one koje mnogo Allaha spominju.'' (Muslim) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetujući jednog svog ashaba, rekao je: ''Neka tvoj jezik neprestano bude vlažan od spominjanja Allaha.'' (Et-Tirmizi) Ima još mnogo hadisa koji govore o ovome.
Uvećavanje nagrada. Nagrada za dobra djela se umnogostručava kao što se povećavaju nagrade za učenje Kur'ana. To se postiže s dvije stvari: prvo, shodno onome što se nalazi u srcu od imana, iskrenosti, ljubavi prema Allahu i onoga što ona iziskuje; drugo, shodno razmišljanju srca o zikru i posvećenosti njemu, jer se zikr ne uči samo jezikom. Ukoliko to upotpuni, Allah će mu obrisati sva loša djela i dati potpunu nagradu, a i umanjivanje biva shodno ovome.

Koristi zikra
Šejhul-islam kaže: ''Zikr za srce je poput vode za ribu. U kakvom će stanju biti riba kada napusti vodu?''
-Donosi ljubav prema Allahu, blizinu Njemu, Njegovo zadovoljstvo, osjećaj da On nadgleda, strahopoštovanje, pokajanje, vraćanje i pomaže u pokornosti Njemu.
-Otklanja brigu i potištenost od srca i donosi radost. Donosi srcu život, snagu i čistotu.
-U srcu postoji praznina i otuđenost koji se mogu popuniti samo Allahovim spomenom. Okrutnost se može razbiti ili omekšati samo spominjanjem Allaha.
-U zikru je preventivni lijek za srce, snaga i slast kojoj nije ravna nijedna druga slast, a u zapostavljanju zikra jeste bolest srca.
-Malo zikra je dokaz nifaka, a mnogo zikra dokaz je jačine imana, iskrene ljubavi prema Allahu, jer onaj koji nešto zavoli, mnogo ga i spominje.
-Kada rob spozna Allaha spominjući Ga u obilju, On će znati za njega i u nedaći, a posebno prilikom smrti i smrtne agonije.
-Zikr je razlog spasa od Allahove kazne, te spuštanja Njegovog spokoja, prekrivanja milošću i traženja oprosta od strane meleka.
-Zikrom se jezik okupira od besmislica i prenošenja tuđih riječi, ogovaranja, laži i drugih pokuđenih i zabranjenih svojstava.
-Zikr je najlakši ibadet, a ujedno najvredniji i najbolji. Njime se sade sadnice u Džennetu.
-Onaj koji spominje Allaha, bit će zaodjenut u odoru strahopoštovanja, ljepote i svjetlosti lica. Zikr je svjetlo na dunjaluku, u kaburu i na ahiretu. -Zikr nalaže donošenje blagoslova od Allaha i Njegovih meleka onome ko ga uči. Uzvišeni Allah ponosi se onima koji Ga spominju pred Svojim melekima. -Najbolji djelatnici su oni koji mnogo spominju Allaha. Najbolji postači su oni koji najviše spominju Allaha tokom svoga posta. Zikr olakšava ono što je teško i neprebrodivo. Umanjuje tegobe, donosi opskrbu i ojačava tijelo.
-Prakticiranjem zikra, šejtan biva otjeran, ponižen i prezren.

 
Forum » Islamske Teme » Ahlak » Unosna trgovina
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024