....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Kosti i udovi - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Kosti i udovi
Kosti i udovi
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:50 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
“Ili za onoga koji je, prolazeći pored jednog do temelja porušenog grada, poviako: Kako će Allah oživjeti ove što su pomrli? I Allah učini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga oživje i upita: Koliko si ostao? – Dan ili dio dana – odgovori.
Ne – reče On, ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i piće svoje, nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga da te učinimo dokazom ljudima, a pogledaj i kosti, vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom oblažemo.” I kad njemu bi jasno, on povika: Ja znam da Allah sve može!” (Prevod značenja, El-Beqare, 259)
“…pa onda kap sjemena zakvačkom učinili, zatim o d zakvačka grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo – pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj! Vi ćete poslije toga pomrijeti, zatim ćete, na onom svijetu, proživljeni biti.” (Prevod značenja, El-Mu’minun, 14-16)
“Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodie prsta njegovih ponovo.” (Prevod značenja, El-Qijama, 3-4)

U hadisu se kaže: “Kada zametak napuni četrdeset i dvije noći, Allah mu pošalje meleka koji ga uobliči, i obrazuje sluh, vid, kožu, meso i kosti.” (Prenosi ga Muslim u svom Sahihu, poglavlje Kader)
Razvoj organa otpočinje u vrlo ranoj fazi života zametka. Otpočinje sa za njega pripremljenim nacrtom. Najprije se ukažu granice razdvajanja i spajanja da bi se, zatim, malo pomalo počeli razvijati organi.
Postoje dva “plana,” kako to kaže Ibnu Kajjim u djelu Et-Tibjan fi aksamil Kur’an: “Jedan od njih je sakriven i nevidljiv, kao što se prilikokm krojenja odjeće ili pravljenja vrata, ucrtavaju linije po kojima će se sjeći. Za svako oblikovanje je neophodan plan, naročito za jedno ovakvo oblikovanje. Oblikovanja i usavršavanje se odvija postepeno, a ne u jedan mah.”
U stadiju zakvačka ukazuje se leđna vrpca – notochord – koja predstavlja osu skeleta. Poznata je pod nazivom organ koji prethodi kičmi, i to je, u stvari, primitivna kičma.
Razvoj i obrazovanje kičme prolazi kroz tri faze.
Prvi stadij poznat pod nazivom faza ovojnice (tkivo koje prethodi kostima), a pojavljuje se pete i šeste sedmice materičnog razvoja.
Slijedi ga “faza hrskavice koja otpočinje krajem 6 sedmice. Zatim se u 7 sedmici materičnog razvoja u unutrašnjosti hrskavičavih pršljenova pojavluju centri za okoštavanje. U 8 sedmici pojavljuju se centri za okoštavanje u lukovima pršljenova, a onda se počinju ukazivati rebra. Oko kosti se obrazuju mišići koji ih obavljaju i oblače, kako je to spomenuto u plemenitom ajetu. Kosti tijela podijele se u dvije vrste:
1. Hrskavičave kosti, tj. one što se prvo obrazuju iz hrskavice da bi se postepeno ispunile kostima.
2. Opnene kosti, tj. one što su bile tkivo ovojnice, a zatim se na njemu direktno razvile kosti bez prolazka kroz fazu hrskavice.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Kosti i udovi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024