....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Formiranje lica - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Formiranje lica
Formiranje lica
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:52 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
“Allah vam je učinio Zemlju prebivalištem, a nebo zdanjem, i On vam obličje daje i likove vaše čini lijepim i jelima vas opskrbljuje ukusnim. To je Allah, Gospodar vaš, i neka je uzvišen Allah, Gospodar svjetova!” (Prevod značenja, Gafir, 64)
“Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: ‘Poklonite mu se!,” i oni su se poklonili, a Iblis nije; on nije htio da se pokloni.” (Prevod značenja, El-E’araf, 11)
“On vas oblikuje u matericama kako On hoće; nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!” (Prevod značenja, Ali Imran, 6)
“On vas od jednog čovjeka stvara – a od njega je drugu njegovu stvorio – i On vam je dao osam vrsta stoke; On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete?” (Prevod značenja, Ez-Zumer, 6)
“I kakav je htio lik ti dao.” (Prevod značenja, El-Infitar, 8)
“On je nebesa i Zemlju mudro stvorio, i On vama obličje daje, i likove vaše čini lijepim, i Njemu ćete se vratiti.” (Prevod značenja, Et-Tegabun, 3)
“On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.” (Prevod značenja, El-Hašr, 24)

Formiranje lica zametka počinje veoma rano. Prvo što se na njemu ukaze je takozvani primitivni usni otvor – stomatodeum, a koji nastaje kao posljedica savijanja dijela glave – cephalic portion zametka u četvrtoj sedmici. Ovaj otvor biva okružen primitivnim ždrijelim (viličnim) lukom. Pošto su ovi lukovi parni, usni otvor biva okružen viličnim lukovima sa obadvije strane. Ždrijelni lukovi se počinju ukazivati zajedno sa somitima, tj. u fazi “mudge” početkom četvrte sedmice, te nastavljaju razvoj dok broj ždrijelnih lukova ne dostinge pet parova.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Formiranje lica
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024