....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Formiranje sluha - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Formiranje sluha
Formiranje sluha
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:53 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
“Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi.” (Prevod značenja, El-Insan, 2) “On vam daje sluh i vid i pameti; a kako malo vi zahvaljujete!” (Prevod značenja, El-Mu’minun, 78)
“Zatim mu savršeno udove uobliči i dušu mu udahne – i On vam sluh i vid i pameti daje – a kako vi malo zahvaljujete!” (Prevod značenja, Es-Sedžda, 9)
“Allah vas iz trbuha majki vaših izvodi, vi ništa ne znate, i daje vam sluh i vid i razum da biste bili zahvalni.” (Prevod značenja, En-Nahl, 78)
“Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.” (Prevod značenja, El-Isra’, 36)

U svim kur’anskim ajetima Svevišnji prvo spominje sluh, pa onda vid. Ne može se naći ajet u kome je vid spomenut prije sluha. Razlog tome je što je sluh složeniji i važniji od vida, iako su oba složeni i važni. Novorođenče uči sluhom mnogo više nego što to čini vidom. Od rođenja gluh čovjek ne može naučiti govoriti, te je on stoga i nijem, dok od rođenja slijep čovjek može naučiti govoriti sa lahkoćom i više jezika.
Stoga je u kur’anskom ajetu došlo: “Allah vas izvodi iz utroba vaših majki dok ništa ne znate, i daje vam sluh, vid i razum da biste bili zahvalni.” Uzvišeni je spomenuo sluh prije vida nabrajajući sredstva kojima čovjek dolazi do spoznaje.

Čudesni slušni aparat kojim nas je Allah obdario, koga nismo svjesni i na čemu ne možemo dovoljno zahvaliti, sastoji se od dva uha a svako od njih je sačinjeno od tri dijela:
1) Vanjsko uho: Sastoji se od ušne školjke i vanjskog slušnog kalana koji se završava kod bubne opne čiji je zadat da prikuplja zvukove.
2) Srednje uho: To je koštani hrskavičavi kanal na kome počiva ovojnica bubne opne i tri ušne kosti malleus, incus i stapes čiji je zadatak da prenose zvukove u unutrašnje uho.
3) Unutrašnje uho: Ono se sastoji od dva potpuno različita aparata. Prvi je aparat za prijem zvukova i njihovo odašiljanje preko slušnog nerva u mozak. Drugi je aparat za ravnotežu koji je također složen. Preko kanalića u obliku polumjeseca međusobno povezanih i u čijoj se unutrašnjosti nalaze sitne trepetljike registruje svaki pokret ili promjenu stanja tijela o koe obavještava centar u mozgu da bi ovaj zabilježio tu informaciju i poslao naredbu tijelu i mišićima da se prilagode promjenama.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Formiranje sluha
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024