....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Sigurno mjesto - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Sigurno mjesto
Sigurno mjesto
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:59 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
“Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo, koju na pouzdano mjesto stavljamo do roka određenog?! Takva je Naša moć; a kako smo Mi samo moćni!” (Prevod značenja, El-Murselat, 20-23)
“Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa ond akap sjemena zakvačkom učinili, zatim od zakvačka grudu mesa stvorili, pa od gurde mesa kosti napraivli, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje oživljujemo, pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj.” (Prevod značenja, El-Mu’minun, 12-14)

Uzvišeni Allah je matericu nazvao “sigurnim mjestom” gdje se razvija oplođeno jajašce dok ne postane embrio, zatim fetus, da bi naposljetku na svijet izašlo kao beba potpunog i savršenog izgleda. Da bi ovaj proces protekao bez smetnji, neophodno je da materica bude dobro zaštićena kako bi bila sigurno mjesto poput meke postelje za to sićušno jajašce koje se zakačilo za nju.

Prvo što primjećujemo jest da je materica smještena u karlici, dijelu ženske muskulature koja čuva matericu od vanjskih pritisaka. Zatim, nalazimo veze i različite mišićne opne koje pridržavaju matericu, ali je ne sprečavaju da se i od pored toga pomjera i razvija do te mjere da joj se zapremina na kraju trudnoće poveća 3 hiljade puta. Poznato nam je da zapremina materice spolno zrele žene ne prelazi 2,5 mililitra, dok na kraju trudnoće njena zapremina iznosi 7000 mililitara. I pored toga materica ostaje na svom mjestu pričvršćena svojim sponama. Također primjećujemo mišiće karlice perinaeum koj sa svoje strane štite matericu kao i druge važne organe koji se nalaze u karlici: mokraćni mjehur, kraj debelog crijeva itd. Da nije neprestanog pritiska tih mišića, organi karlice (materica, mokraćni mjehur i kraj debelog crijeva) ispadali bi.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Sigurno mjesto
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024