....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Onaj Koji je stvorio bolest, također je stvorio i lijek - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Onaj Koji je stvorio bolest, također je stvorio i lijek
Onaj Koji je stvorio bolest, također je stvorio i lijek
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:59 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
U svojoj zbirci poslaničkih uputa (ar. Muvatta’ Malik), imam Malik, r.a., prenio je da je Zejd ibn Eslem prenio da je za vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jedan čovjek bio ranjen, njegova je rana postala zaražena a njegova krv prenatrpana.
Čovjek je pozvao dvojicu samoukih liječnika iz plemena Beni-Anmar da pregledaju njegovo stanje. Pozivajući se na ovo predanje, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je tu prisutan i upitao ih je: “Koji je od vas dvojice bolji liječnik?” Ranjeni čovjek je upitao: “O Allahov Poslaniče, postoje li ikakve koristi u liječenju na ovom nivou?” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Onaj Koji je stvorio bolest, također je stvorio i lijek.” (Malik u “Muvettau,” 4/328; mursel hadis)

Početne koristi koje pojedinac može primiti iz ovog hadisa ukazuju da se mora tražiti pomoć najkvalificiranije osobe u svakom području. Mišljenje je stručnjaka pouzdanije i vrednije, i ono će uglavnom prevagnuti, Ipak, pobuđivanje medicinskih mišljenja bi trebalo prvo početi s najboljim poznatim praktičarem, a potom slijediti drugo mišljenje. Naprimjer, ako pojedinac smatra da nije u mogućnosti samostalno da odredi ispravan pravac ka Ka’bi u Meki da bi klanjao namaz, on bi trebao potražiti učeniju osobu, učenjaka ili stati iza poznatog imama. U drugom primjeru, za vrijeme putovanja morem, pojedinac se osjeća ugodnije i udobno kada vjeruje da je kapetan broda iskusan, pridržava se karte i zna šta radi. Pojedinac mora tražiti ovakvog vodiča i zavisiti o njegovoj specijalnosti.

U tom smislu, prirodno uređenje (ar. Fitra) jeste uzvišeno djelo, Allaha Svemogućeg koji je to načinio svojstvenim kod svih stvorenja. Vjerski zakoni, prirodna uređenja i opći smisao usklađeni su u vezi s ovim pitanjem. Obraćanje Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Onaj Koji je stvorio bolest, također je stvorio i lijek,” potvrđuje da je Allah Najuzvišeniji stvorio lijek za svaku bolest i načinio ga dostupnim istinskim i ozbiljnim tragačima, dok većina ljudi to ne zna. Zbog toga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Jasno je za one koji to znaju, a ne može se razlikovati za one koji su neupućeni.”

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Onaj Koji je stvorio bolest, također je stvorio i lijek
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024