....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Naša djeca i ljubav prema Allahu - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Naša djeca i ljubav prema Allahu
Naša djeca i ljubav prema Allahu
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 0:18 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Neka je sva hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, na način kako samo Njemu dolikuje, Njegovoj veličini i moći. Nema istinskog boga osim Allaha, Sveznajućeg i Najmudrijeg. Neka je salavat i selam na Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, pečata svih vjerovjesnika, koji je kao milost poslan svim ljudima. Uistinu, naša dječica su poput malih, sićušnih sjemenki ili slabašnih, nejačkih grančica, sadnice koje se zasade, nakon čega rastu, razvijaju se i postaju poput korisnih voćki ili krošnjatih stabala koja svojom veličinom prave hlad ljudima, ugodno mjesto za odmor, ili ... postaju slična bodljikavim stablima, ne dozvoljavaju sebi pristup, a ukoliko i dozvole prilaz sebi ogorče nas svojim okusom ili nas čak i otruju svojim otrovom, Allah nas sačuvao takvog potomstva. Kako bismo imali potomstvo poput slatkih i prijatnih voćki ili velikih krošnjatih stabala, moramo o svojoj dječici voditi računa od samog njihovog početka, oslanjajući se na Allaha, subhanehu ve te'ala, i potpomažući se Njime u njihovom odgoju.

Danas, kada su se neprijatelji islama okupili oko vjernika kao što se gladne osobe okupe oko hrane, mi smo u najvećoj potrebi za izgradnjom i podizanjem generacije koja će posjedovati čvrsto vjerovanje, biti postojana na istini, nositi barjak islama i braniti ga na svaki mogući način. Ovih nekoliko redova su prijedlozi za izgradnju i podizanje jedne takve generacije, generacije sa uzvišenim ciljem, odbranom i promicanjem Allahove, subhanehu ve te'ala, vjere. Ovih nekoliko redova govore o našoj pomoći svojoj dječici da zavole svoga Gospodara, Svevišnjeg Allaha. Ono što u ovim redovima bude od istine to je od Allaha, Njegove dobrote i blagodati, dok, ukoliko nešto ne bude kako treba, pa to je samo od mene i šejtana koji podstiče na zlo. Allahu pripada sva hvala i na početku i na kraju!

Kakva je to ljubav prema Allahu?

To je ljubav pri kojoj je čovjeku Allah, subhanehu ve te'ala, najpreči i najdraži od svega: od samog njega, njegovih roditelja i svega što posjeduje na ovom Dunjaluku.

Zbog čega djeca?

Zbog toga što je djete prva cigla u ovoj građevini društva u kojem živimo, pa, ukoliko tu ciglu postavimo kako treba, na ispravan način, građevina će, inšaAllah, biti ispravna ma kako visoka i velika bila i kao takva dat će nama očekivane plodove: uzdizanje i promicanje barjaka islama. Međutim, ukoliko te početne cigle zapostavimo, odbacimo ih, ili postavimo ih na neodgovarajuće mjesto, imat ćemo trošnu, beskorisnu građevinu koja sama sebi ne koristi, pa kako tek drugome, što uglavnom primjećujemo oko sebe.

Zbog čega da svoju dječicu podučavamo da vole Allaha Uzvišenog?

Zbog toga što Allah kaže o onima koji Ga vole: „Reci: 'Ako Allaha volite mene slijedite, pa će i Allah vas zavoljeti i grijehe vam oprostiti, a Allah je Onaj Koji mnogo prašta i Koji je Milostiv'." (Prijevod značenja Alu-Imran, 31)

Zbog toga što nas je Allah, subhanehu ve te'ala, iz ničega stvorio, stvorio nas je nakon što nismo bili vrijedni spomena, pa je naš izgled skladnim učinio, odlikovao nas nad svim stvorenjima koje je stvorio, podario nam Svoju najveću blagodat a ona je islam, a nakon nje i mnogim drugim blagodatima kojih mi nismo zaslužni i zatim nam Svevišnji obećava Džennet, odazovemo li se Njemu i Njegovu poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem. On Uzvišeni je Onaj Koji obilno opskrbljuje Svoje robove i Onaj Koji Svoje obećanje ispunjava.

Zbog toga što je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, dovio: „Gospodaru moj, učini mi ljubav za Tobom dražom mi od mene samog, moje porodice, mog metka, moje djece i od hladne vode žednom!" A Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, u svemu nam je najbolji i najljepši uzor.

Zbog toga što ih ljubav prema Allahu, subhanehu ve te'ala, podstiče na strahopoštovanje od Njega
Uzvišenog u tajnosti i javnosti.

Zbog toga što se djeca uglavnom vežu za svoje roditelje, očeve i majke, one koji vode brigu o njihovom odgoju i podizanju. Međutim, ti roditelji nisu vječno na Dunjaluku. Jednog dana morat će otići s ovoga svijeta. Dok, Uzvišeni Allah je Živi, Vječni, Onaj Koji je oduvijek i zauvijek, nije postao niti će nestati. Tako, kada naši roditelji i odu sa ovoga svijeta treba da znamo da je Allah Taj Koji se brine za nas i da je On Taj Koji se uvijek i brinuo o nama. On je Taj Koji nas je upućivao, usmjeravao na dobro, pomagao nam u teškim situacijama, On Uzvišeni i niko drugi.

- Zbog toga što naša dječica kada zavole Allaha, saznat će da je Kur'an plemeniti Njegov govor pa će zavoliti i Kur'an, a ovaj ummet mora biti ummet Kur'ana. Ummet koji će osvanjivati i omrknjivati sa Kur'anom, buditi se i zanoćijevati sa Kur'anom. Ne bude li takav, nema mu spasa.

- Zbog toga što kada naša dječica zavole Allaha, subhanehu ve te'ala, i zavole Njegov govor-Kur'an pokorit će se Allahu, subhanehu ve te'ala, odazvat će se Njegovim naredbama i kloniti se onoga što je On Svevišnji zabranio, žrtvovat će sve svoje u postizanju Allahova, subhanehu ve te'ala, zadovoljstva.

- Zbog toga što kada zavole svoga Gospodara, naša dječica bit će svjesna Allaha, subhanehu ve te'ala, u svakom vremenu i na svakom mjestu, pa će se osjećati smireni, spokojni, čvrsti i postojani, optimistični, daleko od svake tuge, jada i žalosti, svakog straha i pesimizma.

Kako zasaditi ljubav prema Allahu u srca naše dječice?

Odgoj i podizanje djece, pripremanje za uzvišeni cilj za koji su stvoreni na Dunjaluku, nastupa prije njihova dolaska na ovaj svijet, čak šta više prije samog odabira majke i oca, odnosno njihova stupanja u brak. Dakle:

Vrijeme prije stupanja u brak: Sjemenka plemenite biljke ukoliko se zasije u neobradivu i neplodnu zemlju, propast će i neće dati očekivane rezultate. Tako i svaka islamska duša. Hajirli insan ukoliko se bude družio s lošim društvom, brzo će se pokvariti i postati kao i oni.

Zbog toga islam posvećuje veliku pažnju odabiru bračnog prijatelja. Allah, subhanehu ve te'ala, kaže: „Čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene ..." (Prijevod značenja En-Nur, 26.) Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: „Žena se ženi radi četiri stvari: imetka, ljepote, porijekla i vjere. Uzmi onu koju ima vjeru, najmanje ćeš imati problema od nje." (Buharija, 4700; Muslim, 2661.) Rekao je: „Kada vam dođe neko čijom ste vjerom i moralom zadovoljni vi ga oženite. Ako to ne učinite, nastupit će smutnja i veliki nemoral na Zemlji." (Tirmizi, 1004; Ibnu-Madže, 1957; hadis je hasen li gajrihi, Es-silsiletu es-sahiha, 1022; Irvaul-galil, 1868)

Nakon odabira hajirli bračnog druga i sklapanja braka, na oba bračna druga je da mole Svevišnjeg Allaha za hajirli potomstvo, kao što je to činio Zekerija, alejhi selam: „Gospodaru moj," - reče - „podari mi od Sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Prijevod značenja Alu-Imran, 38.) Ili kao što svi dobri Allahovi robovi govore: „Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!" (Prijevod značenja El-Furkan, 74.)

 
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Naša djeca i ljubav prema Allahu
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024