....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Šerijatski podsjetnik na prava i obaveze bracnih drugova - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Šerijatski podsjetnik na prava i obaveze bracnih drugova
Šerijatski podsjetnik na prava i obaveze bracnih drugova
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 0:23 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Bismillah, elhamdulillah, esselatu ve selamu ala Resulullah ...

U narednih nekoliko lekcija pokušaćemo kroz šerijatske dokaze objasnite prava muža prema ženi i prava žene prema mužu.

Šerijatski podsjetnik na prava i obaveze bračnih drugova 1. dio

PRAVO MUŽA PREMA ŽENI

- Pravo; Upravljanje porodicom,

Dokaz; ''Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima, i zato što oni troše svoje imetke'' (Prijevod značenja, En-Nisa: 34)

Pojašnjenje; ''Tj. muškarci vode brigu o odgoju svojih žena, i naređuju im ono što im je Allah naredio u odnosu prema Njemu i njima. Allah je muškracima dao prednost zbog toga što oni troše svoje imetke: dajući vjenčani dar ženama, izdržavajući ih ispunjavajući sve njihove osnovne potrebe.'' (Mustafa el-Adevi, Džamiu ahkamin-nisa, 3/413.).

PRAVO ŽENE PREMA MUŽU - Pravo; Zabranjeno je prenošenje njenih tajni ...

Dokaz; Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''U najgorem položaju na Sudnjem danu će biti čovjek i žena koji su imali odnos, a zatim to prenose drugima.'' (Muslim, 1437.).

Pojašnjenje; 'Rekao je Nevevi: ''Hadis je dokaz zabrane prenošenja onoga što se dogodi za vrijeme odnosa, i detalja toga, riječi i postupaka žene u postelji. Dok je spominajnje odnosa uopćeno, bez detalja, ukoliko za tim nema nikakve potrebe, niti donosi kakvu korist, pokuđeno (mekruh), i suprotno je ljudskosti. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Ko vjeruje u Allaha i sudnji dan, neka govori dobro ili neka šuti.'' (Buharija, 6018., Muslim, 47.) (Šerhu-sahihi muslim: 5/262.).

PRAVO MUŽA PREMA ŽENI

- Pravo; Izbjegavanje žene u slučaju nepokornosti

Dokaz; ''A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite.'' (Prijevod značenja, En-Nisa: 34.).

Pojašnjenje; ''Rastavljanje (izbjegavanje) u postelji biva tako što će izbjegavati odnos sa njom, spavati na istoj postelji okrenutih leđa, i neće pričati sa njom.'' (Tefsir ibn-kesir, 1/492.). Dozvoljeno je izbjegavati ženu i van kuće, kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uradio kada se zakleo da mjesec dana neće ulaziti kod njih (Buharija, 5202., Muslim (1475.). Spoj između toga i Poslankovih, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: ''I neka je ne izbjegava osim u kući'' (Ebu-Davud, 2142., Ibn-Madžeh, 1850. Vjerodostojnim ga je ocijenio el-Albani u ''Sahihi'', br. 1500), pravi se tako što će se kazati da se izbjegavanje razlikuje od situacije do situacije.'' (Fethul-bari: 9/302., 303.).

PRAVO ŽENE PREMA MUŽU

- Pravo; Dozvola ženi da izlazi iz kuće po potrebi

Dokaz; Aiša, radijallahu anha, pripovijeda: ''Jednog dana Sevda bin-Zem'a je izišla noću iz kuće. Ugledao ju je Omer, radijallahu anhu, i rekao: ''Tako mi Allaha, Sevda, ne možeš se sakriti! Otišla je kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem koji je večerao u svojoj sobi, i rekla mu šta joj se dogodilo. U tom trenutku dođe mu objava, a kada prestade, reče joj: ''Allah vam je dozvolio da izlazite radi potrebe.'' Rekao je Hišam ibn-Urve: ''Tj radi obavljanja prirodne potrebe.'' (Buharija, 5237., Muslim, 2170.). U Muslimovoj vrziji stoji: ''Allah povodom toga objavi ajet o hidžabu.''

Pojašnjenje; ''Izlazak žene iz kuće ograničen je sljedećim uvjetima: a) potpuno pokrivanje, oblačb) enje šerijatske nošnje, bez ukrašavanja i ulepšavanja; c) nemiješanje s muškarcima; d) zabrana korištenja mirisa (''Išretu-n-nisa'', 229.).

 
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Šerijatski podsjetnik na prava i obaveze bracnih drugova
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024