....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. i djeca - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. i djeca
Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. i djeca
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 0:23 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
"Svi ste vi pastiri,a svaki pastir je odgovoran za svoje stado. Imam je pastir i on je odgovoran za svoje stado. Čovjek je pastir u svojoj porodici i on je odgovoran za nju. Žena je pastir u kući svog muža i ona je odgovorna za to ..." « Svako dijete se rađa u svojoj fitri, pa ga njegovi roditelji učine židovom ili medžusijom ili ga učine kršćaninom...» (Buhari) Prvo što vidi dijete od ovoga svijeta su njegova dva roditelja i dom a zatim način življanja te porodice, također, vidi sve ono što ostavlja trag na porodicu i atmosferu uopšte.

Kaže Gazali: «Dijete je emanet kod njegova dva roditelja»Možemo reći da je djetetu srce bijelo kao čist list, tj. nema ni jednog jedinog grijeha pri sebi jer se ono rađa u čistoj Allahovoj vjeri. Međutim, ta bjelina, kao papir, prima na sebe sve što se na nju ucrta. Srce naginje prema onome čemu čovjek naginje. Npr. Ako srce uposlimo hajrom,ono bude podučeno hajrom,i onda takvo srce naginje hajru i takvom srcu hajr postaje adet tj.nešto što je uobičajeno. Takvo srce odrasta u ....

hajru i na taj način postiže sreću i na Dunjaluku i na Ahiretu.Takožer udio u toj sreći i nagradi imaju i oni koji ga poduče i odgoje.
Ali,ukoliko srce naviknemo na zlo,onda takvom srcu zlo postane adet.Takvo dijete bude zapostavljeno,ostavljeno od strane roditelja poput životinje.Tako,ono postane od onih koji su upropašteni i propali,a njegov grijeh dijelom nose i roditelji,a to zaključujemo iz hadisa:

« Svako dijete se rađa u svojoj fitri, pa ga njegovi roditelji učine židovom ili medžusijom ili ga učine kršćaninom...»
(Buhari)

Iz raloga što kuća,dom ostavlja velike tragove na odgoj djeteta,da bi ono bilo u hajru i inšaAllah njegovi roditelji,potrebno je da kuća bude u potpunosti islamska.

Odgoj je odgovornost

«Ako roditelji zapostave odgoj djeteta» kaže šejh Muhammed el-Hidr, « bojim se da im se ne udvostruči kazna jer im je srce poput bijele stranice koja je išarana «
Tako nalazimo da je Muhammed s.a.v.s. rekao da su roditelji odgovorni za odgoj.Omer r.a. prenosi da je Resulullah s.a.v.s. rekao :
« Svi ste vi pastiri,a svaki pastir je odgovoran za svoje stado. Imam je pastir i on je odgovoran za svoje stado.Čovjek je pastir u svojoj porodici i on je odgovoran za nju. Žena je pastir u kući svog muža i ona je odgovorna za to.Sluga je pastir kod svog gospodara i biće odgovoran za to.I svi ste vi pastitri i bićete pitani za svoja stada!» (Mutefekun alejh)

Allah s.w.t. je u Kur`anu a.š. naredio odgoj djece roditeljima i objavio da će oni biti pitani za svoju djecu.
Kaže Uzvišeni:

« O vi koji vjerujete,čuvajte sebe i svoje porodice od Džehennemske vatre.»
(Et-Tahirin)

Značenje ovog ajetaje da roditelji odgoje svoje dijete u Islamu.Kaže Alija r.a. za ovaj ajet : « Podučite sebe i svoje porodice hajru.»
Kaže imam El-Fahru Er-razi za ovaj dio ajeta ``en-fusekum`` - « prekinite s onim što vam je zabranjeno!»

Nemoguće je da čovjek sam odgaja djecu.Uspostava islamskog društva počinje uspostavom islamske porodice i nema muslimanske kuće bez dobre žene.
Zbog ovih stvari se žena muslimanka udaje,jer prva od stvari koje je udaju je njena vjera,bogobojaznost aonda porijeklo i ostalo.
Takođe,žena bivas povjerljiva kada je u pitanju njen muž,njena djeca pa i ona sama.

Kod djeteta se najviše pokazuje bogobojaznost onda kada su njegovi roditelji i rodbina bogobojazni.Prenosi Inbnul-Asakir od Aiše r.a. da je Resulullah s.a.v.s. rekao:
«Izaberite onu koja će biti majka vaše djece i koja će biti slična njenoj braći i sestrama » (Muslim)

Ostale rivajete koji su vezani za ovo,šejh Albani r.h. ocjenjuje kao sahih.

« Izaberite onu koja će biti majka. » (Ibn Madže)

Žena i čovjek su poput jedne kuće-nemoguće je da u njoj bude jedan dio koji je dobar a drugi loš.
Najveći rad žene je trbijjet (odgoj) djece,a druga stvar je da čuva hatar svog muža.
Esma bint Jezid ibn Sekke r.a. je došla Resulullahu s.a.v.s. i rekla:

« ``Ja sam izaslanik ženskog islamskog društva i svaka od njih govori kao što ja govorim i misli kao što ja mislim.Allah te poslao i muškarcima i ženama i mi vjerujemo u tebe i slijedimo te,i mi,skupina žena smo zaštićene u svojim odajama.Mi boravimo u svojim kućama a muškarci su u prednosti u dzem`atu u namazu (dzuma namaz,dzenaze namaz)i u dzihadu,A kada oni izađu u džihad,mi čuvamo njihove imetke i odgajamo njihovu djecu i da li mi,o Allahov Poslaniče,učestvujemo s njima u nagradi?``
Tada se okrenuo Resulullah s.a.v.s. ashabima i rekao :``jeste li čuli da je neka žena postavila bolje pitanje o vjeri od ove žene?``
Ashabi odgovoriše:``Naravno da nismo.``
Resulullah s.a.v.s. je tada rekao:``O Esma,idi i prenesi ženama ispred kojih dolaziš da čine ono čime će njihovi muževi biti zadovoljni i da traže njihovo zadovoljstvo(tada su na stepenu mudzahida koji je otišao u džihad).``»
(Muslim)
I kada bi žene uradile ovakve stvari-da se ne suprostavlja svom mužu,da je on zadovoljan s njom,bila bi na vagi s onim što rade muškarci (džihad,džemat).
Ovo je u fitri sake žene i svaka žena zna kako pridobiti svog muža,i kako će dostići njegovo zadovoljstva bez suprostavljanja i svađe.
En-Nevevi je spomenuo da je odabir žene pravo djeteta kod svog oca.
Također,stoji i u govoru Omera,r.a.,:

«Od prvih prava djeteta je da se odabere njegova majka i da to buder časna majka,majka vjernica,potom čista,razborita i moralna i ona koja je saglasna sa svojim mužem.»

Rekao je Resulullah s.a.v.s.:

« Najbolja blagodat dunjaluka je jezik koji čini zikr,potom srce koje je zahvalno i dobra žena koja muža pomaže u njegovom imanu. »
(Tirmizi)

 
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. i djeca
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024