....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 PROGRAM POSLANICKOG ODGOJA DJECE - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » PROGRAM POSLANICKOG ODGOJA DJECE
PROGRAM POSLANICKOG ODGOJA DJECE
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 0:24 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Muhammed s.a.v.s. je volio, blag bio, praštao, savjetovao i najbolji odgajatelj bio ...

Prenosi se da je jedan dječak, rob, donio ibrik koji mu je pao ispred Zeidovih nogu, razbio se i povrijedio Zeida. Tada je dječak rekao : « O gospodine, Uzvišeni Allah je rekao :``I oni koji sputavaju svoju srdzbu``» , a Zeid mu reče : « Sputao sam svoju srdzbu.»«Rekao je Allah (nastavi dječak) : « I one koji praštaju.»,reče Zeid : « Oprostio sam ti.» Reče dječak: » I one koji dobra djela čine. « A Zeid odgovori :»Dječače, slobodan si. «(Mutefekun alejh) Svojstva koja treba da posjeduje odgajatelj da bi bio uspješan su:

1. Slijeđenje Resula s.a.v.s.

Na ovaj način se odgajatelj u potpunosti približava ljudima s onim karakteristikama kojim se okitio Resul s.a.v.s. Pa ako kod sebe bude posjedovao lijepe, pohvalne osobine, onda će ga njegova djeca slijediti u tome. Šta je sebeb toga da djeca otkazuju poslušnost roditeljima? Na prvom mjestu loše društvo, gledanje TV itd.

2. Rifk- blagost, nježnost

Bilježi se od Aiše,r.a.,«Uistinu je Allah blag i voli blagost, daje za blagost ono što daje za mudrost. Zaista, blagost, gdje god da bude, ukrasiće to i neće biti oduzeta a da čovjek neće postati pokvaren» (Muslim) Rekao je Resul ,s.a.v.s.:«Kome bude zabranjena blagost,zabranjen mu je sav hajr» (Muslim)
Nije blagost dijete prepustiti nepokornosti Allahu swt. Kaže Resul s.a.v.s.,a prenosi se od Aiše r.a.:«Kada Allah s.w.t. želi hajr jednoj porodici,podari im blagost»(Ahmed) Kaže Abdullah ibn Telur:«Bio sam kod Me`muna,koji je bio halifa.Tada je halifa zovnuo svog slugu:
``O dječače!`` Pa mu se sluga nije odazvao.Pa je on ponovo zovnuo:``O dječače!``Potom je ušao dječak Turčin i rekao:``Zar dječak ne treba da jede i pije?Gdje god da odem,zoveš me:``O dječače!``Do kad će to biti?``
Tada je Me`mun oborio svoju glavu i dugo ostao u tom stanju,a onda je rekao:
``O Allahov robe,kada čovjek postigne lijep ahlak,svi oko njega će biti lošeg ahlaka.Al ako se njegov ahlak pokvari,svi oko njega će biti dobrog ahlaka.Pa mi zaista ne možemo biti lošeg ahlaka.``»

Djeca koja nemaju znanja o šerijatu,potrebno je da im odgajatelj sudi po šerijatu i da im bude uzor,jer sve ono što im on naredi,oni smatraju dobrim,a sve ono što im on zabrani,smatraju lošim.Evo jednog primjera:
Ako bi otac bio kući i radio nešto od loših djela,nema sumnje da bi djeca to prihvatila kao dobro.
Na ženi je da odabere oca svoje djece.Iz tog razloga je šerijat propisao da ženu mora da uda njen velij-staratelj,jer ona ne zna odabrati svog muža,oca svoje djece (često gledajući ljepotu,a ne ahlak i iman)
Evo još jednog primjera:
Dođe čovjek da se ženi i predstavlja se u najboljem svjetlu,međutim,u sebi krije pokvarenost i zle namjere.Zao bi je lahko prevario.Ali zato je tu velij,koji će svojim iskustvom i pronicljivošću inšaAllah prepoznati takve namjere.Otac će se najprije raspitati o proscu,kakvo je njegovo stanje,njegov ahlak,edeb,raspitaće se kod njegove rodbine,prijatelja,poznanika i sl.
Znači,zaključak bi bio da ukoliko otac čini fesat i djeca će ga slijediti u tome,međutim,najviše patnje će doživjeti majka kada vidi da joj djeca ne slijede ispravan put i da su daleko od onoga na čemu je bio Resulullah s.a.v.s.

3. Er-Rahme-milost

Od Ebu Sulejmana,Malika ibn Huvejrisa se prenosi:
«Išli smo poslaniku s.a.v.s.,a bili smo mladići istih godina.Kod njega smo boravili 20 noći,a resulullah s.a.v.s. je bio milostiv i blag.Pomislio je da smo se željeli vratiti svojoj familiji,pa nas je upitao šta smo ostavili svojoj familiji.Obavijestili smo ga o tome,pa je rekao:``Vratite se svojim porodicama i boravite kod njih i podučite ih i činite dobročinstvo.Klanjajte namaz u njegovo vrijeme.A kada nastupi namaz,neka jedan od vas prouči ezan.i neka vam najstariji od vas imami.``»
(Mutefekun alejhi)

Bilježi Bezar od Ibnul Omera r.a. da je Resul s.a.v.s. rekao:
«``Zaista,svako drvo ima svoje plodove,a plod srca je dijete i uistinu,Allah neće biti milostiv prema onome ko nema milosti prema djetetu.Tako mi Onog u čijoj je ruci moja duša,neće ući u Dzennet osim onaj koji je milostiv.``Pa smo rekli:``O Allahov Poslaniče,svi smo mi milostivi.``A on odgovori:``Nije milost u tome da budeš milostiv prema svom prijatelju,već je milost da budeš milostiv prema ljudima``»

Od ebu Umame r.a. se prenosi da je rekao:
«Vidio je Resulullah s.a.v.s. ženu a sa njom dvije ćerke.jednu je nosila u naručju,a drugu je vodila za ruku.Tada je rekao Resulullah s.a.v.s.:``majke koje su trudne su milostive.A da tako ne postupaju sa svojim muževima,ušle bi samo one žene koje klanjaju u Dzennet``
(Hakim)
Pojašnjenje hadisa: Zbog svoje milosti prema djeci,žene samo kad bi klanjale ušle bi u Dzennet.Ali,zbog lošeg postupanja prema mužu neće biti tako.
Fitra žene je takva da pored toga što je milostiva,zna i da odljuti svog muža kada se on naljuti.Mnogo je takvih primjera u životu Aiše r.a.

4. Odgajatelj od dvije ponuđene stvari,odabire lakšu

Prenosi se od Aiše r.a. da je rekla:

« Resulullah s.a.v.s. bi od dvije stvari odabrao onu lakšu ako u tome ne bi bilo grijeha.A ako bi bio grijeh,onda bi on od svih ljudi bio najdalji od tog grijeha.Resulullah s.a.v.s. se nikada ne bi svetio za sebe,osim ako bi bile u pitanju Allahove granice,i onda bi se svetio samo radi Allaha s.w.t.»
(Mutefekun alejhi)

5. Udaljavanje od srdzbe

Zaista je srdzba snaga koja savlada čovjeka i vlada njime.Kada je čovjek u srdzbi uradi svakakve stvari koje nikada inače ne bi uradio,i za koje se poslije,kada ga srdžba prođe,kaje.

«Ne srdi se.» (Buhari)

Prenosi se da je Zeid-ul-Sabidin ibn Hasan pozvao jednog dječaka jednom ili dva puta i on mu se nije odazvao.Kada je došao dječak,zeid ga je upitao: »Zar nisi čuo moj poziv? « Rekao je: » Svakako. « Zeid mu odgovori: «Šta te je to ponijelo da mi se ne odazoveš? « Dječak reče: « Ja sam siguran od tebe i znam čistoću tvog ahlaka i razlijenio sam se. « reče mu Zeid : « Hvala Allahu koji je dječaka učinio sigurnim od mene! «

Ili drugi primjer:

Prenosi se da je jedan dječak,rob, donio ibrik koji mu je pao ispred Zeidovih nogu,razbio se i povrijedio Zeida.
Tada je dječak rekao : « O gospodine,Uzvišeni Allah je rekao :``I oni koji sputavaju svoju srdzbu``» ,a Zeid mu reče : « Sputao sam svoju srdzbu.»
«Rekao je Allah (nastavi dječak) : « I one koji praštaju.»,reče Zeid : « Oprostio sam ti.» Reče dječak: » I one koji dobra djela čine. « A Zeid odgovori :»Dječače,slobodan si. «(Mutefekun alejh)

6. Pravednost i umjerenost (sredina)

Od Ebu Mesuda r.a (Ukbe ibn Omer) se prenosi :

« Došao je čovjek resulullahu s.a.v.s i rekao:``Namjerno sam okasnio na sabah namaz,jer jedan čovjek dugo uči.``Kaže Ebu Mesud :``Nikada nisam vidio da se Resulullah s.a.v.s. razljutio više nego tada i rekao je:``» (Mutefekun alejhi)

Zato se pravednošću i umjerenošću mora okititi odgajatelj,da ne bude niti žestok,niti preblag,niti da bude od onih koji će rastjerati ljude oko sebe.Također,na odgajatelju je da na najbolji,najljepši način probudi svoje dijete na naoćni namaz ili da ga navikne na post.

7. Kod odgajatelja ne smije stalno biti prisutno savjetovanje

Kažu neki tabiini:

«Ibn Mesud r.a. nam je svaki četvrtak držao vaz,pa je jedan čovjek došao i rekao:``O Ibn Mesude,mi bi da nam vaziš svaki dan.``On mu odgovori:``Jedino što me u tome sprječava je to da vam ne dosadim...``»

Stalno nasihaćenje u ljudskom srcu može da izazove dosadu i nezainteresiranost,zato sve treba raditi u određenoj mjeri,tj.ni u čemu ne pretjerivati.

 
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » PROGRAM POSLANICKOG ODGOJA DJECE
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024