....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 

"Ja nisam nikada, zasita nikada, dobila odgovore u krscanstvu, onda kada sam se pitala zasto mi zivimo ovaj zivot. Nisam dobijala logicne odgovore u koje bi mogla povjerovati. Vjerovala sam da postoji jedan Bog, ali sam bila jako zbunjena po tom pitanju. Medjutim uvijek sam se molila samo jednom Bogu kada mi je trebala pomoc i kada sam zeljela nesto..."


"....Pocela sam citati o islamu, a istovremeno sam pocela ispitivati jednog skolskog druga, muslimana, o ovoj vjeri. Postavljala sam jako mnogo pitanja a odogovre na ta pitanja sam, jednostavno, sto posto prihvacala, jer je to bilo ono u sto sam vjerovala, sto sam mogla razumijeti, sto mi je bilo logicno i prihvatljivo. Ovo je bila prava vjera, pa sam se zbog toga odlucila da budem muslimanka. Onog dana kada sam izgovorila sehadet, pocela sam ostavljati zivot koji nije imao smisao. MashaAllah!"

Aman ... Pročitaj više »

Pregledalo: 2985 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (0)

Moja prica je duga oko petnaest godina, jer sam se od malena interesovao za religiju. Ovo je bilo utoliko neobicnije sto u mojoj, "formalno" pravoslavnoj porodici skoro da se nije ni praktikovala, i kao sto to uglavnom u narodu i jeste, sve je to delovalo kao da je tu tradicije radi, ne zbog razvijenog i utemeljenog verovanja.

Pritom ja nisam bio ni krsten, sto mi je ostavilo prostora da citanjem Starog i Novog zaveta zadovoljim radoznalost za sustinom vere i ujedno da ispitam da li je to ono pravo.

Citanje me je u krajnoj liniji samo udaljilo od Hriscanstva, ali ne i od Boga za koga sam bio duboko uveren da postoji, jedino pitanje je bilo: koja je Njegova prava poruka ljudima? Misleci da su sve te nejasnoce i negativan osecaj nakon citanja Biblije bile najpre posledica mojih godina i nedovoljno razvijene svesti, ponovio sam to iskustvo jos dvaput, sa visegodisnjim razmacima, ali ... Pročitaj više »

Pregledalo: 3571 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (0)

Želim poslati pismo svim ljudima kako bi se pokajali i krenuli Pravim putem prije smrti. Zelim podsjetiti na činjenicu da se ljudi rađaju kao muslimani na svakom mjestu i kutku ove zemlje. Ti si stvoren samo da obožavaš Allaha. Pitam one koji tvrde da su muslimani: Da li ste vi, doista, takvi? Radite li sve ono što su vam Allah i Njegov Poslanik naredili? Da li je islam samo ime religije koja stoji u vašoj matičnoj knjizi? O ovome trebate razmisliti.

Ja sam djevojka dvadesetih godina života. Jedihnica sam, roditelji nemaju više djece. Još od djetinjstva sam živjela raskošnim životom. Studirala sam u stranim školama. Nismo prakticirali govoriti arapskim jezikom - jezikom Kur'ana. Cak ni u kući porodica nije govorila arapskim, ne znam zašto. Majka moga oca je Amerikanka, i ona ga nije učila arapskom jeziku, ali mu je otac Arap. Od djetinjstva sam odbijana od našeg jezika. Ovaj okrutni zakon ... Pročitaj više »

Pregledalo: 2881 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (0)

http://svjetlost-vjere.ucoz.com/_nw/0/12847809.jpgSve više Evropljana prihvata islam. Uprkos izraženom antiislamizmu koji buja Evropom hiljade Evropljana odlučno prihvaćaju islam. Takva je situacija i u Belgiji gdje je tokom zadnjih godina hiljade stanovnika prihvatilo islam. Belgijski časopis Losewar u posljednjem broju donosi opširni članak o Belgijancima koji su prihvatili islam.

Tekst koji je naslovljen “Preko 40 hiljada Belgijanaca tokom proteklih godina prihvatilo islam” detaljno obrađuje ovu problematiku s posebnim osvrtom na nove muslimane iz Bruxellesa, glavnog grada Belgije. Bruxelles je grad sa najvećim procentom stanovništva koje je u proteklih nekoliko godina prihvatilo islam u odnosu na druge evropske gradove.

Belgijanci koji su prigrlili islam, prvenstveno ističu da je razlog njihovog odbacivanja kršćanstva te prihvatanje islama, što u islamu između Boga i čovjeka nem ... Pročitaj više »

Pregledalo: 2648 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (1)

http://svjetlost-vjere.ucoz.com/_nw/0/82648258.jpgEsselamu alejkum! Objavljujemo vam jednu jako poučnu priču koja poćinje davnih 70tih godina a završava u ovom našem blagoslovljenom mjesecu Ramazanu, Naime danas nam se javio jedan brat koji je htjeo da ispriča svoju životnu priču i svoj povratak Allahu dželle šanuhu, jako poučna priča kroz koju mnogi danas prolaze ali nikako da se vrate našem Uzvišenom Stvoritelju koji najbolje zna šta je za nas dobro a sta nije,zaista samo razumom obdareni pouku primaju, molim Allaha tebareke ve te'ala da ovom bratu oprosti grijehe, da ga učvrsti na pravom putu, da mu podari sloge u braku i čestito potomstvo, AMIN !

Esselamu aleikum Braco i Sestre! Imao bi vam puno toga za pricati,al za to nazalost nema toliko vremena.J ... Pročitaj više »
Pregledalo: 2824 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (0)

http://svjetlost-vjere.ucoz.com/_nw/0/99842779.jpgMalik ibn Dinar radio je kao policajac u vrijeme Abasijske države.  Konzumirao je mnogo alkohol i odvraćao od Uzvišenog Allaha. Oženio je ženu koju je puno volio i Allah mu je podario sa tom ženom veoma lijepu kćerkicu koja mu je "okupirala" um i srce. Čim bi završio obaveze, odmah bi odvojio vrijeme za igru sa njom.

 Ali, Malik je i dalje mnogo pio alkohol. Pio ga je i danju i noću. Godine su prolazile i njegova kćerkica je rasla. Bila je mnogo pametna i shvatila je, već kao dijete, vrlo dobro islam. Naročito je shvatila da ono što čini njen babo nije dobro i da je to Uzvišeni Allah zabranio.

 

 Međutim, Malik je sve te godine ostao isti, bio je neumoran u pijenju alkohola. Kad god bi mu se iznio alkohol i kada bi ona to vidjela, prilazila bi mu, kao da ga hoće zagrliti, a zatim bi prosipala alkohol iz njeg ... Pročitaj više »

Pregledalo: 2257 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (0)

http://svjetlost-vjere.ucoz.com/_nw/0/97811355.jpgOvaj tekst opisuje moj put povratka islamu. Pisan je s ciljem da se uvidi kako je tekao proces traženja istinite religije, što me ponukalo da islam dalje istražujem i po čemu se islam uzdiže iznad ostalih religija.
Filozofija i religija

Rođen sam u Hrvatskoj, u normalnoj katoličkoj obitelji. Od malena sam odgajan u kršćanskom duhu, no tek u razdoblju srednje škole sam se počeo intenzivnije zanimati za religiju, točnije- kršćanstvo. Jednostavno sam bio siguran da je kršćanstvo istina, tako da sam na ostale religije gledao s visoka i nisu me uopće previše zanimale. Ta moja sigurnost u kršćanstvu, bila je utemeljena na razumu i na iskustvu, makar bih prije naglasio ovo prvo. Sebe bih opisao više kao racionalan tip osobe, u smislu da kod pitanja vjere i religije, razum bi ipak trebao voditi čovjeka. Polazim od toga da je Bog stvorio razum, te ... Pročitaj više »

Pregledalo: 1312 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (0)

http://svjetlost-vjere.ucoz.com/_nw/0/90128535.jpgNema filma ni romana koji bi mogao ispripovijedati šta je sve u svom životu doživjela i preživjela Hatidža-Vesna Tijanić iz srbijanskog grada Kraljeva. Sama kaže da je prošla pakao, da bi u njen jedan moglo da stane na hiljade drugih života.

 

Pakao od života

Vesna je napušteno dijete. Roditelje ne zna, ostavili su je na ulici u kraljevu kada je imala osam mjeseci. Ne poznaje nikoga od rodbine. Bilo je to prije nepunih 30 godina. I onda je počelo potucanje. Promijenila je nekoliko porodica koje su je usvajale i u svakoj je teško propatila. Kao još nejaka djevojčica, morala je raditi teške poljoprivredne poslove, često je bila gladna, često se smrzavala... Maštala je i sanjala o boljem životu, nadala se iz sata u sat, iz dana u dan da će je Bog pogledati, da njen život neće biti surov da suroviji ne može bi ... Pročitaj više »

Pregledalo: 2397 | Dodao/la: Mladi-Musliman | Datum: 18-Sep-2009 | Komentara (1)

Subota, 20-Apr-2024, 10:19 AM
Welcome Musafir
Home | Sign Up | Log In
Search
Log In
Calendar
«  Septembar 2009  »
NePoUtSrČePeSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Entries archive
Our poll

Koliko često dolazite na stranicu

Ukupno odgovora: 15
Chat Box
200
Statistics

Trenutno Dostupnih: 1
Musafiri: 1
Korisnici: 0
Site friends

Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024