....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Organizuj svoj život u Ramazanu - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Ramazan » Organizuj svoj život u Ramazanu
Organizuj svoj život u Ramazanu
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 21-Sep-2009, 1:19 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Na početku, zaželimo vam srećne i blagoslovljene dane Ramazana!
Obzirom da se svi mi duhovno pripremamo za mjesec Ramazan, želim da vam predložim sljedeći program koji će svakom od nas pomoći– uključujući one koji rano idu na posao ili u školu – da uživa, bude organiziran i dobro provede ovaj časni mjesec.
Mnogo ljudi smatra da post u Ramazanu zahtijeva ogromnu energiju pa puno aktivnosti smanje i puno poslova odlažu sve do isteka Ramazana. U sljedećim redcima želim da sugeriram jedan običan raspored organiziranja života tokom blagoslovljenog mjeseca Ramazana, a kojeg sam sačinio sa svojim prijateljima. Ovaj raspored se može koristiti i poslije Ramazana.

1. Spavaj dobro

Ako se svake noći vraćaš sa teravija oko 22:00 pokušaj da zaspeš u 23:00 kako bi se probudio na sehur (sufur, prim.prev), jer je praksa Božijeg Poslanika, s.a.v.s., bila da jede prije zore (fedžr). Ako želiš, možeš otići na spavanje i nakon klanjanja sabaha. Uostalom, bolje da pokušaš sklopiti oči makar na nekoliko minuta nakon podne namaza i odrijemati 10-15 minuta u vrijeme ručka. Poslijepodnevno drijemanje se danas ne praktikuje i izbjegava, premda je ranije bilo zastupljeno kod ljudi. Postači će imati ne samo duhovne koristi od posta već i zdravstvene jer se tijelo relaksira. Dakle, tokom posta postoje mnogo medicinskih i fizičkih beneficija.

2. Svoje vrijeme rasporedi mudro

Napravi listu svakodnevnih obaveza koje trebaš izvršiti. Pregledaj svoju „da uradim“ listu i osvježi memoriju planiranih sastanaka i zadaća. Stvari koje su najvažnije postavi na vrh liste i prve ih uradi. Ako ti je lakše upotrijebi planer da bi markirao sve svoje obaveze. Najvažnije telefonske pozive odmah ujutro izvrši, jer ti je najlakše da „pohvataš“ ljude na početku dana dok su za svojim stolovima. Nakon toga uzmi papirni ili elektronski kalendar da podijeliš ostatak dana na obaveze koje traba da izvršiš. Iako ti je ostatak vremena dosta spekulativan, kalendar će ti pomoći da saznaš koliko, zaista, obaveza toga dana mođžeš izvršiti. Osvrni se na izvšravanje najvažnijih poslova kada je tvoja osobna energija najveća. Za vas koji postite, to može biti prva stvar koja se ujutro učini .
Provjeri svoj e-mail i poruke tokom dana i ponovo ih sortiraj. Pročitaj i odgovori na hitne pozive, ali one manje važne ostavi za kasnije.
Iskoristi dan do kraja i spremi se za sutra. Pregledaj listu i prekriži izvršene obaveze. Prenesi neodrađene poslove na novu sutrašnju listu.
Na drugu stranu, izra?unaj preostalo vrijeme. Ako spavaš šest ili sedam sahata a radiš osam, plus gužva u saobraćaju koja se može kretati od jedan do dva sahata, onda ti je ostalo od sedam do devet sahati za druge stvari. Kupovina, obroci i vrijeme sa porodicom će uzeti od prilike četiri do pet sahata, te vrijeme za džamiju i večernja predavanja. Jacija i teravija će uzeti maksimalno dva-tri sahata. Ostat će ti druga dva sahata koja možeš iskoristiti za više informisanja i učenja o islamu ili za školsku zadaću ili, pak, dodatni posao iz svoje profesije.

3. Svoju snagu iskoristi mudro

Najbolji post je onaj koji učini osobu staloženijom, manje ljutom i manje agresivnom. Post nas uči disciplini i samokontroli. On neprestano podsjeća osobu na kontinuiranu apstinenciju i pridržavanje. Zato, ako tijelo sadrži razne komponente energije, ono mora biti funkcionalno za obaveze koje mu se ispostave od zore do sumraka. Dok raspoređuješ svoje vrijeme nastoji da izvršiš najzahtjevnije poslove i aktivnosti rano ujutru. Odmaraj se između različitih poslova i svakodnevno udiši dovoljno kiseonika. Većina stresova je uzrokovana umanjenim disanjem, prevelikom brigom i neodmaranjem. Pokušaj da shvatiš gdje najviše tra?iš vrijeme i tome stani na kraj. Na takav način ćeš, također, uštedjeti svoju snagu.

4. Dnevne namaze (molitve) učini svojim odmorom

Namaz odmara misli, tijelo i dušu. Iskoristi pauzu za namaz, po mogućnosti, u džematu. Obzirom da svako od nas želi da prouči cio Kur'an barem jednom za vrijeme Ramazana, pokušaj da pročitaš manji pasus – dvije-tri stranice – prije ili poslije namaza.

5. Jedi i pij dobro

Uzvišeni Allah nam je naredio da kontinuirano jedemo i pijemo između akšama i sabaha. Medicinski je dokazano da je takav način ishrane najbolji. To podrazumijeva da se konzumiraju male porcije hrane svakih tri ili četiri sahata, umjesto dugog intervala od deset sahata između dva obroka (iftara i sehura). To se, također, odnosi i na piće, jer tijelu treba minimum dva litra tečnosti svaki dan.

6. Manje gledaj TV

Nažalost, naširoko se od strane muslimana u islamskim državama praktikuje da se cijele noći, ili veći dio nje, provede gledajući TV i filmove, umjesto činjenja dobrih i korisnih djela. Ramazan je mjesec Kur'ana. To je sesija u kojoj se intenzivirano bogosluži i duhovno oplemenjuje. A nije mjesec predstave i komedijskih programa. Svi mi volimo smijeh, šalu i lagahne stvari, ali ako razni TV programi postanu ustaljena praksa tokom Ramazana, onda smo izgubili poentu posta.

7. Dovrši svoje planirane poslove

Pokušaj da zamisliš neke ciljeve na početku Ramazana i planiraj da do kraja mjeseca završiš to što se može završiti. Na primjer, naumi da za svoju džamiju, sirotište ili školu prikupiš određenu sumu novca, angažirajući svoje rođake i prijatelje. Ako ostvariš pola od planiranog, možda će ti biti stimulans za sljedeću godinu, ako Bog da.

 
Forum » Islamske Teme » Ramazan » Organizuj svoj život u Ramazanu
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024