....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Primio islam na Guantanamu - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Pokajnici » Primio islam na Guantanamu
Primio islam na Guantanamu
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 6:19 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Uputa od Allaha nekad dolazi na mjestima gdje bi joj se insan najmanje nadao. Allah radi šta On hoće te je svoju uputu jednom Amerikancu podario na hladnom podu koncentracionog logora Guantanamo gdje ovaj radio kao čuvar. Ovo je priča o Terryju Holdbrooksu, kako izvještava američki magazin Newsweek u svom izdanju od 30.3.2009.
Terry Holdbrooks je šest mjeseci bio čuvar u zloglasnom logoru Guantanamo na Kubi kad se odlučio na korak koji će promijeniti njegov život. Jedne noći početkom 2004. godine, nakon razgovora sa zatvorenikom "590", Ahmedom Er-Rašidijem izgovorio je šehadet i postao je musliman.
Terry je u Guantanamo došao u sastavu 463. vojne policijske jedinice. Njegov zadatak je bio da zatvorenike vodi na ispitivanje i da hoda blokovima ćelija pazeći da ne razmjenjuju poruke jedan s drugim.
Noćne smjene su bile monotone te je zbog toga Terry počeo provoditi dobar dio ovih smjena sjedeći na podu ispred ćelije Ahmeda Er-Rašidija. Njihovi razgovori su Terrija nagnali da počne kritički sagledati cijelu situaciju i počne razmišljati o svom životu. Kasnije je kupio knjige o islamu i za učenje arapskog jezika.

Za vrijeme jednog od tih razgovora Terry je Er-Rašidiju kroz rešetke ćelije gurnuo komad papira i olovku. Zamolio je Marokanca da mu napiše riječi šehadeta - rečenice kojom se postaje musliman - na engleskom i transliteraciju na arapskom. Napisane riječi je izgovorio naglas i Terry Holdbrooks je na podu najzloglasnijeg zatvora na svijetu postao musliman.
Ko je Terry Holdbrooks?
Rođen je i odrastao u američkom gradu Phoenixu u Arizoni. Njegovi roditelji su bili ovisnici o drogi, a i sam Terry je, prije nego što se pridružio američkoj vojsci 2002. godine bio alkoholičar. U resicama njegovih ušiju nalaze se rupe u koje može stati kovanica, u njegovom stanu su se nalazili plakati horor filmova.

Kad zavrne rukave svoje košulje, mogu se vidjeti tetovaže koje pokrivaju njegovu kožu od članaka šaka do ramena. Motivi tetovaža su, pored nacističkih simbola i sjevernoevropskih ornamenata i fraza "BY DEMONS BE DRIVEN" - (demoni upravljaju sa mnom).
On kaže da je pristupio vojsci jer nije htio da završi kao njegovi roditelji. Kad je stigao na Guantanamo nije imao nikakvo znanje o vjeri i bio je duboko impresioniran vjerom u Boga koju su imali zatvorenici. "Mnogi Amerikanci ne vjeruju u Boga, ali čak na mjestima kao što je ovo, zatvorenici su mu se klanjali."
Njegovi kontakti s muslimanima zatvorenim u Guantanamu su veoma brzo počeli rađati sumnju u Bushovu izjavu da se tamo nalaze "najgori od najgorih" terorista.
Ahmed Er-Rašidi - da'ija iza rešetaka
Posebno ga je kontakt s Marokancem Ahmedom Er-Rašidijem, pred kojim će kasnije izgovoriti šehadet, naveo da ovu izjavu posmatra kao laž. Er-Rašidi je živio u Engleskoj 18 godina, gdje je radio kao kuhar i tečno je govorio engleski. Za vrijeme putovanja u Pakistan koje se desilo u septembru 2001. godine uhvatili su ga članovi Sjeverne Alijanse i prodali su ga Amerikancima za 5.000$.

U Guantanamu je optužen da je imao obuku u El-Kaidinom terorističkom kampu, ali istraživanje londonskog "Timesa" 2007. godine pokazalo je da su navodi izmišljeni, tako da je te godine pušten na slobodu iz Guantanama nakon 5 godina provedenih tamo. Od tih pet godina, četiri je proveo u tzv. "kaznenim blokovima", gdje su mu bile zabranjene "stvari komfora", kao što je papir, pristup biblioteci i sedžada.

"S čuvarima sam pričao o Djeda Mrazu, o Ishaku i Ibrahimu, a.s., i o smrti Isusa za naše grijehe", kaže Er-Rašidi. Kad je Holdbrooks izjavio da želi prihvatiti islam, Ahmed ga je upozorio na posljedice takve odluke, posebno u antiislamskom okruženju kakav je bio Guantanamo. "Želio je da budem svjestan u šta se upuštam," izjavio je Terry, koji je o prelasku na islam obavijestio samo svog cimera. Ali njegov prelazak na islam nije ostao neprimijećen drugim čuvarima. Oni su čuli kako zatvorenici Terryja zovu Mustafa i vidjeli su ga da uči arapski.

Jedne večeri ga je njegov nadređeni izveo vani, gdje ga je pet njegovih kolega čekalo. "Počeli su vikati na mene, pitajući me da li sam postao izdajica i da li sam promijenio strane."
Do svoje prekomande u vojnu bazu unutar SAD-a, Terry-Mustafa je pazio da ne upadne u oči svojim kolegama. Ubrzo nakon prekomande u Fort Leonard Wood u Montani napustio je službu u američkoj vojsci.
Mustafa - nakon otpuštanja iz vojske i danas
Kad se vratio u Phoenix Holdbrooks se vratio starom načinu života. Počeo je ponovo konzumirati alkohol pravdajući to gnjevom koji se nakupio za vrijeme njegove službe u vojsci. Ponovno uspostavljanje kontakta sa spiritualnim vođom - Ahmedom Er-Rašidijem, koji živi u Maroku i koji, kako kaže, ima problema da se navikne na život na slobodi, "da hodam bez lisica na nogama i da spavam kad je svjetlo ugašeno", rezultiralo je vraćanjem na put islama.

Holdbrooks već tri mjeseca ne pije alkohol i redovan je na namazima u Islamskom centru Tempe, džamiji koja se nalazi u blizini univerziteta u Pheonixu.

Džamija mu je ponudila administrativni posao i Terry-Mustafa danas nosi muslimansku kapicu koja pokriva veliki ožiljak na njegovoj glavi gdje se nalazi pločica koja mu je ugrađena nakon što je zadobio frakturu lobanje nakon pada u alkoholiziranom stanju.
Kad je imam džamije Tempe svom džematu predstavio njihovog novog brata u vjeri, kazavši im da je na islam prešao u Guantanamu, džematlije su požurile da vide ovog neobičnog muslimana. "Mislio sam da su na Guantanamu čuvari bili najveći divljaci američke vojske," kaže Egipćanin Amr Es-Samni. "Nikad ne bih pomislio da je Terry bio tamo."

Objavljeno u magazinu SAFF od 03.04.2009

 
Forum » Islamske Teme » Pokajnici » Primio islam na Guantanamu
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024