....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Podjela sihra - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lijecenje Kur`Anom » O Sihru » Podjela sihra (Podjela sihra kod Er-Razija)
Podjela sihra
Mladi-MuslimanDatum: Ponedeljak, 14-Sep-2009, 2:41 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Kaze Ebu Abdullah Er-Razi: Postoji osam vrsta sihra, a to su:

1. Sihr lazaca, koji obozavaju sedam planeta, pokretnih nebeskih tijela. Za njih vjeruju da upravljaju svijetom, i da mu donose dobro i zlo. To su oni kojima je Allah, dzelle sanuhu, poslao Ibrahima El-Halila, sallallahu alejhi ve sellem, da im opovrgne njihove tvrdnje.

2. Sihr onih koji se sluze opsjenama, varkama, prividima i hipnozom. Er-Razi navodi da uobrazilja utice na to da covjek moze da hoda po drvetu polozenom na povrsini vode, ali da ne moze hodati po njemu ako je polozeno iznad povrsine zemlje ili slicno tome.

3. Trazenje pomoci od zemaljskih duhova, a to su dzini i dijele se na dvije skupine; vjernike i kafire. Sejtani su kafiri iz redova dzina.

Er-Razi navodi da su se ljudi koji se bave raznim pokusima osvjedocili da se uspostavljanje kontakta sa ovim zemaljskim duhovima moze postici jednostavnim radnjama putem neislamske rukje (lijecenja) vezane za nevjerstvo i mnogobostvo, te ubacivanjem smutnje. Ova vrsta se zove sihr hipnoze i potcinjavanja dzina.

4. Sihr obmane cula i slabljenje vida, carolije i varke. Temelji se na tome da se vid moze ponekad zavarati, tako da se zabavi jednom radnjom, a pri tome ispusti iz vida drugu. Zar nismo gledali kako vjest madionicar pokazuje i izvodi jednu radnju i njome privuce paznju gledalaca. Njihov pogled prikuje za tu radnju, i dok nju obavlja, velikom brzinom uradi nesto drugo i onda im tek pokaze ono sto niko nije ocekivao, a sto prisutne zadivi. Da im ne uspije usredsrediti paznju na nesto drugo otkrili bi i prozreli ono sto trenutno radi.

5. Neobicne radnje poput montiranja inzinjerijskih sprava, poput konjanika sa trubom u ruci. Cim protekne sat vremena on zasvira u trubu a da ga pri tom niko ne dotakne.

Er-Razi kaze da u ovu vrstu spada montiranje sanduka-sata. On kaze da se to u stvari i ne treba ubrajati u sihr jer su mu uzroci poznati. Ko se u njih dovoljno uputi, moze isto uraditi. Ove su stvari danas, naucnim napretkom, postale uobicajene.

6. Upotreba specijalnih preparata i lijekova oralno ili za mazanje.

7. Ovladavanje srcem, a to je da carobnjak tvrdi kako on poznaje najvece Allahovo ime, te mu se dzini zbog toga pokoravaju i naklonjeni su mu. Ako se uoci da je slusalac slabijeg razuma, povjerovat ce da je to stvarno istina i srcem ce se za to vezati. U dusi tada pocne osjecati jednu vrstu straha. Cim je strah pojacan, slabi moc rasudivanja, te sihirbaz moze da radi sta hoce.

8. Sihr kleveta kroz koji se ugodnim i lijepim rijecima priblizava nekoj osobi, zavodeci je, sto je vrlo rasprostranjeno medu obicnim svijetom.[1]

Ibnu Kesir kaze u svom tefsiru: “Er-Razi je vecinu ovih vrsta sihra uvrstio u umjetnost sihra koji opcinjava one koji ga posmatraju, jer je sihr u jezickom znacenju sve sto zavarava i ciji je uzrok sakriven.[2]

Podjela sihra kod Er-Ragiba

Er-Ragib kaze: Rijec sihr ima slijedeca znacenja:

1. Sve sto je privlacno i precizno. Kaze se: Opcinila je momka tj. laskala mu je i pridobila ga. Svako ko nesto pridobije - opcinio ga je. I ono sto su pjesnici rekli: “carolija ociju” zbog njihove mogucnosti da pridobiju duse.

- Lijecnici kazu: “carobna priroda”.

- Uzviseni Allah kaze da je Musaov, alejhisselam, narod rekao: “Mi smo opcinjen narod”, tj. liseni smo znanja.

- Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “U retoricnosti ima carolije”.

2. Ono sto nastaje prevarom i prividanjem i nije stvarno kao sto to izvode madionicari tako sto zavaraju pogled dok brzo izvedu trik rukom.

3. Sticanje sejtanske pomoci u vracanju, tako sto ce ih pridobiti. Na ovo se odnose rijeci Uzvisenog Allaha:

“Sejtani su nevjernici, poucavaju ljude sihru (caroliji).”

4. Razgovor sa zvijezdama i - kako to oni vjeruju - spustanje njihove (zvjezdane) duse.[3]

Pojasnjenja vezana za sihr

Proucavajuci podjelu sihra kod Er-Razija i Er-Ragiba i drugih ucenjaka koji su se pozabavili ovom temom, nalazimo da su u sihr uvrstili ono sto mu ne pripada. Razlog tome je sto su oni paznju usredsredili na jezicko znacenje sihra te je prema njima sihr sve sto je neopipljivo i ciji je uzrok nejasan. Ovo je razlog sto su mu pripisali neobicne izume i radnje nastale spretnoscu ruke, te spletkarenje klevetnika i razdor koji svojom klevetom unose medu ljude i sve sto je slicno tome, a ciji je uzrok skriven i sto istovremeno, privlaci paznju. Sve ovo nam u nasoj studiji ne koristi. Namjera i cilj nam je prikazivanje istinskog sihra u kome se sihirbaz potpomaze dzinima i sejtanima.

Ono sto ovdje moramo pojasniti jeste cinjenica koju su spomenuli Er-Razi i Er-Ragib, a radi se o necemu sto se zove uticaj zvijezda na zbivanja. Zvijezde su, tako mi Allaha, samo Allahova stvorenja potcinjena Njegovoj Volji i nemaju nikakva uticaja na stvorenja. Ako neko kaze: vidjeli smo sihirbaze kako izgovaraju rijeci za koje vjeruju da su imena zvijezda ili njihove sifre i da tako razgovaraju sa njima, nakon cega slijedi ostvarenje njihovog sihra koji prisutni moze vidjeti, odgovorit ce se: Ako se ovo i dogodi, to nije uticajem zvijezda nego uticajem sejtana koji obmanjuju sihirbaze. Prenosi se da su idolopoklonici, kad bi razgovarali sa svojim nijemim kamenim bozanstvima, dobijali odgovor od sejtana glasom koji se mogao jasno cuti, a koji bi dopirao iz unutrasnjosti kipa. To ih je navodilo da vjeruju da se radi o stvarnim bozanstvima.

Putevi zablude su brojni i raznovrsni. Da nas Allah zastiti od sejtana u liku dzina i covjeka.

-------------------------------------------------------------------------------

[1] Tefsir Ibnu Kesir 147/1.

[2] Tefsir Ibnu Kesir 147/1.

[3] Preneseno iz “Fethul-Bari”: 10/222

 
Forum » Lijecenje Kur`Anom » O Sihru » Podjela sihra (Podjela sihra kod Er-Razija)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024