....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Greske u odgoju dece.. - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Greske u odgoju dece..
Greske u odgoju dece..
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 10:43 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
ODGAJANJE DJECE KROZ LAHKOMISLENOST I "DUG JEZIK"
Mnogobrojni roditelji se osjecaju ponosnim i zadovoljnim kada vide svoje dijete kako zustro odgovara drugim ljudima sto nerijetko bude praceno obilnim psovkama i ruznim rijecima od strane djeteta.
Na veliku zalost veliki broj roditelja takve dijece umjesto energicnog stava i hitnbog dokidanja te ruzne navike,na takvo ponasanje svoje dijece gleda blagonaklono i,da nevolja bude veca,takvo ponasanje svoje dijece smatraju "hrabroscu".
Idealno rjesenje nije ni u drugoj krajnosti,tj.da dijete stalno suti i cutke podnosi sve provokacije i uznemmiravanja.Idealno rjesenje je ono sredisnje.
ODGAJANJE DIJECE U NEDEFINISANIM ODNOSIMA UNUTAR PORODICE I NAVIKAVANJE DIJECE NA UDOBAN ZIVOT U RASKOSI,IZOBILJU,LUKSUZU I SJAJU
Djeca koja odrastu u ovakvim porodicama obavezno izrastaju u velike "gotovane",rasipnike i uobrazenike.Nastavljajuci tradiciju iz djetinjstva takvu djecu i u odraslom dobu interesovat ce samo vlastiti ugodjaj i nista vise.
Briga i razmisljanje o drugima i pomoci drugima je potpuno strana takvoj djeci.Sva pitanja drustva,dzemata i drustvenog zivota ih interesuju samo onoliko koliko vide sebe i svoj vlastiti interes u svemu tome.Svejedno je da li se radi o zajednickim projektima,aktivnostima ili cak i igrama i zabavi.
Duh dzemata(drustva) i pripadnosti zajednici za njih nema nikakvog znacaja ni vaznosti.
Sve to direktno narusava fitru-prirodu covjeka kao drustvenog bica,te kod te dijece ubija i unistava ustrajnost,zelju za aktivnijim angazmanom u drustvu i indirektno razara im hrabrost.
PRIUSTAVANJE DIJECI SVEGA STO POZELE I ZATRAZE
Pojedini roditelji priustavaju svojoj djeci apsolutno sve sta ona zatraze bez ikakvog izuzetka.Takvi roditelji stavljaju sve svoje financijske mogucnosti na raspolaganje djecijim zeljama i prohtjevma.Na taj nacin nepromisljeno trose velike kolicine novca ulazuci ga u gotovo nista.
Sta je jos gore takvi roditelji ne uce svoju djecu pravoj vrijednosti novca i ta djeca ce sigurno izrasti u neodgovorne rasipnike koji ce jedino biti sposobni za zivot od danas do sutra.
ISPUNJAVANJE DJECIJIH ZELJA USLJED NJIHOVOG PLACA PRED RODITELJIMA
Vrlo cesto se desava da dijete trazi nesto od roditelja,svejedno da li od ocevea ili majki,i kad mu ono to odbiju dijete dijete brizne u zestoki,glasni plac,ne bi li na taj nacin postiglo zeljeni cilj.Roditeljima,naravno,taj plac vrlo brzo dosadi i oni pozure da ispune zelju svog djeteta,bilo zbog toga sto su se sazalili i smilovali na svoje dijete ili jednostavno zbog toga da ga usute i "kutarisu" se njegovog placa.Ovo je jedna od najopasnijih gresaka u odgoju djece i ona neminovno rezultira slaboscu duha i licnosti kod djece.
Dr.Muhammed Sibag kaze:
""cuo sam od Malika b.Nebijja da mu se obratio nekki covjek trazeci od njega savjet kako da odgaja svoje nedavno rodjeno dijete.
On ga je upitao:
"Koliko je dijete staro?"
Covjek je odgovorio:
"Mjesec."
Malik mu na to rece:
"Tvoj voz je odavno prosao."
Ja sam tada pomislio da se Malik olahko odnio prema ovom pitanji da je mogao bolje postupiti.Medjutim,kada sam bolje sagledao i razmislio o tome vidio sam da je Malik bio potpuno u pravu.Jer,svaki put kada dijete zaplace majka odmah pozuri da ga nahrani.Tako dijete od najranijih dana svog zivota nauci da je plac sredstvo za postizanje potreba i zelja.Na toj svijesti dijete i odraste.Zato vidimo da kada nas ,kao narod,napadne bilo ko mi placemo pred Vijecem sigurnosti u Ujedinjenim nacijama i ocekujemo da cemo placem postici nasa prava.
KUPOVANJE AUTOMOBILA DJECI DOK SU JOS MALA I NEZRELA
Naci cemo da pojedini imucniji roditelji svojoj djeci kupe automobil prije nego sto sazriju.Razlog za to moze biti djetetovo dosadjivanje ocu konstantnim trazenjem automobila ili pak jednostavno zato sto otac zeli da se oslobodi brige i razmisljanja o mnogobrojnim kucnim potrebama(namirnice i sl.) i zeli da njegovo dijete preuzme brigu o tome.
Nakon toga kada dijete dodje do svog automobila vidimo kako se,u vecini slucajeva,njegovo ponasanje drasticno mijenja na gore.Dijete pocinje da provodi noci van kuce vozajuci se sa opet,obicno,losim drustvom.Moguce je da dijete pocne uznemiravati susjede i ostale muslimane tim svojim novim ponasanjem.Takva djeca obicno pocnu sve vise izostajati sa nastave i na kraju se uglavnom okrenu protiv svojih roditelja s kojim je sve pocelo i na kojim se obicno i zavrsava.Nakon sto roditelji jednom kupe automobil automatski otezavaju,a ponekad direktno iskljucuju,svaku mogucnost daljnjeg usmjeravanja,savjetovanja i kontrolisanja svog djeteta.
STROGOST I "CVRSTA RUKA" PREMA DJECI VISE NEGO STO JE POTREBNO
Ovo je jos jedna velika greska koja se pojavljuje kod onih roditelja koji pribjegavaju udaranju svoga djeteta teskim udarcima,svejedno da li se radi o jednom ili o vise udaraca.
Druga stvar koja cesto ide uz udaranje,jeste ruganje dje i njihovo ismijavanje zbog svake sitnice,a pogotovo krupne stvari,te tesko prekoravanje djece,vikanje na njih i nazivanje ruznim imenima i nadimcima.
Sve ove stvari sebi dopustaju jedino oni roditelji koji uopce nisu svjesni svoje funkcije i zadataka.Takodjer,nisu ni svjesni da ce jednog dana,ili jos bolje receno,dugo vremena gorko otplacivati sve te svoje nepromisljene postupke u (ne)odgoju dsvoje dijece.
SKRTARENJE PREMA DJECI
Nasuprot roditeljima koji besmisleno razbacuju svoj novac na djecu ponekad se desava da roditelji skrtare na svojoj djeci i da stede na njima vise nego sto je to potrebno.
Rezultat takvog odnosa je javljanje i razvijanje osjecaja tjaskobe i brojnih nezadovoljenih potreba.Ta djeca ce odrasti pod pritiskom brojnih nezadovoljenih potreba i uvijek ce teziti njehovom zadovoljavanju.
Postoji izuzetno velika vjerovatnoca da ce ih takva situacija i to stanje odvesti u pokusaj zadovoljenja upraznjenih potreba putem kradje,ili,jos gore, trazenjem od drugih ljudi.
Takva situacija i odnosi u porodici su najbrzi put da se dijete nadje u okrilju kriminalaca i raznih pokvarenih osoba
USKRACIVANJE PAZNJE,NJEZNOSTI I LJUBAVI SVOJOJ DJECI
Na prvom mjestu sva navedena uskracivanja zadiru u dubinu djetetove duse i proizvode teska osjecanja odbacenosti,bezvrijednosti itd.Niko ne moze normalno zivjeti bez tih osjecanja,pa tako ni dijete,i ono ce sigurno krenuti u potragu za tim van porodice.
Kada jednom uspije pronaci sve to van porodice jasno vam je sta ce to znaciti i cime ce rezultirati.
 
Forum » Brak u Islamu » Islam i Porodica » Greske u odgoju dece..
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024