....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 STETNOST ALKOHOLIZAMA! - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Fiqh » STETNOST ALKOHOLIZAMA!
STETNOST ALKOHOLIZAMA!
AbdurrahmanDatum: Utorak, 01-Dec-2009, 11:38 AM | Poruke # 1
Level 1
Grupa: Administrator
Poruka: 9
Ugled: 0
Status: Offline
"Eto toliko! Pa ko poštiva Allahove propise – znak je čestita srca." (El-Hadždž, 32)
________________________________________
Tema: Fiqh
ALKOHOLIZAM

Alkohol je najrasprostranjenija i jedna od najstarijih droga koje covjecanstvo poznaje. Spominje se u svim epohama covjecanstva, uvijek gutajuci ogrome žrtve. Žrtve, koje se dobrovoljno i ostrašceno nude i darivaju, za ljubav krajnje problematicnog i kratkotrajnog užitka, placajuci obmanu tjelesnim i psihickim propadanjima, materijalnom i socijalnom bijedom, moralnim padom do prostitucije i krade, uronjavanjem u blato ljudskog taloga, u negativisticko ništavilo covjeka. Visok procenat alkoholiziranih pocinitelja teških krivicnih djela upucuje na sumnjiv kriminogeni efekat alkohola. Alkohol je, inace, vrlo toksicno sredstvo sa osobitim štetnim djejstvom na centralni nervni sistem, jer direktno utice na vrlo osjetljive moždane celije. Stoga, alkohol izaziva oštecenja na svim nivoima licnosti: psihicke promjene, zatim u karakterološkoj, moralnoj i socijalnoj sferi, utice na ekonomsko (materijalno) osiromašenje, do potpunog kraha licnosti ovisnika o alkoholu i njegove porodice. Nema sumnje, alkoholizam, u sprezi sa ostalim destruktivnim faktorima, izaziva niz kriminološko-viktimoloških i sociopatoloških pojava: seksualne delikte, ubistva, razbojništva, imovinske delikte, krade, zatim prostituciju, brakolomstvo itd. Kako alkohol izaziva neke od navedenih sociopatoloških pojava, vidjet cemo u daljem toku teksta.
Seksualni delikti i alkohol
Djejstvo alkohola na seksualni nagon dovodi do pojacane pohotljivosti osobe, kao snažan ekscitirajuci efekt. Medutim, nije uopce u pitanju podsticajno djejstvo, vec posljedica potiskivanja inhibitornih kocnica u moralnoj sferi. U istraživanjima seksualnih delikata, zastrašujuca je zastupljenost alkohola, kod izvršioca, ali i kod žrtava. Tako, u Hrvatskoj, preko 70 posto alkoholiziranih osoba pocinili su silovanje. Prema istraživanjima obavljenim u Njemackoj, u 75 posto slucajeva silovanje su izvršili zlocinci u alkoholiziranom stanju. Veliki broj seksualnih kontakata u alkoholiziranom stanju znatno je povecan, a poznato je da alkohol potiskuje intelektualne, odnosno moralne kocnice, što znaci da bez djejstva alkohola do toga ne bi ni došlo. Poslije takvog cina, a kao ishod tog kontakta, obicno slijedi abortus, ako dode do zaceca, a ako se pak s tim zakasni, cedomorstvo ili dijeteubistvo.
Alkoholizam i ubistvo
Postoji snažna sprega izmedu alkoholiziranosti i ubistva. Prema serioznim istraživanjima oko 70-80 posto ubistava izvršena su u alkoholiiranom stanju, bilo da je izvršitelj ubistva bio pod utjecajem alkohola ili, pak, njegova žrtva, a cesto i oba aktera. Smatra se da je 2/3 do 4/5 aktera u ubistvu pod djejstvom alkohola. Ono što je bitno u cinu ubistva pod utjecajem alkohola, vrlo lahko dolazi do oslobadanja agresivnosti, buduci su inhibitorni mehanizmi prigušeni. U istraživanju ubistva u Hrvatskoj, izvršioci su bili alkoholizirani u 65 posto slucajeva. U Švedskoj u 85 posto slucajeva sudionici u aktu ubistva bili su pod utjecajem alkohola, u Njemackoj je taj procenat 42, u Rusiji 70, a jedne godine u Vojvodini cak 90 posto aktera ubistva bili su pod djejstvom alkohola. Takoder su poznat slucajevi da su notorne pijanice ubijale cijelu svoju porodicu, kao i ubistva oceva, odnosno muževa, od strane porodice, kada su njegova zlodjela prelazila svaku mjeru.
Razbojništvo i alkohol
Razbojništvo je gnusno, vrlo složeno i izuzetno teško krivicnodjelo. Sastoji se u oduzimanju tudih stvari (otimacine) uz prinudu. Ovdje je u pitanju izravno ispoljavanje nasilja, bilo da je upotrijebljena sila ili se radilo samo o prijetnji silom. Izvršioci razbojništva su nepopravljive psihopate, hladnokrvni zlocinci, uvijek spremni na sve vrste grozomornosti, skloni alkoholu. I prilikom izvršenja razbojništva, u vrlo visokom procentu su pod djejstvom alkohola. U istraživanju u Hrvatskoj, prilikom izvršenja razbojništva u alkoholiziranom stanju bilo 74,4 posto izvršilaca, a u Njemackoj u 78 posto slucajeva su pocinitelji razbojništva bili u alkoholiziranom stanju. U ovom ispitivanju, takoder su i žrtve bile u vrlo visokom procentu pod utjecajem alkohola, cak u 80 posto slucajeva.
Alkohol i saobracaj
Prema stepenu alkoholiziranosti, razlicito je i ponašanje osoba, posebno u saobracaju. Tako se kod alkoholemije od 0,5 do 1,0 promila dešava i najveci broj nesreca. Pri toj koncentraciji ispoljava se djelovanje alkohola u krvi kroz psihomotornu eksitaciju, pa su vozaci živahnog temperamenta sa pojacanim dinamizmom postaju neustrašivi, euforicni, dok su im, s druge strane, psihicka koncentracija i refleksi znatno oslabljeni. Iako su refleksi jako živahni, usljed eksitacije alkoholom, vozaci pod djejstvom i malih koncentracija, prave ceste greške pri upravljanju motornim vozilom, upravo zbog nekoordiniranosti pokreta. Rastom koncentracije alkohola u krvi, vozaceva pažnja se progresivno smanjuje. Ta cinjenica je od velike važnosti zbog tzv. psihicke sekunde, koja predstavlja trenutacno uocavanje iskrsle opasnosti i promptno reagiranje da se ona izbjegne. Naprimjer, dvije cašice žestokog alkoholnog pica produžavaju psihicku sekundu za 50 posto (na trajanje od 1,5 sekunde), a daljnjim povecavanjem doze alkohola produžava se i interval psihicke sekunde. Stoga, mora se naglasiti, da prolongiranje psihicke sekunde djejstvom alkohola ima sudbonosno znacenje u saobracajnom udesu.
To su samo neke od kriminalnih radnji koje uzrokuje alkohol, a svakako da su njegove štetne posljedice još šire i izražajnije i u drugim sferama. S toga cemo navesti dvije psihopatološke osobine koje se ticu samog konzumenta, tacnije dvije vrste oboljenja koja se javljaju nakon dužeg konzumiranja alkohola.
Alkoholna halucinoza
Alkoholna halucinoza javlja se kod osoba koje su duže vrijeme konzumirale alkoholna pica. Kod alkoholne halucinoze klinickom slikom dominiraju slušne halucinacije pri bistroj svijesti. Oboljenje pocinje postepeno, a prvi halucinatorni doživljaji javljaju se predvece i nocu. U pocetku se javljaju elementarne slušne halucinacije, a kasnije bolesnik cuje glasove drugih ljudi koji, cini mu se, obicno o njemu govore u trecem licu. Obicno bolesnik cuje psovke i uvrede. Pod uticajem patološkog doživljaja može da izvrši samoubistvo ili ubistvo.
Alkoholna paranoja
Alkoholicari cesto optužuju suprugu za nevjerstvo i ispoljavaju ljubomoru. Alkoholna paranoja je psihoza koja se karakteriše sumanutim idejama ljubomore prema supruzi. Poremecaj nastaje postepeno kod predisponiranih osoba sa dugogodišnjim alkoholicarskim stažom. Pacijenti sa dijagnozom alkoholne paranoje traže dokaze za svoje optužbe, postavljaju zamke, uhode suprugu, kontrolišu njeno kretanje i intimni veš. Njihov odnos prema supruzi ne ogranicava se samo na ispitivanje, sumnjicenje i optužbe, nego cesto, da bi iznudili priznanje, fizicki maltretiraju supruge, a moguce su i brojne negativne posljedice po moral, društvo, na kraju, i državu.
Zbog toga su neke zemlje pokušale zabraniti konzumiranje alkohola. Upravo zbog štetnih posljedica koje alkohol uzrokuje, islam muslimanima zabranjuje njegovu upotrebu, kao i upotrebu drugih opojnih pica i droga. Zato su islamske sredine koje danas, iole, drže barem do tog Allahovog zakona, sacuvane od narkomana, alkoholicara i drugih problematicnih licnosti i problema s kojima se Zapad susrece. Stoga, neka je hvala Allahu, dž.š, koji nas je ucinio muslimanima, ucinio nam dostupnom uzvišenu knjigu Kur'an, a njegove propise razumljivim, svetim i koji nikada ne zastarjevaju!

 
Forum » Islamske Teme » Fiqh » STETNOST ALKOHOLIZAMA!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024