HomeSign UpLog In ....:::: Sjetlost Vjere ::::.... Nedelja, 12-Jul-2020, 1:32 PM
  Sta je Islam Welcome Musafir | RSS

 
 

Islam - vjera svih poslanika
 
Nedopustivo je reci: "Vjere poslanika", jer vjera je jedna i ona je Islam. Kur'an o tome navodi:"A Allahu je prava vjera jedino - Islam. 
A podvojili su se oni kojima je data knjiga baš onda kad im je došlo saznanje i to iz medjusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će brzo obračunati". (Kur'an ; Al - Imran 19. ajet)
"A onaj ko žali neku drugu vjeru osim islama neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati". (Kur'an ; Al - Imran 85. ajet)
"O veilkasi " - rece ona - "meni je dostavljeno jedno postovanja vrijedno pismo od Sulejmana I glasi: " U ime Allaha Milostivog, Samilosnog! Ne pravite se vecim od mene I dodite da nam se pokorite!" (Kur'an ; En - Neml 29. - 31. ajet)
"…Daj da umrem kao Musliman I pridruzi me onima koji su dobri". (Kur'an ; Jusuf 101. ajet)
 
" I kada sam ucenicima naredio:" Vjerujte u mene I poslanika moga!" oni su odgovorili:"Vjerujemo, a ti budi svjedok da smo mi Muslimani". (Kur'an ; Maide 111. ajet) 
" I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon I vojnici njegovi progoneci ih ni krive ni duzne. A on, kad se poce daviti uzviknu:"Ja vjerujem da nema Boga osim onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi I ja se pokoravam ". (Kur'an ; Junus 90. ajet) 
"Kazi im povijest o Nuhu!Kada on rece narodu svome:"O narode moj, ako vam je dodijao moj boravak medu vama i moje opominjanje Allahovim dokazima, -a ja se stalno uzdam u Allaha, - onda se zajedno sa bozanstvima svojim odlucite, i to ne krite; zatim to nadamnom izvrsite i ne odgadajte!" "A ako glave okrenete pa, ja od vas nikakvu nagradu ne trazim, mene ce Allah nagraditi, meni je naredeno da budem Musliman". (Kur'an ; Junus 71. - 72. ajet) 
"Recite:" Mi vjerujemo u Allaha i u ono sto se objavljuje nama, i u ono sto je objavljeno Ibrahimu i Ismailu, i Ishaku i Jakubu, i unucima, i u ono sto je dato Musau i Isau, i u ono sto je dato Vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike medu njima, I mi smo Muslimani". (Kur'an El - Bekare 136. ajet) 
 
 
Šta je Islam
 
Islam je vjera koju je Uzvišeni Allah objavio svome Poslaniku Muhammedu a.s. da je dostavi i objasni svim ljudima.
Kada se spomene ime nekog Božijeg poslanika treba iz postovanja reći: "Alejhis-selam" - Bog ga blagoslovio, a piše se skraćeno sa a.s..

Kako je Uzvišeni Allah objavio vjeru Islam?
Uzvišeni Alah objavio je vjeru Islam putem Kur`ana. Kur`an je od Allaha prenosio Muhammedu a.s. melek Džebrail, u vremenu od dvadeset tri godine.

Islamsko vjerovanje (IMAN)
(imanski šarti)

Da možemo biti musliman i muslimanka, sta smo dužni naućiti i vjerovati?
Dužni smo naučiti i srcu primiti islamsko vjerovanje (iman)

Od čega se sastoji islamsko vjerovanje?
Sastoji se od ŠEST (6) temeljnih istina vjere ili šest imanskih šarta.

Koje su temeljne istine vjere?
To su:

AMENTU BILLAHI - Ja vjerujem u Boga, Allaha, (Stvoritelja i Vladara svjetova)

VE-MELAIKETIHI - U Božije meleke (duhovna razumna bića)

VE KUTUBIHI - U Božije kitabe (knjige o učenjima vjere)

VE RUSULIHI - U Božije poslanike (pejgambere)

VEL-JEVMIL-AHIRI - U Posljednji dan (Sudnji dan)

VE BIL-KADERI HAJRIHI VE SERRIHI MINELLAHI TE`ALA - I vjerujem da sve sto se događja, biva s Božijom voljom i određenjem

Ostali aspekti Islama

Sigurnost koju Islam pruža

Jedna od osnovnih čovjekovih potreba je osjećaj sigurnosti. Osjećaj sigurnosti je psihološka potreba koja mora biti zadovoljena isto kao i ostvarenje lične harmonije i sklada. Kao što znamo, čovjekove potrebe su dvojake: fizičke i psihološke. Fizičke potrebe obuhvataju potrebu za vodom, hranom i toplinom. Psihološke potrebe obuhvataju potrebu pripadnosti, sigurnosti i naklonosti. Ako fizička potreba nije zadovoljena, to obično završi propadanjem tijela. S druge strane, ako psihološka potreba nije zadovoljena, to obično vodi psihološkim poremećajima, nedostatku radosti, brizi i različitim poremećajima u ponašanju.

Unutrašnja harmonija

Islam naglašava moralnost i etiku, jer čovjek treba više od hrane za sretan život. Čovjeku je neophodna unutrašnja harmonija. Čovjek je tijelo i duša. Čovjek nije samo tijelo ili samo duša. I zato, čovjeku je neophodno ono što zadovoljava i njegovo tijelo i njegovu dušu.
Islam opskrbljuje čovjeka osjećajem sigurnosti. Ovaj osjećaj sigurnosti se izgrađuje na različite načine.

Smrt nije kraj

Islam podučava vjernike da smrt nije kraj života, da je ovaj život samo jedna od faza, da postoji drugi život nakon smrti, da je smrt most između dva života, i da je smrt prekretna, a ne završna tačka. To znači da musliman vjeruje da je njegov život neprekidan. Ovo vjerovanje daje čovjeku osjećaj sigurnosti. Kako se može osječati sigurnom osoba koja vjeruje da je smrt njezin kraj? Islam nam govori da se ne brinemo, uvjereni da ćemo nastaviti živjeti čak i nakon smrti, mada na jedan novi način. Ovo vjerovanje smiruje osobu. Musliman se ne plaši smrti, jer on zna da je smrt prelazna faza, a ne kraj života.
Ako čovjek ne vjeruje u drugi život, onda će biti preplašen samom pomisli na smrt. On će također biti pod ogromnim pritiskom da trči za novcem i strastima, jer misli da je ovaj život jedina i posljednja prilika. Ovaj pritisak će liječiti čovjeka njegove unutrašnje harmonije, sigurnosti i ravnoteže.

Drugi život

Musliman vjeruje u život poslije smrti, tj. u drugi život. To ga čini zadovoljnim i sigurnim. On se osjeća sigurnim u neprekidnost svog života. On se osjeća sigurnim što se tiče njegovih djela u ovom životu: zna da ce biti nagrađen za svoja dobra djela, za svoju istrajnost, dobro ponašanje i žrtvovanje. Musliman se osjeća sigurnim u pogledu neprekidnosti svoga života i u pogledu Allahove pravde. Ovaj osjećaj ce otkloniti očajanje, beznadežnost i zabrinutost, a učinicče čovjeka optimističnijim, aktivnijim i samopouzdanijim.

Allahova milost

Islam poučava vjernika da je Allah Najmilostiviji. Ovaj koncept Allahove milosti je suštinski u islamu. Allahova milost utiče na muslimana na dva načina: primjerom i praštanjem. Ako je Allah Milostiv i čovjek mora biti milostiv. Čovjek mora biti samilostan prema drugim ljudima svih rasa i svih religija. Čovjek mora biti milostiv i prema životinjama. Čovjek mora biti milostiv prema drugim muškarcima i ženama, prema rodbini i tuđincima, prema svojim roditeljima i djeci, i prema svim živim bićima.
Ovakva atmosfera milosti u islamu pruža osobi osjećaj sigurnosti, jer je milost nešto što daje¹ drugima i nešto što drugi daju tebi. Kada bi svi bili milostivi na svoj način, svi bi uživali milost i osjećali se sigurnim u pogledu svog života, časti, svojih prava i vlasništva.
Allahova milost djeluje na drugi način. Kada čovjek griješi, on nije odvučen od Allahovog blagoslova zauvijek. U islamu, ako zgriješiš, vrata Allahovog oprosta ostaju otvorena. Ako zgriješiš pa se onda iskreno pokaješ, Allah prašta. Ovakva formula Allahove milosti i oprosta čini muslimana sigurnim u njegovu vezu sa Allahom i sigurnim u njegov moralni kod i moralnu budućnost.

Ljudska milost

Ovaj koncept Allahove i međuljudske milosti je Islam naglasio. Kada musliman jede, on počinje govoreći: “U ime Allaha, Najmilostivijeg i Najmilosrdnijeg.” Kada musliman čita ili citira Kur'an, počinje to spominjanjem Allahove milosti. U molitvi, musliman spominje Allahovu milost više puta svaki dan.
Tako musliman ponavlja taj koncept milosti više puta dnevno. Musliman živi u atmosferi milosti, kako fizičke tako i psihičke. Musliman je upućen osječaju da je Bog Najmilostiviji i da su njegova braća po vjeri milostiva. Ako su osobni odnosi sa Allahom i ljudima kontrolisani milošću, to ce ga učiniti sigurnim u današnjost i sutrašnjost.

Vjerovanje u Allaha

Vjerovanje u Allaha pruža vjerniku osjećaj sigurnosti. Kako se može osoba osječati sigurnom, ako ne vjeruje u Allaha? Istraživanje je pokazalo da se mentalni poremećaji pojavljuju kod nevjernika češće i ozbiljnije nego kod vjernika. Nevjernik nije siguran ni u šta. On nije siguran o svom početku, svom završetku, ili svojim ciljevima. Nevjernik nije siguran u vrijednostima, idealima, ispravnom, pogrešnom, dobru ili zlu. Nevjernik je obično skeptična osoba, uznemirena, zbunjena i neodlučna.
Suprotno njemu, musliman zna kako je začet. Musliman zna kako ce se njegov život razvijati. Musliman je sto posto siguran o tome šta je ispravno, a šta pogrešno, šta je dobro, a šta zlo. Musliman je siguran za sebe, svoj život, univerzum, svoje društvene odnose, svoja prava i svoje obaveze. Musliman je siguran u svoje ideale i vrijednosti.

Sigurnost u vrijednosti

Muslimanova sigurnost u svoje vrijednosti i ideale izvire iz sveobuhvatnog moralnog koda datog čovjeku od Boga. Kada osoba ima jasne vrijednosti, jasne ideale, jasan početak i jasan završetak, ona se osjeća sigurnom, jer zna gdje ide i kako ide.
Dolazimo do specifičnijih podataka, ako posmatramo neke neislamske sredine. Vidimo da su tamo osobe sa mentalnim poremećajima česta pojava. To je posljedica pomanjkanja religioznosti u ovim sredinama. Bez religioznosti, čovjek se osjeća izgubljeno, nepodržano i osjeca da nema znacajne svrhe. S druge strane, sa vjerovanjem u Allaha, covjek se osjeca sigurnim, jer osjeća da je predvođen i podržan od Allaha i da ima značajnu ulogu.
Tako islam opskrbljuje čovjeka psihološkom sigurnošću koja mu treba. Islam opskrbljuje čovjeka sigurnošću kroz neprekidnost života, kroz Allahovu milost i kroz uputu od Allaha. Kada znaš da je tvoj život neprekidan, osjećaš se sigurnim. Kada znaš da je Allah Najmilostiviji, osjecaš se sigurnim. Kada znaš da Allah upućuje i štiti one koji vjeruju u Njega, osjecaš se sigurnim.

 
 
Log In

Search

Calendar
«  Jul 2020  »
NePoUtSrČePeSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Our poll

Ocjenite Stranicu

Ukupno odgovora: 324

Tag Board
200

Site friends
 • Create a free website
 • uCoz Community
 • uCoz Textbook
 • Video Tutorials
 • Official Templates Store
 • Best Websites Examples

 • Statistics

  Trenutno Dostupnih: 1
  Musafiri: 1
  Korisnici: 0

   

  Copyright @Svjetlost-Vjere © 2020
  Free website builderuCoz