....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Koristi dojenja za majku i dijete - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Koristi dojenja za majku i dijete
Koristi dojenja za majku i dijete
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:54 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Islam je novorođenčetu dodijelio pravo dojenja. Svevišnji kaže: “Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine ako žele da dojenje bude potpuno!” (Prevod značenja, El-Beqare, 233) Allah Uzvišeni upućuje majke da doje svoju djecu puni period dojenja, a to je dvije godine, nakon čega nema potrebe za dojenjem. (Tefsir, Ibn Kesir, str. 155)

Neke koristi dojenja za majku:
- Duševna i sentimentalna veza majke i bebe je jedan od najvažnijih faktora psihičke stabilnosti majke i bebe.
- Ukoliko žena doji materica se brže vraća na svoje uobičajeno mjesto. Razlog tome je što sisanje dojki izaziva lučenje hormona iz hipofize. Koji svojim djelovanjem iritira stezanje materice i povratak u njen prirodni položaj. Da nije ovog stezanja matericu bi brzo pogodila infekcija i groznica.
- Dojenje smanjuje mogućnost pojave raka dojki. Ustanovljeno je da dojilje rijetko bivaju pogođene ovom opakom bolešću.

Neke koristi dojenja za dijete:
- Majčino mlijeko je sterlino i skuhano. U njemu nema mikroba. Zbog toga su crijevne infekcije koje pogađaju bebe rijeđa pojava kod djece koja doje.
- Majčinom mlijeku nije ni blizu po kvalitetu niti jedno drugo mlijeko koje se prerađuje od kravljeg, ovčijeg, kozijeg, kamiljeg niti bilo kojeg drugog mlijeka. Majčino mlijeko je tako stvoreno da iz dana u dan mijenja svoj sastav prateći razvoj i potrebe bebe od kako se rodi pa dok ne odraste i prestane dojiti. U prva tri dana grudi luče žućkastu tečnost koja se zove kolostrum. Kolostrum se sastoji od prerađenih bjelančevina, bogat je antitjelima koji štite bebu od mikroba i bakterija. Na taj način beba dobije i drugi imunitet na bolesti koji dolazi kao pojačanje prvom uzetom iz placente dok je još bila u utrobi svoje majke.
- Majčino mlijeko sadrži odgovarajuću količinu bjelančevina i šećera koja je potrebna dojenčetu, dok su bjelančevine sadržane u mlijeku krave, ovce, koze itd. – teško varljive za želudac bebe, jer su one predviđene za mladunčad pomenutih životinja.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Koristi dojenja za majku i dijete
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024