....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Nekoliko hurmi izjutra - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Nekoliko hurmi izjutra
Nekoliko hurmi izjutra
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:55 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko svakoga jutra pojede nekoliko sviježih hurmi, neće mu toga dana nauditi niti sihr.” (Muttefekun alejhi) Takođe je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “O Aiša, kuća u kojoj nema hurmi gladna je.” To je ponovio dva ili tri puta (Muslim)

Aiša, radijallahu anha, rekla je svome Urveu:
“Tako mi Allaha, sestriću, mi smo znali ispratiti jedan mladi mjesec, pa drugi , pa treći-tri mlađaka u dva mjeseca, a u sobama Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi bila potpaljena vatra.”

- Od čega ste živjeli- upitah.

- Od dvije stvari-reče Aiša, radijallahu anha - hurmi i vode. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao susjede, ensarije, koje su nam davali mlijeka od ovce koje su iznajmili na muzu. (Buhari i Muslim)

Iz ovoga primjera vidimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sa svojim ženama živio po mjesec dana ili dva na hurmama i vodi. Takođe kada su prvi muslimani osvojili četvrtinu naseljenog svijeta, njihova vojska često nije imala mogućnosti da im pruži ništa viđe od zdjele hurmi i malo vode:
Kada je Allah, subhanehu ve te ala, Merjemi preporučio određenu hranu u porođajnim bolovim: “Zatresi palmino stablo, posut će po tebi datule sviježe.” (Prevod značenja, Merjema, 25) - nema sumnje da u hurmama ima mnogo koristi.”

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma a bogate su potazijumom. Pored toga hurme su bogate još jednim veoma važnim elementom, a to je magnezijum.
Hurma je bogata i gvožđem. Stotinu grama hurmi dopunjava trećinu tjelesne potrebe za gvožđem. Najviše potrebe za gvožđem imaju ljudi u periodu puberteta zatim trudnice i oni koji pate od nedostataka gvožđa u krvi iz drugih razloga.

Istinu je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Gladna je kuća u kojoj nema hurmi.” (Muslim)

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Nekoliko hurmi izjutra
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024