....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Razmnožavanje - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Razmnožavanje
Razmnožavanje
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:56 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
“O ljudi, bojte se Gospodara svoga koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.” (Prevod značenja, En-Nisa’,1)
“O ljudi, Mi vas od jedne žene i jednog čovjeka stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (Prevod značenja, El-Hudžurat, 13)
“On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i po tazbini. Gospodar je kadar sve.” (Prevod značenja, El-Furkan, 54)

Uzvišeni Allah stvorio je ljude i uzdigao ih iznad mnogih Svojih stvorenja. Njihov opstanak učinio je ovisnim od parenja i razmnožavanja, i učinio je da njihovo potomstvo nastaje od neznatne tekućine. Ljudski je prapoćetak, prvo stvaranje, od biti zemlje. Njegovu su sastavni elementi zemlja i ustajala ilovača. Ali, i pored toga ga je Uzvišeni Allah izabrao i u njega udahnuo Svoga “ruha” – duše.
“…koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače – a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine, zatim mu savršeno udove uobliči i život mu udahne – i On vam sluh i vid i pameti daje -, a kako vi malo zahvaljujete!” (Prevod značenja, Es-Sedžda, 7-9)

Razmnožavanje i genitalni organi igraju najvažniju ulogu u opstanku vrste. Opstanak vrste ima veću važnost od opstanka jedinke, jer instinkt potrebe za hranom garantuje opstanak jedinke, dok instinkt potrebe za suprotnim spolom (strasti) garantuje opstanak ljudske vrste. Uzvišeni Allah nije zadužio čovjeka da pazi na opstanak vrste nego je u njega usadio ovaj jaki i pokretački nagon. U čovjeku je ostavio želju i naklonost prema ženi, a također i u ženi prema muškarcu. Omilio im je djecu do te mjere da imaju snage podnijeti sve teškoće njihova podizanja i odgoja.

“I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.” (Prevod značenja, Er-Rum, 21)
“Allah za vas stvara žene od vaše vrste, a od žena vaših vam daje sinove i unuke i ukusna jela vam daje. Pa zašto u laž oni vjeruju, a Allahove blagodati poriču.” (Prevod značenja, En-Nahl, 72)

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Razmnožavanje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024