....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Poslanikove fetve o medicini - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Poslanikove fetve o medicini
Poslanikove fetve o medicini
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:58 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Neki beduin je upitao je Allahovoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: “Da, liječite se. Za svaku bolest, Allah je stvorio i lijek. Zna ga onaj koji ga zna, a ne zna onaj koji ne zna.” (Ahmed, “Musned,” br. 3568; Hadis je sahih, od Abdullaha b. Mes’uda, r.a.
Ibn-Madže, br. 3438, s pouzdanim lancem prenosilaca. Njegovu autentičnost je prihvatio i El-Busirijj u svom djelu “Ez-Zevaid,” Hakim, 4/196, 197. S njim se u tome složio i Zehebi)

U “Sunenima” se bilježi da su neki beduini upitali: “Allahov Poslaniče, trebamo li se liječiti?” On je odgovorio: “Da, Allahovi robivi, liječit se! Za svaku bolest, Allah je stvorio i lijek, osim jedne,” a oni upitaše: “Koja je to bolest za koju nema lijeka?” On je odgovorio: “Starost.” (Ahmed, “Musned,” br. 17989, Ibn-Madže, br. 3436, Ebu-Davud, br. 3588, Tirmizi, br. 2039. S pouzdanim lacnem prenosilaca, Ibn-Hibban, br. 1394, 1395, i rekao: “Ovaj hadis je sahih,” El-Busirijj, “Ez-Zevai’id.” Tirmizi kaže: “Hadis je hasen-sahih,” od Ibn-Mes’uda, Ebu-Hurejre, Ebu-Huzame i Ibn-Abbasa, Allah neka je sa njima zadovoljan)

Upitan je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Koji su ljudi na najvećem iskušenju?” Odgovorio je: “Poslanici, zatim oni sličnji njima, zatim oni sličnji njima. Čovjek će biti iskušavan prema stepenu svoje vjere (imana), pa čija vjera bude slaba – bit će iskušavan prema jačini vjere, a čija vjera bude čvrsta – bit će iskušan prema čvrstoći vjere. Čovjeka će pogađati razne nevolje sve dok ne bude hodao po zemlji i ne bude imao nijednog grijeha.” (Tirmizi, br. 2400, i kaže: “Hadis je sahih,” Ahmed, 1/185, Ibn-Madže, br. 4024, Begavi, br. 1434, Ibn-Hibban, br. 2901, od Sa’da b. ebi-Vekkasa, r.a.)

Neki čovjek je upitao Allahovoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Bolesti koje nas pogađaju; imamo li koristi od njih?” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Čišćenje” (od grijeha). Ebu-Seid e-Hudri, r.a., upitao je: “Čak iako su one bile neznatne?” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: Čak i za ubod trna i manje od toga, imat ćete nagradu.” Ebu-Seid je molio Allaha da ga bolesti prate sve do smrti, ali da ga to ne odvrati od hadždža, umre, džihada na Allahovom putu, niti propisanih namaza u džematu. Koji god čovjek bi ga dodirnuo, uvijek bi osjetio vrućinu njegovoga tijela, sve dok nije umro. (Ahmed, br. 10799, 3/23, od Ebu-Se’ida el-Hudrija, r.a.)

Usama, r.a., rekao je: “Bio sam prisutan kad su beduini upitali Allahovoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imaju li grijeh u tome i tome (nabrojavši), pa im reče: “Ljudi, Uzvišeni Allah vam je oprostio grijehe osim onome ko je ukljao čast svoga brata; to je grijeh.’ Rekoše: “Allahov Poslaniče, imamo li pravo liječiti se?” On je odgovorio: “Da, Allahovi robovi, za svaku bolest Allah je stvorio i lijek, osim za starost.” Ponovo upitaše: “šta je najljepše što je dato čovjeku?” “Lijep karakter,” odgovori im Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Ibn-Madže, br. 3436; Hadis je sahih.)

Doktor je upitao Allahovoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da žabu upotrijebi u liječenju, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je da se ona ubija. (Ebu-Davud, br. 3871, Nesai, 7/210 s pouzdanim lancem prenosilaca.)(Sakupljači “Sunena”)

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Poslanikove fetve o medicini
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024