....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Daljinski upravljač - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Ahlak » Daljinski upravljač
Daljinski upravljač
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 01-Dec-2009, 11:33 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Uređaj za kontrolisanje na daljinu u mnogo čemu nam je olakšao život, naročito kada je u pitanju bijela tehnika. Daljinskim upravljačem kontrolišeš određeni uređaj i osjećaš da njime baš ti vladaš i upravljaš. Čitao sam jedno istraživanje o tome ko u kući najviše koristi tv-daljinski upravljač i saznao da tu spravu žene koriste više nego muškarci, a cijela porodica najčešće je prisiljena da gleda onaj program koji se sviđa onome u čijim se rukama nalazi daljinski upravljač. Prisjećam se svojih dječačkih dana, u vremenu kad ova sprava još nije bila prisutna, tada smo mi obnašali dužnost daljinskog upravljača i izvršavali komande naše starije braće. Hvala Allahu pa u tom vremenu u Kuvajtu nije bilo više od dva kanala.

No, ostavimo malo po strani električne uređaje i okrenimo se nama samima. Posmatrajući sebe, ali i ostale došao sam do zaključka da pojedinci upravljaju svojim žvotima kao da u ruci imaju daljinski upravljač. Oni znaju šta žele i jasno vide odredište prema kojem su se zaputili. Oni kontrolišu svoje strasti i svoje vrijeme. Njihov govor je usklađen i umjeren, a njihov odnos prema drugima jasno je definisan.
S druge strane, postoje ljudi koji ni najmanje ne upravljaju svojim životima. Oni ne znaju kako organizovati svoje vrijeme, pa to za njih čine drugi. Oni se bude iz sna i ne znaju šta žele danas napraviti, nego sve prepuštaju slučaju.

Da li ti se ikad desilo da dok u svojoj kući činiš nešto korisno primiš poziv od nekog prijatelja koji te poziva da mu praviš društvo dok on obavlja neki posao? Zastidiš se da ga odbiješ ili pak poklekneš te se složiš i izađeš s njim. U ovoj situaciji uređaj kojim kontrolišeš svoj život nije u tvojim nego je u rukama tvoga prijatelja.
Ljudska duša sklona je ljenosti i nemaru tako da voli dugo spavanje, neorganizovanost, tumaranje po čaršijama, igru i zabavu...ali na ovaj način život se ne živi, ne postižu se rezultati i ne ostvaruju ciljevi.
Zaista me rastužuje kada vidim mladića ili djevojku kojima je Allah dao razum, zdravlje, znanje i vrijeme a oni ne upraljaju svojim životima i ne znaju šta žele. Zaista je ovo očiti gubitak.

Pogledajte kako žive uspješni, čitajte o inovatorima i družite se s učenim. Zapazit će te da je njihova najistaknutija osobina organizovanost i samokontrola. Svi znamo da je šetnja korisna za zdravlje i znamo da je brza hrana štetna, ali ko se od nas pridržava ovih savjeta? Malo je onih koji to čine, a upravo je ovo kontrola na koju mislim.

Od ovog trenutka donesimo odluku da ćemo mi upravljati svojim životom, te da će daljinski upravljač biti u našim rukama. Ovaj život je tvoj, Allah ti ga je poklonio i za njega ćeš biti pitan, pa ako ga organizuješ dobro, onda se dobru i možeš nadati, a ako ga protračiš onda je zlo neminovno. Molim Allaha da naše preostale dane učini boljima.

 
Forum » Islamske Teme » Ahlak » Daljinski upravljač
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024