....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Tri uslova za uspješan život - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Ahlak » Tri uslova za uspješan život
Tri uslova za uspješan život
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 01-Dec-2009, 11:43 AM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Svako ko želi uspjeha sebi, kako na ovom tako i na budućem svijetu, mora se pridržavati sljedeće tri stvari: 1. Ako te je Allah dž.š., počasti nekim nimetom i nekom blagodeti - zahvaljuj Mu se na tome! 2. Ako te je Allah dž.š., iskušao nečim – saburaj i strpi se! 3. Kada kakav grijeh počiniš – zatraži oprosta od Allaha dž.š.!

Nema tog čovjeka a da nije u jednom od spomenuta tri hala: ili uživaš u nimetu i blagodati koju ti je Allah dž.š., podario, ili si u nekim iskušenjima kojima te Allah dž.š., kažnjava ili kuša. Ako od Allaha dž.š., oprosta zatražiš – biće zadovoljan tobom i neće se osvrćati na ono što su meleki zapisali; ako osabriš i strpiš se na belaju i iskušenju koje te je snašlo – radosne vijesti čekaju takve, a ako se na pravi način zahvališ na nimetu i blagodati koja ti je data – biće ti još više dato! Allah dž.š., kaže: «Tvoj Gospodar je obznanio – ako budete zahvalni Mi ćemo vam još više dati, a ako budete nezahvalni – Moja kazna je teška i bolna!» (Ibrahim, 7.)

Ako ti je dato, pa uživaš u blagodatima i nimetima od Allaha dž.š., poput nimeta upute i islama, nimeta snage i zdravlja, nimeta dugog života i imetka: «A ako bi ste nabrajali Allahove blagodati ne bi ste ih mogli pobrojati!» - onda nemojte zaboraviti na to da budete Alahu dž.š., zahvalni, kako svojim jezikom, tako i svojim srcem, i tijelom, i rukama, i nogama, i glavom...

Najveći nimet kojeg nam je Allah dž.š, podario jeste uputa imana i islama i pokornost Njemu Jedinom. Nimet bezbjednosti i mira je velika blagodat. Zdravlje je najpreče – kako znaju reći naši! Tvoja familija i djeca su oko tebe... Poslanik s.a.w.s., je rekao: «Ko osvane a siguran je i miran u svome domu, tijelo mu je zdravo, i ima se s čime prehraniti toga dana – kao da je čitav svijet njegov!» (Tirmizi)

Allah dž.š., nas često podsjeća na nimet i blagodat uha i oka i srca, i često nam to u Kur'anu spominje riječima: «I sluh i vid i srca vam je dao, ne bi li ste bili zahvalni!» (el-Nahl, 78.)

Oko pogleda i opazi nešto i tu informaciju odmah proslijedi do mozga na uviđaj nakon čega se donosi odluka o tome šta da se radi po pitanju toga što je oko vidjelo, a sama opažena slika ostaje pohranjena u memoriji negdje tamo u nutrini naše glave, za svaki slučaj. Isti je slučaj i sa uhom! Koliko trebamo biti zahvalni na ovim blagodatima?! Allah dž.š., nas podsjeća, pa kaže: «On je taj koji vam je sluh i vid i srca dao; ali, slabo je ko od vas zahvalan!» (el-Mu'minun, 78.)

Allahovo dž.š., pravo, a naša obaveza je, da Mu se bude zahvalno, i samo na taj način nimeti i blagodati opstaju: «Ako budete zahvalni biće vam dato još više, a ako budete nezahvalni – Moja kazna je bolna!» (Ibrahim, 7.)

Zahvaljivanje se vrši na tri načina:

1. Zahvaliti se svojom vanjštinom – onda kada završimo sa jelom, ili nešto novo obučemo... jezikom i ostalim dijelovima tijela. Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: «Allah dž.š., kaže: Ja sam sa Mojim robom pri samoj Njegovoj pomisli na Mene; Ja sam s njime kad god Me se on sjeti – ako Me spomene u sebi, i Ja ću ga spomenuti u Sebi, a ako Me spomene među ljudima – Ja ću ga spomenuti među onima koji su mnogo vrijedniji od tih ljudi!» (Buhari)

2. Zahvaliti se svojom nutrinom tj. svojim srcem, bivši ubjeđenja da je samo Allah dž.š., taj koji blagodati i nimete daje.

3. Upotrebljavati nimete i blagodati a ne zloupotrebljavati ih!

Bićemo zahvalni za nimet oka na taj način što tim okom nećemo gledati ono što je haram, što je Allah dž.š., zabranio... Ako ti je Allah dž.š., podario snagu i ugled onda se zahvali Alahu dž.š., na tome tako što ćeš snagu svoju i ugled davati slabima koji snage i ugleda nemaju, braneći ih od zulumćara i nasilnika. Poslanik s.a.w.s., je rekao: «Allah dž.š., je stvorio određene ljude radi potreba ostaloga ljudstva; ljudi im se obraćaju za potrebe svoje. Takvi će biti sigurni od Allahove kazne!» (Medžme'ul-Zevaid, Hejsemi)

Na nimetu vlasti, uprave, slobode i zemlje se zahvaljuje tako što ćemo to čuvati od neprijatelja sa strane i isto unapređivati, sprovodeći Allahov zakon na zemlji onoliko koliko se može!

Blagodat bezbjednosti i mira je ono što se mora čuvati i paziti! Allah dž.š., kaže: «Mi vam kao pšrimjer spominjemo jedno mjesto koje je bilo sigurno i bezbjedno, kojima je opskrba svakog dana dolazila sa svake strane – pa nezahvalni biijahu spram Allahovih blagodati, zbog čega ih je Allah kaznio glađu i strahom zbog onoga što činili i radili!» (el-Nahl, 112.)

Kada su u pitanju iskušenja, muke i problemi – obaveza nam je, u tim momentima, pomoći se strpljenjem i namazom, shodno riječima Allaha dž.š., koji: «O vi koji vjerujete, pomognite se sabrom-strpljenjem i namazom; doista je Allah na strani strpljivih!» (el-Bekara, 153.); «a samo strpljive i one koji dobra djela čine čeka oprost i nagrada velika.» (Hud, 11.)

Kada su grijesi u pitanju, svaki vjernik se njih boji i oprosta od Allaha sebi traži, shodno riječima Allaha dž.š.: «Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprosta za svoje grijehe, i za vjernike i za vjernice! Allah zna kud se krećete i gdje boravite.» (Muhammed, 19.)

Svaka osoba koja zna i svjesna je toga da nema drugog boga osim Allaha – sebi oprosta za grijehe traži, Allahu dž.š., se kaje, i strepi od Dana Sudnjega, i ne zadržava se samo na tome, već oprosta traži i ostalim muslimanima i mu'minima.

Molimo Allaha dž.š., da nas pomogne i da nam olakša zahvalnost na Njegovim blagodatima, da nas pomegne u saburu na iskušenjima, i da nam oprosti kad god Mu se za oprost dovom obratimo! Amin!

 
Forum » Islamske Teme » Ahlak » Tri uslova za uspješan život
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024