....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Miješanje hrane - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Miješanje hrane
Miješanje hrane
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:40 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije miješao hranu i on nije jeo sam. Nije jeo ribu i jogurt zajedno ili pio mlijeko s ribom, i nije jeo išta kiselo s njom ili odmah nakon nje. Zapravo, on nikad nije miješao u obroku dvije tople i dvije hladne hrane i on nikad nije miješao u bilo koja dva suda dvije viskozne,
tvrde, suhe, otvarajuće, debljajuće ili obuzdavajuće slabe supstance. Također, on nije jeo iz bilo koja dva suda koji se zatvaraju kao jedno nakon jedenja ili hranu što se zgušnjava odvojeno u stomaku. Također, on nije kombinirao laksativni obrok s onim konstiptivnim ili sporo probavljivu hranu s onom brzo probavljivom. Nadalje, on nije miješao prženu i kuhanu hranu ili suhu i svježu hranu, i on nije jeo jaja s mlijekom ili ostalu hranu koja je podgrijana, niti je jeo odbačenu, ukiseljenu ili hranu s visokim procentom soli u njoj.

Zapravo, kombinovanje bilo koje od navedenih kategorija hrane može biti štetno i može uzrokovati čiravost i one mogu dovesti probavni sistem van ravnoteže. Inače, a kada je to bilo moguće, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uravnoteživao je toplu hranu s malo hladne hrane da razbije njenu oštrinu, i on je to činio kada je jeo svježe hurme s krastavcima. On je također jeo osušene hurme s obranim puterom (ar. hiis) i on je volio piti ekstrakte osušenih hurmi umočenih u vodu. Ovaj rastvor sprečava stvaranje cisti ili cističnih tvorevina koje se mogu razviti u tkivima i jetri, a koje je ponekad uzrokovano jedenjem bogate hrane.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, insistirao je uvijek na večeri, čak ako je ona bila puka šačica osušenih hurmi, i on je uobičavao reći: “Zanemarivanje večere ubrzava proces starenja.” (Tirmizi, 1857; Ibn-Madždže, 3355)
Ebu Naim je prenio da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, insistirao na neodlasku na počinak neposredno nakon večere, i on je uobičavao reći: “Odlazak na počinak punog stomaka otvrđuje srce.” (Prenio Ibn Madždže) Zbog ovoga učeni liječnici preporučuju ljudima da prošetaju nakon večere čak tako malo kao što je stotinu koraka i oni smatraju da spavanje punog stomaka šteti. što se tiče muslimanskih liječnika, oni savjetuju bilo šetnju od nekoliko koraka nakon večere ili pak klanjanje nafile prije odlaska u krevet. Ovo će pomoći hrani da se smjesti u stomaku i da digestivni proces u potpunosti dozri.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također nije ništa pio dok je jeo ili nakon završetka obroka barem pola sata poslije, a pogotovo topla pića ili hladnu vodu, u suprotnom digestivni proces bio bi oslabljen i mogao bi izazvati da se hrana pokvari u stomaku. On također nije pio vodu kada je bio iscrpljen nakon sudjelovanja u rekreacionoj vježbi, nakon spolnog odnosa, nakon tople kupke ili kada bi se odjednom probudio usred sna ili nakon jedenja voća, osim nakon jedenja određenih vrsta voća kada voda može olakšati njihovu probavu. Sve su ovo stečene navike koje postaju druga priroda, a Allahovom voljom mogu se prevazići postepeno.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Miješanje hrane
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024