....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Maslinovo ulje - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Maslinovo ulje
Maslinovo ulje
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:41 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Ako koristimo maslinovo ulje kao mehlem, onda ono jača kosu i odlaže starenje. Pijenje ulja je korisno u slučaju trovanja. Ulje također smanjuje bolove u stomaku i crijevima, uništava gliste. Svi mehlemi osim maslinovog ulja slabe stomak. Najbolja poznata vrsta maslina je ‘infaq.’
Ibn Omer prenosi poznati hadis: “Koristite maslinovo ulje, i mažite, se njime jer ono se dobija iz blagoslovenog drveta.” Bejheki također bilježi ovaj hadis.
U drugoj ajetu se kaže: “I drvo koje u Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin onima koji ga jedu.” (Prevod značenja, El-Mu’minun, 20)
Maslinovo ulje je najbolji začin.

Od Alkame ibn Amira nam dolazi sljedeći hadis: “Svaka vrsta masline je za vas, pa se namažite maslinovim uljem, jer ono je zaista od pomoći onima koji imaju problema se hemoroidima.” Ibn el-Dževzij bilježi ovaj hadis.

Zelene masline su veoma hranjive. One jačaju stomak. Dok su crne masline loše za stomak. Slane masline su dobre za tretman opekotina. Žvakanje listova maslina pomaže u slučaju upale usne sluznice, herpesa, plikova ili svraba.

 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Maslinovo ulje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024