HomeSign UpLog In ....:::: Sjetlost Vjere ::::.... Subota, 20-Jul-2019, 2:06 AM
  Liječenje groznice hladnom vodom - Forum Welcome Musafir | RSS

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Liječenje groznice hladnom vodom
Liječenje groznice hladnom vodom
Mladi-MuslimanDatum: Utorak, 09-Mar-2010, 12:42 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Ibn Omer prenosi hadis u kome se kaže: “Groznica je od džehennemske vatre, pa je gasite vodom.” Ovaj hadis bilježe Buhari i Muslim. Ibn Abbas prenosi sličan hadis: “Groznica je od ključale džehennemske vatre, pa je gasite vodom sa izvora Zemzem.” Ovaj hadis bilježi Buhari.
Esma bint Ebu Bekr prenosi da je neka žena imala problema sa glavoboljom, tako da se nekada zbog bolova znala valjati po prašini. Jedanput je zatražila vode, te se njome umila, a onda je rekla: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da groznicu gaiste vodom, jer ona ima zadah Džehennema.” Ovaj događaj bilježe Buhari i Muslim.
Poslanikove riječi ‘gasite je vodom’ se posebno odnose na stanovnike Hidžaza, jer kad ih vrućina savlada, pijenje ili kupanje u hladnoj vodi im pomaže da prežive. Njegove riječi ‘groznia ima džehennemski zadah’ označavaju štetnost vatre.
što se tiče riječi ‘gasite je Zemzem vodom,’ one su dokaz da je voda sa ovog vrela najbolja. Različite vode imaju različite efekte na različite bolesti.
Poslanik, sallallahu alejhi ve selelm, je rekao: “Zemzem liječi groznicu i iscrpljenost.”
Enes prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ako neko od vas ima groznicu, polijevajte ga hladnom vodom tri noći tačnije pred zoru.” Hadis bilježi El-Dževzi. Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Groznica je od džehennemske vatre, pa držite je dalje od sebe koristeći hladnu vodu.” Ovaj hadis bilježi Ibn Madže.
Rafi’ ibn Hadidž prenosi sljedeći hadis: “Ako vas spopadne groznica koja je uistinu dio džehennemske vatre, ugasite je hladnom vodom.” Ovaj hadis bilježi Et-Tirmizi.
 
Forum » ISLAM I NAUKA » MEDICINA » Liječenje groznice hladnom vodom
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

 

Copyright @Svjetlost-Vjere © 2019
Free website builderuCoz