....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Dan zaljubljanih!!! - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Novotarije » Dan zaljubljanih!!! (Slavljenje "dana zaljubljenih")
Dan zaljubljanih!!!
AbdurrahmanDatum: Nedelja, 28-Mar-2010, 11:25 PM | Poruke # 1
Level 1
Grupa: Administrator
Poruka: 9
Ugled: 0
Status: Offline
"DAN ZALJUBLJENIH" JE KRSCANSKA SLAVA!!!

Prenosi se da je Enes Ibn Malik r.a. rekao:“Došao je Poslanik s.a.v.s. prvim muslimanima, imali su dva dana koja su proslavljali, pa je pitao:“Šta su ovi dani?,“rekli su „Slavili smo ih u džahilijetu“pa im je rekao Poslanik s.a.v.s.“Allah vam ih je zamijenio boljim praznicima:Kurbanski i Ramazanski Bajrami. (Ebu Davud, Ahmed, Nesai sa šart.Muslima).

Abdullah Ibn Amr Ibn el As kaže:“KO GRADI KUĆU NA ZEMLJI MUŠRIKA, SLAVI NJIHOVE NAVIKE,I OPONAŠA IH SVE DOK NE UMRE, NA SUDNJEM DANU BIĆE OŽIVLJEN S NJIMA“ sened sahih.

14.2. je Sveti Trifun,zaštitnik vinogradara,vinograda i vina,dok katolici taj dan proslavljaju kao dan zaljubljenih.Dan zaljubljenih je katolički praznik!

Rimski car, Klaudije I, naredio je svim vojnicima da se niti slučajno smiju ženiti ili zaručivati, jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim porodicama. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Svi, osim jednoga...

Svećenik Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga nisu ulovili i bacili u tamnicu. 14. februara (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalije) svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svestenikom pa kada se u Rimu učvrstilo hrišćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalije i smrt Svetog Valentina u jedan. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14., a ime su mu dali u spomen na ovog sveca.
Naravno da postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika, pa se mogu recimo pronaći teze da potječe od nekih poganskih obreda, dok druge pak govore kako se u srednjovijekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. februara, pa otuda običaj slanja "Valentinovskih" čestitki. Ipak, najvjerojatnije Valentinovo postoji zbog svećenika Valentina kojemu je 14.2. odrubljena glava.

Tip privatnosti:
Otvoreno: Sav sadržaj je javni.

 
hamzaDatum: Petak, 21-Maj-2010, 5:46 PM | Poruke # 2
Level 1
Grupa: Korisnik
Poruka: 1
Ugled: 0
Status: Offline
Hm,najtragicnije je sto mnostvo Muslimana i to mladih prate i slave tog Valentina,da ih Allah dz s uputi na Pravi put.
 
Forum » Islamske Teme » Novotarije » Dan zaljubljanih!!! (Slavljenje "dana zaljubljenih")
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024