....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 hadis (tirmizi,hasen) - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Hadisi » hadis (tirmizi,hasen)
hadis (tirmizi,hasen)
Mladi-MuslimanDatum: Petak, 18-Sep-2009, 10:34 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
1. Znak imana je ljubav prema ensarijama (stanovnicima Medine koji su prihvatili muhadžire iz Mekke), a znak licemjerstva je mržnja prema njima. (Hadis sahih, prenose ga Buharija i Muslim)

2. Kada covjek pocini blud, iz njega izadje iman i lebdi mu iznad glave kao hlad (oblak). A kada prestane, iman mu se ponovo vrati. (Hadis sahih, prenose ga Hakim i Ebu Davud)

3. Ako te obraduje to što si ucinio neko dobro djelo, a ražalosti te kada uradiš zlo (neko ružno djelo), ti si mu'min (vjernik). (Hadis sahih, prenose ga Hakim i Imami Ahmed)

4. Sve ima svoju suštinu. covjek ne može dosegnuti suštinu (bit) imana sve dok ne spozna i ne shvati da ono što ga je zadesilo nije ga moglo mimoidji, a ono što ga je mimoišlo nije ga moglo zadesiti. (Hadis sahih, prenose ga Taberani i Imami Ahmed)

5. Uzvišeni Allah ne gleda vaše likove (vaš izgled) niti vaš imetak, nego gleda vaša srca i vaša djela. (Hadis sahih, prenose ga Muslim i Ibn Madže)

6. Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegovu Knjigu, susret s Njim (na ahiretu - nakon proživljenja), Njegove poslanike i u ponovno proživljenje. (Hadis sahih, prenose ga Buharija i Muslim)

7. Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ u Allahovo odredenje (kader) dobra i zla. (Hadis sahih, prenosi ga Muslim)

8. Iman se sastoji od sedamdeset i nekoliko dijelova (ogranaka); najvrjedniji od njih su rijeci: "LA ILAHE ILLALLAH" (nema boga osim Allaha), a najniži je ukloniti s puta ono što smeta (prolaznicima). I stid je jedan dio (ogranak) imana. (Hadis sahih, prenose ga Muslim, Nesaija i Ebu Davud)

9. Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova; i stid je jedan dio imana. (Hadis sahih, prenose ga Buharija)

10. Od imana su i strpljivost i opraštanje. (Hadis sahih, prenose ga Taberani)

11. Kod koga se nadu tri stvari, osjetit ce pravu slast imana:

- da mu Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega ostalog,
- da voli neku osobu iskljucivo radi Allaha i
- da mrzi povratak u kufr, nakon što ga je Allah iz njega izbavio, kao što mrzi da bude bacen u vatru. (Hadis sahih, prenose ga Buharija i Muslim)

12. Slast vjerovanja (imana) je okusio onaj ko je zadovoljan da mu Allah bude Gospodar, islam vjera i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslanik. (Hadis sahih, prenose ga Muslim i Tirmizi)

 
Forum » Islamske Teme » Hadisi » hadis (tirmizi,hasen)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024