....:::: Sjetlost Vjere ::::....
 Vrati se i klanjaj jer ti nisi klanjao! - Forum
[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Hadisi » Vrati se i klanjaj jer ti nisi klanjao!
Vrati se i klanjaj jer ti nisi klanjao!
Mladi-MuslimanDatum: Nedelja, 01-Nov-2009, 3:56 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, jedne prilike ušao u džamiju, a odmah poslije njega u džamiju je ušao i neki čovjek. Nakon što je klanjao dva rekata, čovjek je došao do Poslanika, alejhis-selam, i nazvao selam. Allahov Poslanik, alejhis-selam, odgovori mu na selam, a zatim reče: ''Vrati se i klanjaj, jer ti nisi klanjao.''

Čovjek ponovo klanja namaz, dođe do Poslanika, alejhis-selam, nazva selam, a Poslanik mu opet reče: ''Vrati se i klanjaj, jer ti nisi klanjao'', i tako tri puta. čovjek nakon toga reče: ''Tako mi Onoga koji te je poslao sa istinom, ja ne znam drugačije, pa me poduči.''Poslanik, alejhis-selam, reče: ''Kada staneš da klanjaš, donesi početni tekbir, zatim prouči od Kur'ana ono što ti je najlakše, zatim otiði na ruku'u i ostani dok se potpuno ne smiriš, potom se vrati sa ruku'a dok se potpuno ne ispraviš, zatim otiði na sedždu i ostani na sedždi dok se potpuno ne smiriš, zatim se vrati sa sedžde i ostani u sjedećem položaju dok se potpuno ne smiriš, zatim ponovo učini sedždu i ostani dok se potpuno ne smiriš, i tako radi dok ne završiš s namazom.'' Hadis su zabilježili Buharija i Muslim.

Komentar hadisa:
čovjek koji se spominje u ovom hadisu je plemeniti ashab po imenu Halad b. Rafi'a r.a.
Namaz o kome je riječ su dva rekata tehijjetul-mesdžida.
Riječi Allahovog Poslanika, alejhis-selam: ''Vrati se i klanjaj, jer ti nisi klanjao'', znače: ponovi svoj namaz, jer onaj prvi koji si obavio nije ispravan.
Za riječi Allahovog Poslanika, alejhis-selam: ''Zatim prouči od Kur'ana ono što ti je najlakše'', većina islamskih učenjaka kaže da se pod ovim podrazumijeva učenje sure Fatihe, ovo podupire druga predaja u kojoj je došlo: ''...zatim prouči Fatihu.''
Koristi i propisi iz ovog hadisa:
- Ovaj hadis učenjaci nazivaju ''hadis onoga koji je pogriješio u namazu'', zbog greške koju je napravio nakon obavljanja namaza, i naredbe Poslanika, alejhis-selam, da ponovi namaz.
- Ovaj hadis upućuje na obaveznost učenja Kur'ana na svim rekatima, a u hadisu od Ubade b. Samita, radijallahu anhu, stoji da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: ''Nema namaza onome ko ne prouči Fatihu.''
- Smirenost u namazu je jedan od ruknova namaza, bez kojeg namaz nije ispravan, zbog ovoga je Allahov Poslanik, alejhis-selam, i naredio ovom ashabu da ponovi svoj namaz. Da bi se ispunio ovaj rukn neophodno je da se svaka kost vrati na svoje mjesto i da se izgovori zikr koji je propisan.
- Ruknovi koji su spomenuti u hadisu su sastavni dio svakog rekata, osim početnog tekbira koji je sastavni dio samo prvog rekata.
- U hadisu je poticaj na požurivanje sa podučavanjem onih koji ne znaju i podsticanje onih nemarnih, a posebno kada je riječ o ibadetima.
- Iskren savjet je nešto najbolje što alim može ponuditi svome učeniku.
- Propisanost klanjanja dva rekata tehijjetul-mesdžida.
- Propisanost selama, pa makar se osobe rastale nakratko, kao što je slučaj u ovom hadisu.
- I na kraju, lijepo ponašanje Allahovog Poslanika, alejhis-selam, njegovo druženje sa ashabima, kao i velika pažnja i ljubav prema njima. Stoga je neophodno da se ugledamo na Allahovog Poslanika, alejhis-selam, u svim stvarima. Kaže Allah:
''Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.'' (El-Ahzab, 21.)

 
Forum » Islamske Teme » Hadisi » Vrati se i klanjaj jer ti nisi klanjao!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright @Svjetlost-Vjere © 2024