HomeSign UpLog In ....:::: Sjetlost Vjere ::::.... Četvrtak, 27-Jun-2019, 9:43 AM
  Dova koja neće biti primljena! - Forum Welcome Musafir | RSS

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Islamske Teme » Hadisi » Dova koja neće biti primljena!
Dova koja neće biti primljena!
Mladi-MuslimanDatum: Nedelja, 01-Nov-2009, 3:57 PM | Poruke # 1
Super Level 10
Grupa: Super Administrator
Poruka: 419
Status: Offline
Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: ''O ljudi, Allah je dobar i prima samo ono što je dobro, Allah je naredio vjernicima ono što je naredio i poslanicima, te je rekao: 'O poslanici, dozvoljenim i lijepim jelima se hranite i dobra djela činite, jer Ja dobro znam što vi radite!' (El-Mu'minun, 51.)

Zatim je rekao: 'O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate!' (El-Bekare, 172.), zatim je Poslanik, alejhi s-selam, spomenuo čovjeka koji je dugo putovao, raščupane i prašnjave kose, koji ruku dignutih prema nebu govori: 'Gospodaru, Gospodaru', a njegova hrana je haram, njegovo piće je haram, njegova odjeća je haram, i sav je ogrezao u haramu, pa kako da mu se dova usliša.'' Ovaj hadis zabilježio je imam Muslim.

Komentar hadisa:

''Allah je dobar'' – znači da je čist od svih nedostataka i manjkavosti.

''Allah prima samo ono što je dobro'' – znači da Allah ne prima od sadake osim onoga što je fino i halal. Drugo značenje je da Allah ne prima od dobrih djela osim onoga što je čisto od rija'a i samodopadanja.

''Allah je naredio vjernicima ono što je naredio i poslanicima'' – svim poslanicima i njihovim narodima Allah je naredio da jedu samo ono što je dobro, što je halal.

''Sav je ogrezao u grijehu'' – odrastao je i odgojen na haramu.

''Pa kako da mu se dova usliša'' – ovo pitanje u sebi sadrži čuðenje, znači, kako da mu bude primljena dova nakon što jede haram, pije haram i oblači haram.

Koristi i propisi iz hadisa:

- Allah je dobar i On je čist od svih nedostataka i mahana i On posjeduje najljepša imena i svojstva.

- Allah je dobar i traži od Svojih robova da budu dobri u svojim djelima, govoru i vjerovanju. Kaže Allah: ''I dobro djelo On prima.'' (Fatir, 10.)

U ovom hadisu je upozorenje vjernicima da se drže halala i da se čuvaju harama, a zajednička osobina poslanika i vjernika je da jedu samo ono što je halal.

Mnogi ajeti i hadisi podstiču na halal rad i jedenje samo halala. Kaže Allah: ''O ljudi, jedite od onoga što ima na zemlji, ali samo ono što je dopušteno i prijatno, i ne slijedite šejtanove stope, jer vam je on neprijatelj očevidni.'' (El-Bekare, 168.)

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: ''Doći će vrijeme kada čovjek neće voditi računa o svom imetku, da li je haram ili halal.'' Ovaj hadis bilježi Buharija.

- Odrastanje na haramu, zatim jedenje, pijenje i oblačenje harama su prepreka za primanje dove, iako se ispune ostali uvjeti za njeno primanje, kao što su: putovanje, podizanje ruku, predanost i drugo.

- Ono čime se rob najviše približava svome Gospodaru, tražeći dunjalučke i ahiretske dobrote, jeste dova, pa ako muslimanu bude uskraćeno primanje dove, taj će izgubiti mnogo dobro i na dunjaluku i na ahiretu.

- Allahov Poslanik, alejhis-selam, spomenuo je u ovom hadisu nekoliko uvjeta da bi dova bila primljena:

a) Putovanje, a posebno duža putovanja su razlog da dova bude primljena. Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: ''Tri dove će biti primljene i u to nema sumnje:

dova onoga kome je učinjena nepravda (zulum),

dova putnika (musafira),

i dova roditelja kada dovi za svoje dijete.''

b) Dizanje ruku prilikom dove. Od Selmana el-Farisija, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: ''Zaista je Allah plemenit i stidan; stidi se kada čovjek digne ruke prema Njemu da mu ih vrati prazne.''

c) Slavljenje i veličanje Allaha, riječima: ''ja Rabbi, ja Rabbi, ja Kerim, ja Hajju, ja Kajjum''.

 
Forum » Islamske Teme » Hadisi » Dova koja neće biti primljena!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

 

Copyright @Svjetlost-Vjere © 2019
Free website builderuCoz