HomeSign UpLog In ....:::: Sjetlost Vjere ::::.... Subota, 20-Apr-2019, 9:11 PM
  O Kur'anu Welcome Musafir | RSS

 
 
Home » Articles » O Kur`anu

Šta šejhul-islam Ibn Tejmijje kaže o kur'anskoj rukji

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Poslanik, s.a.v.s., učio je rukju, kako sebi tako i drugome, ali nije tražio da mu se uči rukja. Učenje rukje sebi i drugome spada u jednu vrstu dove za sebe ili za drugoga, što je u osnovi nareðeno i propisano djelo.

Svi poslanici su tražili od Allaha, dž.š., i molili su Mu se, kako nam to spominje Allah, dž.š., u slučaju Adema, a.s., Ibrahima, a.s., Musaa, a.s., i ostalih.“ (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 1/182.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Rukja je jedna vrsta dove, i Poslanik, s.a.v.s., učio je rukju kako sebi tako i drugima, ali ni od koga nije tražio da mu uči rukju!“ (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 1/328.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Poslanik, s.a.v.s., učio bi sljedeću dovu, prilikom rukje bolesnom: 'Rabbenallahul-lezi fis-sema'i, tekaddese ismuk; emruke fis-sema'i vel-erdi; kema rahmetuke fis-sema'i fedž'al rahmeteke fil-erdi. Igfir lena hubena ve hatajana; ente rabbut-tajjibin. Enzil rahmeten min rahmetik, ve šifa'en min šifa'ik 'ala hazel-vedže'i fejebre' – 'Gospodaru naš Koji si na nebesima, sveto je Tvoje ime. Vlast je Tvoja na nebesima i na Zemlji. Kako Ti je milost na nebesima, daj nam je i na Zemlji. Oprosti nam grijehe i greške, Ti si Gospodar dobrih. Spusti milost od milosti Tvoje, i lijek od lijeka Tvoga na ovu bol kako bi nestala!' (Sunen, Ebu Davud, br. 3892.).“ (Medžmu'ul-fetava, 3/139.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Rukja je jedan od najjačih lijekova zbog toga što je to duševni lijek (deva'un ruhani).“ (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 4/265.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Od Poslanika, s.a.v.s., potvrðeno je da je rekao: 'Najzaslužniji rad za koji možete uzeti novac jeste Allahova Knjiga.' (Sahihul-Buhari, 2156.) Hadis se odnosi na učenje rukje.'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 18/128.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Nekada se čovjek može izliječiti i bez korištenja klasičnih lijekova, i to pomoću učenja dova ili rukje koja je jedan od dva najjača lijeka!'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 24/268.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Dozvoljeno je uzeti nadoknadu za proučenu rukju. Ovog stava bio je imam Ahmed, rhm.'' (Pogledaj: El-Fetava el-Kubra, 5/407.)

Category: O Kur`anu | Added by: Mladi-Musliman (31-Okt-2009)
Views: 976 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
 
 
Section categories
O Kur`anu [11]

Log In

Search

Our poll

Ocjenite Stranicu

Ukupno odgovora: 324

Tag Board
200

Site friends
 • Create a free website
 • uCoz Community
 • uCoz Textbook
 • Video Tutorials
 • Official Templates Store
 • Best Websites Examples

 • Statistics

  Trenutno Dostupnih: 1
  Musafiri: 1
  Korisnici: 0

   

  Copyright @Svjetlost-Vjere © 2019
  Free website builderuCoz